Nicoleta Nicolae ∙ December 13, 2022 ∙ 5 min read

Oamenii spun că cele mai frumoase povești se nasc în jurul unei mese dintr-o cafenea. Poveștile de dragoste, prieteniile, parteneriatele, relațiile de la locul de muncă… Ideea de socializare aduce cu sine un ritual dar, în același timp, și acel loc în care te simți ca acasă. Cafeneaua Baristro are, la rândul ei, o poveste plină de emoție, care a început în urmă cu trei ani, atunci când Mădălina și Vlad Antipa și-au dorit un loc al lor în cartierul în care locuiesc, unde să-și dea întâlnire cu cei dragi la o cafea. Un gând îndrăzneț la început, pentru doi oameni care, până atunci, lucraseră în asigurări, consultanță și project management. Timorați la început, și-au dat seama că o poveste antreprenorială diferă de lucrul într-o corporație, pentru că, atunci când ai afacerea ta, munca și timpul liber se suprapun, de cele mai multe ori. Însă acest lucru nu i-a împiedicat pe cei doi să facă pasul cel mare și să pună bazele cafenelei pe care o visau, mai ales că, în toate călătoriile avute, vizitaseră astfel de locuri tocmai pentru a se inspira și a găsi conceptul care să fie, într-adevăr, pe placul lor.

De-a lungul timpului, am petrecut mult timp prin cafenele și bistro-uri care aveau, în meniu, la loc de cinste, mic dejunul. Întodeauna ne-am imaginat o locație de cartier, prietenoasă și plină de voie bună, unde oamenii să vină cu drag și să își dorească să nu mai plece. Într-o zi, am găsit acest spațiu care se potrivea cu cel din visul nostru și am zis imediatDe ce nu?”. Așa s-a născut Baristro, spune Vlad Antipa, proprietarul cafenelei.

Așadar, Baristro este o afacere de familie, creată de doi împătimiți ai cafelei de specialitate și, în același timp, promotori ai unui stil de viață concentrat în jurul ideii de comunitate. E un loc simpatic, lângă Parcul Carol din București, unde oamenii își pot împărtăși experiențe din cele mai diverse, la o cafea bună. “Numele a derivat, în primul rând, din “barista”, cafeaua fiind esența acestui business, combinat cu “bistro”, un concept definit printr-o locație prietenoasă, accesibilă, cu mâncare simplă, gustoasă și preparată rapid“., spune Mădălina Antipa.

Și pentru că acum întreaga lor viață gravitează în jurul cafelei, fondatorii Baristro rememorează cu plăcere acele momente speciale din viața lor care le-au marcat existența.“Ne amintim mereu de perioada tinereții, când nu aveam mulți bani și am mers la Berlin într-o vacanță foarte scurtă, de o singură noapte, în care am vizitat vreo șapte cafenele în 24 de ore. Apoi, gândul mă duce la acea cafea foarte bună, savurată de la un van-cafe așezat în curtea unui hotel din New York, într-o zi superbă de septembrie. Și nu vom uita prea curând nici acel apus foarte frumos surprins în timp ce stăteam pe o băncuță de la Origo când, bineînțeles, savuram o cafea împreună“.

Designul interior joacă un rol important, atunci când vorbim de un spațiu în care oamenii se întâlnesc la o cafea. Iar Baristro a mizat pe simplitate, minimalism și utilitate în alegerea pieselor de mobilier, căci într-o industrie competitivă ca aceasta, ai o singură șansă să faci impresie bună. Când a văzut locul, arhitectul Ștefan Prigoreanu, de la Oblic Studio, și-a propus să creeze “cea mai lungă masă din Parcul Carol”, o masă comună, destinată socializării, interacțiunilor dintre oameni, un spațiu de adunare care să sprijine conceptul de “comunitate”, un lounge destinat relaxării, cu o vedere superbă către parc, mixată cu mese transpuse longitudinal, de două persoane.

“Brieful pentru design a fost de a avea o abordare scandinavă, dar cu elemente latine, calde, iar asta s-a tradus în design prin folosirea materialelor atipice: ceramică, lemn de stejar, beton, metal brut sau vopsit, accesorizate prin culori pale, atemporale. Iar rezultatul a fost pe măsura așteptărilor noastre. Căci, nu-i așa, dacă ne propunem să impresionăm pe cineva, îi dăruim o cafea bună, într-un loc special”, concluzionează Vlad.

Cafeaua este a doua cea mai băută băutură din lume, iar cultura cafelei de specialitate a fost foarte bine primită în România în ultimii ani.

Avem prăjitorii locale care fac o treabă foarte bună, iar noi suntem implicați în acest business cu mare plăcere. Fiind o locație semi-centrală, am observat că avem atât clienți cunoscători” care vin targetat și au așteptări specifice cu privire la calitate – originea cafelei, modul de procesare, aromele resimțite în cafea sau modul de preparare, dar și persoane care, pur și simplu, vor să bea o cafea bună”, asta fiind definiția non-formală a cafelei de specialitate – proaspăt prăjită, cu sau fără cremă de lapte, susțin Vlad și Mădălina.

Și, dacă ar fi să ducă mai departe modelul de business pe care l-au dezvoltat aici, cei doi ar alege efervescența unor orașe precum: Berlin, Bratislava sau Varșovia.

Sunt multe orașe în Europa în care scena cafelei de specialitate nu și-a atins potențialul maxim. Un exemplu este Berlin unde, deși sunt foarte multe coffee shopuri, conceptul de cafea cu mic dejun pare să fie de succes și, foarte important, pe un trend ascendent. De asemenea, orașe din sfera estică par să fie din ce în ce mai deschise către astfel de locații: Bratislava, Varșovia, Wroclaw, însă, momentan, ne concentrăm pe spațiul nostru de lângă parcul Carolmărturisesc cei doi iubitori de cafea și de povești frumoase, care vă întâmpină, zi de zi, la Baristro.

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…