Monica Cismaru ∙ February 13, 2024 ∙ 6 min read

Nomonym este un specialty coffee shop în care pasionații acestei licori magice pot găsi o mare varietate de cafea – de multiple origini și procesări, cum ar fi din Columbia, Etiopia, Guatemala, Rwanda, Kenya, atât pentru consumul propriu cât și pentru propria lor cafenea. O găsiți pe strada Ilarie Chendi nr. 1, foarte aproape de Piața Iancului, și tot aici veți avea ocazia să vă beți cafeaua și din paharele roz A List Magazine, care fac parte din campania ”Te iubesc!”, derulată până pe 10 martie.

Așadar, care este povestea Nomonym, această ”Peșteră a lui Ali Baba a cafelei”? Ne povestesc fondatorii ei, soții Andrei Szabo și Aleka Sarah Vlădăreanu.

Putem spune că Nomonym e un business de familie, fondatorii fiind soții Andrei Szabo și Aleka Sarah Vlădăreanu. Andrei vine cu o experiență de peste zece ani în lumea cafelei de specialitate, lucrând atât național cât și internațional, ca barista și coffee roaster. A început să experimenteze acasă și i s-a părut interesant pentru că, aplicând tehnici diferite și schimbând parametri, a observat că obține rezultate gustative diferite.

Apoi, în câțiva ani, a avut ocazia să lucreze în SUA și să deschidă primul specialty coffee shop din San Francisco. Aleka, de pe altă parte, este specialist de social media și PR și content creator, dar a devenit și ea specialistă în cafea, datorită pasiunii soțului, și se ocupă acum în mare parte de tot ce ține de partea creativă la Nomonym.

Nomonym este în primul rând o prăjitorie de cafea de specialitate și abia apoi o cafenea. De fapt, cafeneaua e doar un plus valoare adus prăjitoriei, ca un fel de showroom pentru cei care doresc să guste cafeaua Nomonym, fie pentru că vor să cumpere pentru acasă sau pentru cafeneaua lor proprie, fie doar pentru a-și lua un moment de liniște și o cafea bună. ”Noi prăjim cafea atât pentru noi cât și pentru alte coffee shop-uri din România (și nu numai, găsești cafeaua noastră și prin cafenele specialty din Europa sau chiar UAE)”, spun fondatorii.

”Având deja experiență în domeniu, ne-a fost destul de ușor să gândim conceptul și să deschidem prăjitoria și cafeneaua. Cred că cel mai mult ne-a pus bețe-n roate pandemia (deoarece am deschis în 2020), care ne-a încetinit deschiderea și progresul. Însă chiar și așa, am fost optimiști și muncitori, iar roadele muncii noastre nu au întârziat să apară. De la un an la altul am crescut frumos și constant.”

nomonym

”Cafeaua-semnătură Nomonym ar fi Gesha, care e, de fapt, o varietate de cafea arabica. Este preferata noastră datorită profilului aromatic rar, fin și complex. Aceasta, după ce o prăjim, o preparăm cel mai des la filtre alternative, precum V60, Origami sau Orea, dar și ca espresso.”

Nomonym nu înseamnă numai cafea bună, de specialitate, ci și un spațiu armonios, un brand bine conturat și o identitate solidă.

”Aleka s-a ocupat de partea creativă a brandului și a găsit numele Nomonym, care vine de la combinarea onomatopeei din engleză ”nom nom” cu ”homonym” (omonim) și înseamnă ”ceva care are gust de altceva”, așa cum cafeaua de specialitate poate avea gust de cu totul altceva, precum citrice, fructe roșii, eucalipt, condimente, trandafir etc.

nomonym

În acest moment avem la raft multiple origini și procesări, cum ar fi din Colombia, Ethiopia, Guatemala, Rwanda, Kenya, iar motto-ul nostru este ”Great coffee no matter what”, așa că la noi este binevenit orice pasionat de cafea care vrea să se aventureze într-o lume a notelor aromatice complexe. Chiar ne mândrim cu faptul că avem deseori pe râșniță cafele scumpe și deosebite fără extra cost, care, în mod normal, ar costa mult mai mult în alte coffee shop-uri, atât locale cât și internaționale.

Când ne treceți pragul, cel mai mult o să vă surprindă ”Gieselle”, adică prăjitorul nostru marca Giesen, într-o nuanță superbă de roz somon. Multă lume crede că e doar de decor, pentru că e integrat perfect în designul și coloristica spațiului, dar, de fapt, e un aparat perfect funcțional, pe care prăjim săptămânal comenzile clienților noștri.

Avem în plan să cumpărăm cele mai deosebite origini și varietăți de cafea, pentru a le oferi clienților noștri șansa de a bea cafele interesant aromatice. Și, desigur, plănuim să ne extindem cât mai mult prin vânzarea cafelei noastre în cafenele din toată Europa.

nomonym

Pentru că suntem prăjitorie dar și cafenea de specialty coffee, am vrut să fim centrali, dar nu chiar, să poți ajunge ușor la noi, dar să nu fim la bulevard. Așa am găsit acest colțișor luminos și însorit de pe strada Ilarie Chendi nr. 1, foarte aproape de Piața Iancului. Spațiul de cafenea este unul mic, unde-ți poți lua o mică pauză la o cafea bună într-o zi agitată, într-un decor cu nuanțe calde și materiale naturale, în miros de cafea proaspăt prăjită.

Related Posts

Cine va interpreta rolul lui Michael Jackson, în filmul biografic Michael?

Pentru fanii regelui pop Michael Jackson, vestea filmării peliculei Michael stârnește un val de curiozitate și nerăbdare. Cine…

Amanda Seyfried, senzațională la Festivalul de Film de la Berlin

Rujul roșu, bijuteriile Cartier și rochia din satin Givenchy, cu spatele gol, decolteu din dantelă și un șliț…

Zendaya, Chris Hemsworth și Jennifer Lopez, printre prezentatorii Met Gala 2024

Cel mai așteptat eveniment dedicat iubitorilor modei, Met Gala, are loc anul acesta în data de 6 mai…

Tom Cruise s-a despărțit de iubita lui rusoaică, mai tânără decât el cu 25 de ani

Tom Cruise a trăit o idilă de scurtă durată alături de Elsina Khayrova, fosta soție a unui oligarh…

Tom Holland, cunoscut mai ales din Spider-Man, îl va interpreta pe legendarul Fred Astaire

Actorul Tom Holland (27 de ani), cunoscut mai ales datorită seriei în care l-a intrepretat pe Spider-Man, a…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările acestei perioade. Iată ce ne-a atras…

Gisele Bündchen își reface viața după divorț

La doi ani de la divorțul de Tom Brady, Gisele Bündchen nu se mai ascunde și face gesturi…

Emaa și Mario Fresh cântă despre iubiri predestinate ”În alte vieți”

EMAA și Mario Fresh cântă pentru prima dată împreună în piesa ”În alte vieți”, o melodie care vorbește…

Sharon Stone, apariție tulburătoare la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei…

Beyoncé face istorie în topurile muzicale după ce a virat către stilul country

Beyoncé (42 de ani) a reușit să doboare încă un record muzical și să facă istorie, după ce…