Monica Cismaru ∙ March 16, 2022 ∙ 6 min read
Cu peste 1 000 de cărți în cutii și biblioteci împrăștiate prin două țări și cu o medie de achiziție de minim două-trei cărți noi pe lună, cred că mi-am depășit deja speranța de viață cu materialul de citit din dotare. Vestea proastă este că reușesc să stau cu o carte în mână o dată – de două ori pe săptămană. Vestea și mai proastă este că plătesc și câteva abonamente diferite pe lună ca să îmi satisfac pofta de lectură într-un mod alternativ. Cu audiobook-uri.

Text de Emma Diță

Da, de doi-trei ani sunt dependentă de audiobooks și aproape zilnic ascult, în loc să citesc. Atunci când ochii și mâinile îmi sunt ocupate cu inevitabilele îndeletniciri casnice mundane, simt că-mi salvez sănătatea mintală dacă prin urechi îmi curge Virginia Woolf, Elena Ferrante sau Jane Austen. Știu, cărțile audio par o invenție modernă menită să susțină nebunul multitasking, lipsa ipohondrică de timp și atenția noastră comparabilă mai nou cu cea a unui pește. În realitate însă, acestea există de aproape 100 de ani: primele cărți audio au fost înregistrate pe vinil pentru soldații americani ce-și pierduseră vederea servind în Primul Război Mondial.

audiobook

Au urmat decenii în care conceptul și interesul au evoluat o dată cu tehnologia, trecând prin casete VHS, CD-uri, iar în ultimii ani, zeci de aplicații ce oferă acces la „lectură”.

Nu, nu consider că a asculta o carte este o experiență identică cu a citi aceeași carte! Cred că în unele cazuri se pierde ceva. Mă gândesc la cărți pe care mie îmi place să le citesc cu un creion în mână, să las notițe pe margine, să nu uit. În alte cazuri, cred că o înregistrare audio poate adăuga o nouă dimensiune textului. Nu azvârliți revista, permiteți să vă explic.

Cărțile citite de autori – genul meu preferat, pentru că nimic nu cred că se compară cu experiența de a auzi o poveste spusă de cea sau cel care a scris-o sau chiar a trăit-o. Poate cea mai faimoasă autobiografie citită de autor este Becoming, a lui Michelle Obama. Nu cred ca voi fi vreodată mai aproape de a sta la povești cu ea cu orele decât am fost în timp ce am ascultat-o citindu-și memoriile. La fel, nu cred că voi servi curând ceaiul cu cineva din anturajul regal britanic, însă prin retrospectiva unei vieți petrecute aproape de Prințesa Margaret, sora actualei regine, am simțit că am avut bilet în primul rând la câteva momente cheie din istoria modernă.
Vieți incredibil de atipice, petreceri și baluri mascate fabuloase pe o insulă cu circuit închis, mi-ar fi fost mult mai greu să le cred reale dacă nu le auzeam „din gura” Baronesei Glenconner, Anne Tennant, în Lady in Waiting.

Cărțile de non-ficțiune – până să descopăr audiobook-urile, nu citeam non-ficțiune aproape deloc. Nici acum nu țin mortiș să fiu prea ancorată în realitatea politică sau socială, însă sunt unele subiecte care mă interesează și găsesc mult mai agreabile cărțile de non-ficțiune în format audio. Un exemplu este cartea Femei Invizibile, Manipularea datelor într-o lume concepută pentru bărbați, scrisă și citită de Caroline Criado Perez. Nu știu dacă aș fi „trăit” această carte dacă o citeam.

audiobook

Cărțile citite de un actor celebru sau un cast complet de actori – preferata mea, de departe, în această categorie este H eartburn, scrisă impecabil de geniala Nora Ephron și interpretată genial de impecabila Meryl Streep, care joacă rolul principal și în filmul omonim. O tragi-comedie despre cum să-ți părăsești soțul infidel, gravidă în șapte luni cu al doilea copil și să te muți înapoi la NewYork. Am râs mult și aș fi râs și mai mult dacă nu eram conștientă că povestea este mai mult decât inspirată de viața lui Ephron. Poate vrei să-l asculți pe Tom Hanks citindu-ți Casa Olandeză, de Ann Patchett sau pe Colin Farrell citind Portret al Artistului la Tinerețe, de James Joyce? Iar dacă ai nostalgii pentru teatrul radiofonic de odinioară, așa cum am eu, sunt multe interpretări disponibile pentru piesele lui Shakespeare, spre exemplu, dar și pentru cărți pentru copii precum Cronicile din Narnia sau Peter Pann.

