A List Magazine ∙ October 10, 2023 ∙ 4 min read

Peisajul cultural al Bucureștiului s-a înnoit cu un start-up dedicat artei, creativității și transformării odată cu deschiderea galeriei privată de artă ARSMONITOR.

Aflată în clădirea Casei Presei Libere — denumită inițial Combinatul Poligrafic Casa Scânteii „Iosif Visarionovici Stalin” și, după destalinizare, Combinatul Poligrafic Casa Scânteii „Vladimir Ilici Lenin”, un edificiu al propagandei sovietice construit între 1952 – 1957, ridicat pe fostul hipodrom regal — galeria de artă ARSMONITOR este o dovadă a puterii artei și inițiativelor private de a reînvia spațiile încărcate de istorie. 

Semnificația istorică a clădirii, combinată cu moștenirea sa sovietică provocatoare, obligă la reînnoire. În aceste împrejurări, echipa ARSMONITOR a renovat și reimaginat cu meticulozitate un spațiu de peste 200 mp, păstrându-i farmecul istoric în timp ce i-a insuflat estetica și toate condițiile tehnice ale unei galerii de artă din zilele noastre. Un proces care a durat aproape jumătate de an, început în luna mai. 

„Ca antreprenor în industria creativă, deschiderea galeriei ARSMONITOR marchează o anumită maturizarea a poziției mele ca investitor în inițiativele care transformă orașul. Prin toate proiectele în care am fost implicată, mi-am propus să contribui la modul în care orașul se lasă redesenat și reinventat cu ajutorul unor oameni curajoși, cu viziune. De la ARSMONITOR ne dorim să arătăm că oameni ca noi, cu energie, pot crea de la zero, pe cont propriu, proiecte care inspiră comunitatea, deschid conversații, creează valoare și schimbă percepții.”, a declarat Mia Munteanu, antreprenor & co-fondator ARSMONITOR.

„Călătoria noastră cu ARSMONITOR este una de redescoperire, reinventare și celebrare. Credem că arta are puterea de a trata rănile trecutului, de a aduce împreună și de a transforma spațiile. Renovarea acestui spațiu istoric cu resurse proprii și cu energia noastră personală nu revitalizează doar arhitectura și cimentul, ci cred că am readus la viață o părticică din sufletul Bucureștiului. ARSMONITOR nu e doar o galerie privată de artă, ci e dovada vie a rezilienței și a puterii artei de a redefini înțelegerea noastră asupra istoriei și identității”, a spus la rândul său Siviu Pădurariu, co-fondator ARSMONITOR.   

„Abțibild. Arte neaplicate” este expoziția inaugurală a galeriei, în care sunt prezentați 10 artiști consacrați ale căror lucrări exemplifică ingeniozitatea și diversitatea creativă a ultimilor trei decenii în arta contemporană românească: Radu Comșa, Dumitru Gorzo, Maxim Liulca, Gili Mocanu, Sorin Neamțu, Radu Pandele, Carmen Rasovszky, Gheorghe Rasovszky, Victoria Zidaru și Marian Zidaru.

Această expoziție servește ca o dovadă a angajamentului galeriei de a promova colaborările curatoriale și artistice, de a stimula dialogul între generații și limbaje artistice și, totodată, de a susține tânăra piața de artă contemporană din România.

Repere cheie ale galeriei ARSMONITOR:

Transformare istorică: ARSMONITOR este un simbol al rezilienței și adaptabilității Bucureștiului, transformând un spațiu încărcat cu o memorie provocatoare din punct de vedere istoric, într-un mic centru de expresie artistică și creativitate.

Program curatorial: expoziția inaugurală de deschidere a galeriei reunește 10 artiști unici prin demersul lor, emblematici pentru ultimii 30 de ani de istorie a artei contemporane românești, prezentând o diversitate de limbaje, mediumuri și teme artistice, ale căror operă urmează să fie aprofundată în următoarele expoziții ale galeriei.

Implicarea comunității: la deschiderea ARSMONITOR au participat peste 300 de invitați, inclusiv pasionați de artă, colecționari și membri ai comunității artistice și creative locale, de la regizori și arhitecți, la creatori de conținut. Acest răspuns copleșitor evidențiază potențialul galeriei de a deveni un reper pentru noii colecționari de artă și pentru discursul cultural din București. În doar două săptămâni de la inaugurare, expoziția a fost văzută de peste 700 de vizitatori, în cadrul vizitelor private și în intervalele în care galeria a fost deschisă publicului larg. 

Conservarea patrimoniului cultural: prin reutilizarea și renovarea unui spațiu dintr-o clădire cu o memorie sovietică problematică, ARSMONITOR subliniază importanța conservării patrimoniului cultural, redefinindu-și în același timp narațiunea prin artă și inițiative private.

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…