A List Magazine ∙ June 7, 2023 ∙ 3 min read

Atunci când apare o durere dentară, alegi să o ignori sau să mergi la medicul stomatolog? Majoritatea oamenilor decid să ignore durerea, mai ales atunci când nu este una puternică. Trebuie să știi, însă, că în spatele unui disconfort dentar, de cele mai multe ori, se ascunde o afecțiune, care, dacă nu este tratată la timp, poate avea consecințe majore asupra sănătății dinților. 

Iată ce opțiuni moderne de tratament există pentru a-ți salva dintele natural, atunci când este afectat de o carie profundă. 

Alege tratamentul de canal, nu extracția!

Tratamentul endodontic, cunoscut și sub numele de tratament de canal, obturație de canal sau scoatere a nervului, este o procedură stomatologică care are ca scop tratarea afecțiunilor pulpei dentare, adică nervul dintelui. 

Odată ce pulpa dentară a fost afectată de o carie profundă, este necesar să se intervină rapid. Netratată, infecția se acumulează și afectează osul, apare durerea și, ulterior, dintele cedează. Tratamentul endodontic presupune îndepărtarea pulpei dentare, țesutul ce se află în centrul dintelui. După îndepărtarea țesutului afectat, dintele este curățat, iar spațiul rămas este umplut cu material. În trecut, dinții afectați erau extrași. Astăzi, datorită evoluției medicinei și a tehnologiei folosite, tratamentul de canal îți poate salva dintele de la extracție. 

,,Tratamentul de canal se face atât pentru un dinte afectat de o carie profundă, cât și în cazul unor fracturi dentare. În momentul în care suferim un accident, iar dintele nu mai este întreg, se poate ajunge la tratamentul de canal pentru a putea fi reconstruit și acoperit, în final, cu o coroană”, explica Dr. Ana Flaugiu, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Siguranță și confort asistate de microscop

Microscopul a devenit un instrument aproape indispensabil în efectuarea tratamentelor endodontice. În cazul persoanelor cu dureri dentare, atunci când nervul a fost afectat de carie, microscopul este cel care îl ajută pe medicul stomatolog să efectueze un tratament precis, într-un număr restrâns de ședințe. Astfel, câștigi mai mult timp și îți salvezi dintele natural. 

Anatomia rădăcinilor și canalelor unui dinte poate fi complicată, dificil de găsit și de tratat, motiv pentru care riscul unei reinfectări sau chiar pierderea dintelui este mult mai mare atunci când tratamentul de canal este realizat fără microscop. 

Când este finalizat un tratament endodontic?

Pentru ca dintele salvat să-și recapete funcționalitatea și estetica după tratamentul de canal, medicii stomatologi îi atașază acestuia o coroană dentară. În funcție de modul de realizare, cu ajutorul tehnicienilor dentari sau prin tehnologiile digitale, coroanele dentare sunt de două tipuri: din ceramică sau cu structură de zirconiu.

Sfaturi pentru a-ți îngriji dintele care a primit tratament de canal

Dinții care au fost tratați pe canal și cărora li s-a aplicat și o coroană dentară pot rezista întreaga viață dacă ai mare grijă atât la igiena orală, cât și la alimentele pe care le consumi. Rutina de îngrijire a danturii trebuie să cuprindă un periaj dentar de cel puțin două ori pe zi. Durata realizării acestuia este de aproximativ 2 minute și e necesar să se utilizeze și mijloacele adjuvante de curățare, precum: ața dentară, care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinți și apa de gură, care elimină bacteriile din cavitatea orală. 

În ceea ce privește gustările, trebuie să fii foarte atent la consumul alimentelor dure sau lipicioase precum: bomboane ori caramele, pâine prăjită, nuci, alune, fructe și legume ce au sâmburi etc.

De asemenea, vizitele periodice la medicul stomatolog, din 6 în 6 luni, sunt foarte importante. Odată cu igienizarea și detartrajul periodic, se pot descoperi cariile în stare incipientă, care nu sunt lăsate să ajungă într-un stadiu avansat pentru a necesita un tratament de canal.

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….