A List Magazine ∙ February 23, 2021 ∙ 2 min read

A trecut mai bine de un an de la apariția COVID-19 în viața noastră, iar oamenii de știință analizează și descifrează impactul pe care îl are acest virus asupra corpului uman. Cercetările efectuate în mai multe țări ale lumii arată că nu avem de-a face cu o simplă răceală sau doar cu o boală respiratorie, ci că acest virus atacă aproape toate sistemele de organe din corpul nostru, inclusiv inima și creierul.

Există o gamă largă de simptome descrise, printre care și dureri de cap, amețeli, slăbiciune, confuzie, probleme de mișcare a ochilor, convulsii și paralizie,“ spune doctor Majid Fotuhi, director medical al NeuroGrow Brain Fitness Center și autor principal al unei revizuiri cuprinzătoare a efectelor COVID-19 asupra sistemului nervos (Journal of Alzheimer’s Disease, 2020). Așadar, virusul are efecte neurologice incontestabile

Pentru studierea impactului COVID-19 la nivelul creierului, dr. Majid Fotuhi și colegii săi au propus un sistem în trei etape pentru clasificarea complicațiilor neurologice din boala COVID-19:

Etapa 1: Deteriorarea sistemului nervos este limitată la celulele epiteliale din nas și gură. Principalele simptome neurologice includ pierderea mirosului și a gustului. Aceste reacții adverse par a fi destul de frecvente. Un studiu a constatat reducerea mirosului la 41,7% dintre persoanele cu COVID-19, în timp ce 55,4% au prezentat reducerea gustului (Mercante, G. și colab., 2020).

Etapa 2: Virusul declanșează un răspuns inflamator care duce la formarea de cheaguri de sânge care pot provoca accidente vasculare cerebrale.

Etapa 3: Un răspuns inflamator exploziv numit „furtună de citokine“ dăunează barierei hematoencefalice – o barieră fiziologică care apare între sânge și creier și al cărei scop este menținerea homeostaziei în sistemul nervos. Acest lucru poate permite celulelor și moleculelor inflamatorii – și, eventual, particulelor virale – să intre în creier. Pacienții pot dezvolta convulsii, confuzie, comă sau encefalopatie (o anomalie a creierului care duce la modificarea stărilor mentale sau a comportamentelor).

Citeste mai mult AICI!

Related Posts

”100 Nights of Hero”, varianta feministă a ”O mie și una de nopți”

”100 Nights of Hero” este varianta cinematografică feministă a ”O mie și una de nopți”, în care joacă…

Horoscopul săptămânii 16 – 22 septembrie 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 16-22 septembrie 2024. Iată ce ne prezic astrele! Berbec Este o…

Atena Boca a lansat cartea „Totul începe cu o mamă”

Atena Boca, fondatoarea comunității LaPrimulBebe, una dintre cele mai mari comunități de sprijin pentru mame din România, a lansat…

Flori de SubCetate, un business cu parfum de succes

Flori de SubCetate este un business cu un domeniu delicat și parfumat, exact cum îi spune și numele-…

Experiența Emily in Paris în Cracovia: la povești cu Bruno Gouery, Samuel Arnold și William Abadie

Dincolo de magia Parisului, de poveștile romantice, de tot acel univers glossy proiectat în serial, mi-a plăcut întotdeauna…

Cheesecake cu lămâie și jeleu din melasă de rodie. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Cheesecake cu lămâie și jeleu din melasă de rodie, fără coacere, răcorire garantată. Iată propunerea lui Chef Adi…

Fotograful Ionuț Macri expune în Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea: 180 de biserici fortificate din Transilvania, surprinse din zbor

„DIN ZBOR. 180 DE BISERICI FORTIFICATE SĂSEȘTI DIN TRANSILVANIA”, seria de fotografii aeriene realizate de Ionuț Macri începând…

Taylor Swift, cel mai premiat artist al MTV Video Music Awards

Artista a primit șapte premii, în cadrul MTV Video Music Awards. Acum deține 30 de trofee MTV și…

6 dintre cele mai utile cărți de parenting de citit la început de toamnă

În lumea de astăzi, cu provocări atât de variate, de la dependența de ecrane, la cea de lumea…

Artă digitală pentru copii: 8 experiențe interactive și educaționale la RADAR Kids

Proiecții interactive, desene care prind viață, instalații controlate de sunete, ilustrații animate prin atingere și experiențe VR, toate…