Toată lumea știe că produsele de patiserie și pâinea în mod special creează dependență. Ne atrag gustul, mirosul și textura ei, pentru că ne aduce aminte copilărie, de un atașament emoțional și de nevoia noastră de simți plăcere din ceea ce mâncăm.
Cu toate acestea, studiile ne arată că nu tot ceea ce găsim la raft este benefic pentru sănătate, așa că trebuie să analizăm piața cu atenție și să alegem cu responsabilitate. Ne ghidează în această călătorie Chef Maria Chirilov, brutar artizanal, cofetar și patiser:
”O pâine de calitate este în primul rând o pâine produsă manual, artizanal, cu răbdare și grijă. Aceasta ar trebui să conțină doar câteva ingrediente de bază: făină integrală, apă, drojdie și sare, evitând aditivii, amelioratorii sau conservanții artificiali. Făina integrală este întotdeauna o alegere mai sănătoasă decât făina albă rafinată, deoarece păstrează fibrele și nutrienții esențiali. De asemenea, este bine să verifici conținutul de zahăr și de sare, care, în unele produse industriale poate fi ridicat. Cu cât mai puține ingrediente, cu atât mai bine pentru tine.
Totuși, o variantă mult mai sănătoasă este pâinea cu maia, artizanală, pe care o coacem de la zero în fiecare dimineață la Chirilove House. Aceasta este mai bună pentru consum datorită procesului său natural de fermentare, care aduce multiple beneficii pentru sănătate. Spre deosebire de pâinea produsă industrial, care folosește drojdie comercială pentru a accelera dospirea, pâinea cu maia folosește o cultură naturală de bacterii și drojdii sălbatice, ceea ce prelungește timpul de fermentare. Majoritatea producătorilor care aleargă după ”rapid & ieftin” nu au răbdare pentru a trece prin toate aceste procese atât cât se cuvine, însă în cafeneaua noastră lucrurile se fac altfel, SLOW, cu respect pentru tine și familia ta.”
Acest proces mai lent ajută la descompunerea glutenului și a altor componente dificil de digerat, făcând pâinea cu maia mai ușor de tolerat, chiar și pentru persoanele cu sensibilitate la gluten. În plus, fermentația naturală contribuie la dezvoltarea unui profil nutrițional superior, cu mai multe vitamine și minerale care să contribuie la sănătatea organismului.
Un alt avantaj al pâinii cu maia artizanală este absența aditivilor și amelioratorilor, care sunt adesea prezenți în pâinea industrială pentru a accelera producția și a îmbunătăți textura sau termenul de valabilitate.
”Pe lângă aspectele legate de sănătate, vreau să scot în evidență ceva foarte important, mai ales dacă ești gurmand: pâinea cu maia are un gust superior. Procesul de fermentare îndelungată aduce cu sine o aromă complexă, ușor acrișoară, o textură densă și crocantă, ceea ce o face delicioasă și sățioasă. Am văzut mămici care vin cu copii la noi la cafenea și copiii lor cer să le ia, în mod surprinzător, o felie de pâine, nu prăjituri. Dacă e să vorbim de adulți, clienții noștri cumpără săptămânal în medie 1-2 pâini proaspete cu maia pentru familiile lor iar printre preferințe se numără cel mai des pâinea cu merișoare și malț de secară sau cea cu ardei jalapeno și cașcaval cheddar.”
Mese speciale pentru un Crăciun altfel! (și ceva pentru colindători)
Se spune că în bucătărie se țes cele mai frumoase povești, iar în seara de Crăciun, această magie…
Cine sunt concurenții noului sezon Survivor România?
A sosit momentul mult așteptat! Survivor România revine la PRO TV cu un nou sezon care promite să…
Cine este noul American Psycho?
Celebra producție din anii 2000, American Psycho, în care rolul principal a fost interpretat de Christian Bale, va…
5 producții premiate, de urmărit în vacanța de Crăciun, disponibile pe DISNEY+
Pe lângă filmele de acțiune, documentarele, animațiile, serialele și poveștile fantastice, Disney+ găzduiește producții de prestigiu, care au…
INNA cucerește Polonia: două concerte sold-out și un vibe de neuitat
INNA a făcut senzație în Polonia, cu două concerte incendiare, ambele sold-out. Primul spectacol s-a vândut în doar…
Be Love! Laura Giurcanu X Pandora – despre relațiile cu bijuteriile și sezonul de cadouri
Iubire, emoție, fericire, zâmbete și oameni dragi: lunile reci de iarnă pot fi mereu încălzite cu o surpriză,…
Cum să-ți transformi bradul de Crăciun într-o operă de artă
Crăciunul este momentul magic al anului în care casele se îmbracă în straie de sărbătoare, iar bradul de…
Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa
Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…
John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani
Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…