A List Magazine ∙ February 23, 2021 ∙ 2 min read

A trecut mai bine de un an de la apariția COVID-19 în viața noastră, iar oamenii de știință analizează și descifrează impactul pe care îl are acest virus asupra corpului uman. Cercetările efectuate în mai multe țări ale lumii arată că nu avem de-a face cu o simplă răceală sau doar cu o boală respiratorie, ci că acest virus atacă aproape toate sistemele de organe din corpul nostru, inclusiv inima și creierul.

Există o gamă largă de simptome descrise, printre care și dureri de cap, amețeli, slăbiciune, confuzie, probleme de mișcare a ochilor, convulsii și paralizie,“ spune doctor Majid Fotuhi, director medical al NeuroGrow Brain Fitness Center și autor principal al unei revizuiri cuprinzătoare a efectelor COVID-19 asupra sistemului nervos (Journal of Alzheimer’s Disease, 2020). Așadar, virusul are efecte neurologice incontestabile

Pentru studierea impactului COVID-19 la nivelul creierului, dr. Majid Fotuhi și colegii săi au propus un sistem în trei etape pentru clasificarea complicațiilor neurologice din boala COVID-19:

Etapa 1: Deteriorarea sistemului nervos este limitată la celulele epiteliale din nas și gură. Principalele simptome neurologice includ pierderea mirosului și a gustului. Aceste reacții adverse par a fi destul de frecvente. Un studiu a constatat reducerea mirosului la 41,7% dintre persoanele cu COVID-19, în timp ce 55,4% au prezentat reducerea gustului (Mercante, G. și colab., 2020).

Etapa 2: Virusul declanșează un răspuns inflamator care duce la formarea de cheaguri de sânge care pot provoca accidente vasculare cerebrale.

Etapa 3: Un răspuns inflamator exploziv numit „furtună de citokine“ dăunează barierei hematoencefalice – o barieră fiziologică care apare între sânge și creier și al cărei scop este menținerea homeostaziei în sistemul nervos. Acest lucru poate permite celulelor și moleculelor inflamatorii – și, eventual, particulelor virale – să intre în creier. Pacienții pot dezvolta convulsii, confuzie, comă sau encefalopatie (o anomalie a creierului care duce la modificarea stărilor mentale sau a comportamentelor).

Citeste mai mult AICI!

Related Posts

Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase vor concerta pentru prima dată la Jubile

Simion Bogdan- Mihai este doctor în Litere, dar pasiunea pentru folclor l-a transformat într-unul dintre cei mai buni…

5 lucruri pe care nu le știai despre Lady Gaga

Lady Gaga împlinește pe 28 martie 38 de ani, ocazie cu care trecem în revistă câteva lucruri mai…

5 nuvele care să-ți retrezească cheful de citit

Iată câteva sugestii de lectură, câteva nuvele care să-ți reamintească de ce îți place să citești și de…

Hugh Grant schimbă actoria cu politica?

Într-un interviu acordat Entertainment Weekly,  actorul britanic Hugh Grant a recunoscut că s-a gândit să se implice într-o…

Diana Ross, la 80 de ani

Legendara cântăreață Diana Ross a împlinit pe 26 martie venerabila vârstă de 80 de ani, iar fiica ei,…

4 trucuri să renunțăm la dulce

Gustul zahărului ne face corpul să elibereze endorfine, oferindu-ne o senzație de calm și de relaxare. Adevărata problemă…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu ceea ce este nou în zona de beauty, fashion…

Lucien Laviscount, vedeta din Emily in Paris, centaur în videoclipul Shakirei

Lucien Laviscount, interpretul personajului lui Alfie, din serialul Emily in Paris, este protagonistul celui mai nou videoclip lansat…

Scarlett Johansson ar putea fi noua vedetă din Jurassic World

Scarlett Johansson (39 de ani) ar fi vedeta care preia rolul principal din noua producție a seriei Jurassic…

Meghan Markle se lansează pe piața de beauty și de lifestyle

Meghan Markle intră cu arme și bagaje pe piața de beauty și de lifestyle cu brandul său recent…