A List Magazine ∙ September 11, 2023 ∙ 9 min read

De Roxana Popescu

Cu câteva zile în urmă, la invitația GoTürkiye, am pornit într-o călătorie captivantă prin unele dintre cele mai fascinante orașe ale Turciei: Samsun, Tokat și Sivas. Această oportunitate de a explora regiunile Mării Negre și Anatoliei Centrale a fost o experiență pe care am așteptat-o cu nerăbdare, un periplu ce promitea să ne ducă pe drumuri încărcate de istorie, peisaje pitorești și întâlniri memorabile.

Ziua 1 –  Samsun: O călătorie la Marea Neagră 

Samsun, orașul ale cărui rădăcini se întind în urmă cu aproximativ 6000 de ani, este astăzi cel mai populat oraș din regiunea centrală a Mării Negre. În istoria sa bogată, Samsun a fost un port esențial și a fost dominat de diverse civilizații, precum kaskienii, hettitii, persanii, macedonenii, ponticii, romani, romani de răsărit, genovezii și otomanii. Toate aceste influențe culturale au lăsat o moștenire arheologică și culturală bogată.

Samsun, irigat de zeci de pâraie și râuri mici, alături de râurile Kızılırmak și Yeşilırmak, are un potențial bogat în ceea ce privește turismul montan și natural, precum și zonele de coastă cu plaje cu steag albastru, recunoscute pentru frumusețea lor naturală și apele cristaline. 

Călătoria noastră în Samsun a fost una de neuitat, explorând o moștenire istorică și culturală fascinantă. Am avut ocazia să vizităm situri arheologice străvechi și să admirăm peisajele naturale deosebite. Orașul a rămas în inimile noastre ca un loc în care istoria și natura se întâlnesc într-un mod unic.

Primul popas a fost la Muzeul Navei Bandırma, un loc impresionant care aduce în prim-plan Bandırma Ferry, nava care l-a transportat pe Mustafa Kemal Atatürk și camarazii săi la Samsun în 1919, la începutul Războiului pentru Independență. În 1999, Guvernatorul Samsunului a inițiat un proiect pentru construirea unei replici a navei Bandırma, finalizată în 2001 și inaugurată oficial în 2003. Cu peisajele și adăugirile ulterioare realizate de Primăria Metropolitană Samsun în anii următori, zona unde se află fregata a fost transformată în Parcul Muzeu în Aer Liber Bandırma Ferry și Rezistența Națională.

Am continuat apoi călătoria noastră către Pierul Tütün, locul în care Mustafa Kemal Atatürk a pășit pe pământ samsunean pe 19 mai 1919, după călătoria sa cu Bandırma Ferry. Pierul Tütün este decorat cu statui ale lui Atatürk și camarazii săi de arme. Drumul care se întinde de la chei până la Muzeul Gazi, unde Atatürk a fost cazat în 1919, a fost amenajat ca “Drumul Eliberării”. Parcursul pe acest drum îi poartă pe vizitatori înapoi în timp, la începuturile luptei pentru independența turcă.

Apoi, am ajuns la Statuia Onoarei (Monumentul Atatürk), situată la aproximativ 500 de metri de Pierul Tütün. Monumentul a fost comandat de atunci guvernatorul Kazım Pașa și realizat de sculptorul austriac Heinrich Krippel. Amplasată în punctul în care Mustafa Kemal Atatürk a debarcat în Samsun pe Bandırma Ferry pe 19 mai 1919, pentru a începe Războiul pentru Independență, statuia a fost inaugurată în 1932.

Totodată, am descoperit nu doar bogățiile istorice și culturale ale orașului, ci și frumusețea sa naturală și opțiunile de recreație de vară.

Plajele din Samsun au devenit rapid una dintre destinațiile favorite atât pentru turiștii locali, cât și pentru cei străini în timpul verii. Cu nu mai puțin de 11 plaje cu steag albastru, Samsun oferă turiștilor un paradis de nisip fin și apă limpede, perfect pentru scăldat și relaxare. Fie că dorești să te bronzezi la soare sau să te răcorești în apele răcoroase ale Mării Negre, plajele din Samsun au tot ce-ți dorești pentru o zi de vară perfectă.

Pe lângă plaje, Samsun oferă o gamă largă de opțiuni pentru distracție și recreație. Aici poți găsi numeroase locuri pentru a savura mâncare și băuturi proaspete, iar terasele cu vedere la mare sunt locuri ideale pentru a te relaxa și a te bucura de gusturile locale. De asemenea, am avut ocazia să explorăm piste de biciclete și poteci pentru plimbări, care se întind pe kilometri întregi, oferindu-ne posibilitatea de a admira peisajele uimitoare ale regiunii.

Ziua 2: Destinația – Tokat

În următoarea zi a aventurii noastre, am plecat spre Tokat, un oraș cu o istorie bogată, situat în regiunea Mării Negre. Cu toate acestea, unele dintre districtelor sale se află în limitele regiunii Anatolia Centrală. Tokat a fost un loc care a găzduit numeroase civilizații de-a lungul istoriei, inclusiv hittiții, asirienii, cimerienii, persanii și macedonenii. În fiecare colț al regiunii Tokat, se pot vedea artefacte care atestă prezența acestor civilizații, ceea ce face ca Tokat să pară un muzeu în aer liber. Tokat ne-a întâmpinat cu o combinație fascinantă de istorie și cultură, așteptând să fie explorat în detaliu.

