A List Magazine ∙ June 7, 2023 ∙ 3 min read

Atunci când apare o durere dentară, alegi să o ignori sau să mergi la medicul stomatolog? Majoritatea oamenilor decid să ignore durerea, mai ales atunci când nu este una puternică. Trebuie să știi, însă, că în spatele unui disconfort dentar, de cele mai multe ori, se ascunde o afecțiune, care, dacă nu este tratată la timp, poate avea consecințe majore asupra sănătății dinților. 

Iată ce opțiuni moderne de tratament există pentru a-ți salva dintele natural, atunci când este afectat de o carie profundă. 

Alege tratamentul de canal, nu extracția!

Tratamentul endodontic, cunoscut și sub numele de tratament de canal, obturație de canal sau scoatere a nervului, este o procedură stomatologică care are ca scop tratarea afecțiunilor pulpei dentare, adică nervul dintelui. 

Odată ce pulpa dentară a fost afectată de o carie profundă, este necesar să se intervină rapid. Netratată, infecția se acumulează și afectează osul, apare durerea și, ulterior, dintele cedează. Tratamentul endodontic presupune îndepărtarea pulpei dentare, țesutul ce se află în centrul dintelui. După îndepărtarea țesutului afectat, dintele este curățat, iar spațiul rămas este umplut cu material. În trecut, dinții afectați erau extrași. Astăzi, datorită evoluției medicinei și a tehnologiei folosite, tratamentul de canal îți poate salva dintele de la extracție. 

,,Tratamentul de canal se face atât pentru un dinte afectat de o carie profundă, cât și în cazul unor fracturi dentare. În momentul în care suferim un accident, iar dintele nu mai este întreg, se poate ajunge la tratamentul de canal pentru a putea fi reconstruit și acoperit, în final, cu o coroană”, explica Dr. Ana Flaugiu, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Siguranță și confort asistate de microscop

Microscopul a devenit un instrument aproape indispensabil în efectuarea tratamentelor endodontice. În cazul persoanelor cu dureri dentare, atunci când nervul a fost afectat de carie, microscopul este cel care îl ajută pe medicul stomatolog să efectueze un tratament precis, într-un număr restrâns de ședințe. Astfel, câștigi mai mult timp și îți salvezi dintele natural. 

Anatomia rădăcinilor și canalelor unui dinte poate fi complicată, dificil de găsit și de tratat, motiv pentru care riscul unei reinfectări sau chiar pierderea dintelui este mult mai mare atunci când tratamentul de canal este realizat fără microscop. 

Când este finalizat un tratament endodontic?

Pentru ca dintele salvat să-și recapete funcționalitatea și estetica după tratamentul de canal, medicii stomatologi îi atașază acestuia o coroană dentară. În funcție de modul de realizare, cu ajutorul tehnicienilor dentari sau prin tehnologiile digitale, coroanele dentare sunt de două tipuri: din ceramică sau cu structură de zirconiu.

Sfaturi pentru a-ți îngriji dintele care a primit tratament de canal

Dinții care au fost tratați pe canal și cărora li s-a aplicat și o coroană dentară pot rezista întreaga viață dacă ai mare grijă atât la igiena orală, cât și la alimentele pe care le consumi. Rutina de îngrijire a danturii trebuie să cuprindă un periaj dentar de cel puțin două ori pe zi. Durata realizării acestuia este de aproximativ 2 minute și e necesar să se utilizeze și mijloacele adjuvante de curățare, precum: ața dentară, care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinți și apa de gură, care elimină bacteriile din cavitatea orală. 

În ceea ce privește gustările, trebuie să fii foarte atent la consumul alimentelor dure sau lipicioase precum: bomboane ori caramele, pâine prăjită, nuci, alune, fructe și legume ce au sâmburi etc.

De asemenea, vizitele periodice la medicul stomatolog, din 6 în 6 luni, sunt foarte importante. Odată cu igienizarea și detartrajul periodic, se pot descoperi cariile în stare incipientă, care nu sunt lăsate să ajungă într-un stadiu avansat pentru a necesita un tratament de canal.

Related Posts

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…