Marile cărți clasice. Nu se numesc clasice fără motiv , însă ritmul complet diferit de al vieții moderne și adesea lungimea acestor cărți descurajează mulți cititori. În format audio însă, cu un narator talentat, poveștile prind viață! Am petrecut peste 55 de ore ascultându-l pe Alexander Scourby, actor și unul dintre cei mai apreciați naratori americani, citindu-mi Război și Pace, de Lev Tolstoi, și nu știu când a trecut timpul. Următoarea pe lista mea din această categorie este Contele de Monte Cristo, de „numai” 53 de ore.

Dacă nu ai încercat audiobook- urile până acum, sunt zeci de mii de cărți în limba engleză, în special cărți clasice ieșite de sub drepturile de autor, pe care le poți asculta gratuit pe platforme precum Open Culture sau aplicații ca LibriVox Audio Books, asta fără să menționez YouTube, unde găsești o selecție și în limba română.

Când ești pregatită să investești într-un abonament pentru a avea acces la cărți pe ales, chiar și cele mai noi apariții, îți recomand Audible sau Audiobooks.com pentru cărți în limba engleză. Pentru limba română, chiar anul acesta au apărut două opțiuni – aplicația Echo, a celor de la Editura Nemira, și aplicația Voxa, un proiect lansat recent cu o investiție din partea editurii Litera, la care s-au mai alăturat alte 15 edituri locale și din străinătate. Pe www .missonion.ro vei găsi aproape săptămânal recomandări de audiobooks ascultate și preferate de mine, precum cele de mai sus!

Dar nu uita, nici un tapet sau vopsea nu îmbracă mai mișto un perete decât un mix eclectic de cotoare ce ascund povești, iar o bibliotecă de cărți necitite este o comoară ce te așteaptă cuminte să o descoperi, chiar și peste zeci de ani!

Acest text a apărut în numărul 21 al ediției print A List Magazine

Foto: Unsplash

Related Posts

Marion Cotillard și Meryl Streep, într-un serial apocaliptic despre schimbările climatice

Două mari actrițe, una din cinematografia europeană și cealaltă din cinematografia americană, se întâlnesc pentru prima dată într-un…

15 cărți pe care trebuie să le citești într-o viață

”Citim ca să știm că nu suntem singuri”, spunea autorul britanic C.S. Lewis, iar J.K. Rawling, autoare contemporană…

Dolly Parton: ”Înțelepciunea vine odată cu vârsta și nu poți opri trecerea timpului”

Dolly Parton, legenda muzicii country, a împlinit luna trecută vârsta de 77 de ani, ocazie cu care a…

Nadia Comăneci, la gala Gold Meets Golden, în Beverly Hills

Gimnasta de zece, Nadia Comăneci, a luat parte zilele acestea la cea de-a zecea ediție a evenimentului Gold…

Nicole Kidman, în adaptarea unui roman horror de Leïla Slimani

Nicole Kidman acceptă proiect după proiect și cea mai recentă provocare profesională este interpretarea rolului principal într-o adaptare…

Ce decizie a luat Kate Middleton

Kate Middleton şi-a lansat, zilele acestea, propriul cont de Instagram. Prinţesa de Wales dedică acest proiect unei cauze…

Recorduri doborâte la Grammy Awards 2023. Care au fost aparițiile serii

Cea de-a 65-a ediție a Premiilor Grammy a avut loc duminică seara la Crypto.com Arena din Los Angeles,…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne spune în cele ce urmează ce ne rezervă astrele pentru această perioadă. Iată cum…

Planeta se sufocă. Cum o ajuți să respire din nou?

Poluare, încălzire globală, gaze cu efect de seră. Schimbările climatice au loc acum, iar efectele severe se văd…

Tort festiv – perfect pentru orice aniversare

Pentru acest weekend, Chef Adi Hadean ne propune un desert simplu care poate fi transformat într-un tort festiv….