Am avut privilegiul de a vizita mai întâi “Latifoğlu Mansion” (Latifoğlu Konağı), o clădire istorică situată în centrul orașului Tokat. Se spune că această frumoasă reședință a fost construită în stilul baroc otoman în anul 1746. Conacul cu două etaje a fost ridicată pe un plan în formă de “L”, cu material de umplutură din cărămizi de lut între cadrele structurii. În curtea interioară, pavată cu piatră, se găsește o piscină cu plan pătrat.

Interiorul acestui conac impresionant se remarcă prin decorul splendid  din lemn și kalem își (o artă decorativă turco-islamică aplicată pe diverse materiale precum tencuială, lemn, piatră, material textil și piele, cu vopsele colorate și foiță de aur). “Latifoğlu Mansion” funcționează ca muzeu în interiorul Muzeului Tokat din 1988. Aici, sunt expuse costume tradiționale pe manechine, oferind o privire captivantă în trecutul bogat și cultura Tokatului.

După vizita noastră la “Latifoğlu Mansion,” am continuat să explorăm orașul Tokat și am avut ocazia să admirăm Turnul cu Ceas. Acest impresionant ceas a fost construit cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a urcării pe tron a sultanului Abdülhamid al II-lea.

Turnul cu Ceas se înalță la o înălțime impresionantă de 33 de metri și poate fi văzut din toate colțurile orașului. El este construit din piatră cioplită, conferindu-i o prezență robustă și impunătoare în peisajul urban al Tokatului. Cu cadran mare amplasat pe cele patru direcții cardinale, ceasul din Turnul cu Ceas anunță ora cu sunete melodioase la fiecare jumătate de oră și, la fiecare oră, la intervale de două minute. 

Acest monument marcant nu doar că măsoară timpul, ci servește și ca simbol al istoriei bogate și al tradiției bogate din Tokat, fiind o destinație de neratat pentru vizitatori.

Ziua 3 – Sivas – istorie la fiecare pas 

În a treia și ultima zi a călătoriei noastre, ne-am îndreptat spre Sivas, una dintre cele mai mari provincii din Turcia în ceea ce privește suprafața sa vastă. Primele așezări din Sivas, situată între cele trei văi formate de râurile Kızılırmak, Yeşilırmak și Eufrat, datează din perioada 7000-5000 î.Hr. Această cetate antică a găzduit numeroase civilizații de-a lungul istoriei.

Sivas este o destinație cu elemente de turism cultural și istoric unice, combinate cu frumusețea sa naturală. Orașul servește ca punte către destinațiile de turism din vestul, nordul, estul și sud-estul Anatoliei, datorită aeroportului său și a infrastructurii de transport avansate pe cale ferată și rutieră.

Piața orașului Sivas, care găzduiește lucrări din perioadele selgiuce, otomane și a primei Republici Turce, este apreciată de vizitatori pentru structura sa istorică. În această zonă centrală a orașului, se găsesc numeroase bunuri culturale și istorice deosebite, precum “Çifte Minareli Medrese”, “Buruciye Medresesi”, “Şifaiye Medresesi” și Moscheea Kale. Acestea reprezintă doar câteva dintre comorile culturale și istorice ale Sivasului, care îmbogățesc patrimoniul istoric și turistic al regiunii.

Așadar, recomand cu drag să explorați aceste orașe fascinante, care oferă o combinație perfectă între istorie bogată, cultură autentică și frumuseți naturale uimitoare. Fiecare dintre aceste destinații este ca un capitol dintr-o carte bogată în povești și descoperiri inedite.

Related Posts

Filme și seriale noi în martie pe platformele de streaming

Seriale noi, blockbustere mult așteptate, povești numai bune pentru weekendurile de binge-watching: iată noutățile lunii martie pe platformele…

Kensington Palace revine cu lămuriri despre starea lui Kate Middleton, Prințesa de Wales

Kensington Palace a revenit cu câteva rânduri prin care încearcă să liniștească publicul cu privire la starea de…

”2020” – o comedie neagra cu iz de dramă și de bucluc, din 15 martie în cinematografe

Filmul „2020” a avut avanpremiera la Paris pe 29 februarie, la  Grand Rex, cel mai mare cinematograf din…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile care ne-au atras atras atenția. PANDORA introduce perlele…

În ce serial de succes va juca Eva Longoria

Eva Longoria este cel mai nou nume care se alătură distribuției serialului Only Murders in the Building (Disney+),…

Horoscopul lunii Martie 2024

Luna martie aduce schimbări importante în viața multora dintre noi. Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare…

Tendințele momentului în materie de interioare. Nuanțele și texturile care îți transformă locuința într-o casă de vacanță chiar în inima orașului

Bucură-te de confortul propriului cămin, înconjurându-te de materiale naturale în nuanțe care să-ți aducă deplina relaxare. Întâmpină primăvara…

Cine este noul iubit multimilionar al lui Naomi Campbell

Naomi Campbell este mai fericită ca niciodată, scrie presa internațională, după o pauză în viața ei amoroasă în…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…

George și Amal Clooney dau Marea Britanie pe Franța

George (62 de ani) și Amal Clooney (46 de ani), unul dintre cele mai admirate și urmărite cupluri…