Monica Cismaru ∙ November 5, 2021 ∙ 8 min read

baile govora

Îmi continui periplul prin țară și ajung de această dată în județul Vâlcea, la Băile Govora, un colț binecuvântat cu izvoare terapeutice, aer îmbogățit în ioni negativi, bioclimat sedativ, cu un indice de stres cutanat și de stres pulmonar foarte scăzute.  Este exact evadarea pe care o căutam, pentru că voiam să plec departe de orașul poluat și de stresul acumulat în ultimii doi ani. Iar pentru cei care vor să-și dea un reboost de sănătate și de energie, aici este locul perfect – de prevenție și de recuperare, după caz, mai ales în ceea ce privește afecțiunile respiratorii. 

Ne-am cazat la Hotel Palace din Băile Govora, un spațiu cu o istorie bogată și care a fost modernizat și renovat între 2009 și 2013. 

baile govora

Hotel Palace a fost construit în perioada 1911-1914, iar arhitectura sa îmbină armonios stilul rococo, baroc, clasic, renascentist cu elemente decorative ale stilului popular românesc. Amplasamentul clădirii și dispunerea încăperilor au fost astfel gândite încât fiecare cameră beneficia cel puțin 2 ore zilnic de iluminatul direct al soarelui. 

Hotel Palace Băile Govora

Hotel Palace Băile Govora

Farmecul clădirii este completat de parcul balnear, care se întinde pe o suprafață de 20,5 hectare, considerat cel mai mare din România. 

Staţiunea Băile Govora este unicul areal din sud-estul Europei care are patru tipuri de izvoare minerale extrem de concentrate în iod şi în sulf. De altfel, nu este de mirare că stațiunea este recomandată în continuare pentru apele sale minerale de mare concentraţie, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone, bicarbonatate, sodice, calcice, hipotone, precum şi pentru izvoarele minerale de crenoterapie (terapie hidrominerală prin ingestie), dar şi pentru climat.    

În staţiune se fac tratamente atât pentru afecţiunile respiratorii, cât şi pentru cele reumatismale, neurologice, metabolice, pentru combaterea stresului şi pentru întărirea imunităţii. Procedurile de tratament sunt complexe, dar şi individualizate, de la inhaloterapie, la electroterapie, termoterapie, hidrotermoterapie, crenoterapie, kinetoterapie, hidrokinetoterapie şi masaj în hotelurile Palace, Belvedere şi Parc.  

tratament baile govora

Baza de tratament Băile Govora

În plus, de menționat că Hotelul Palace face parte din Asociaţia SPA-urilor europene, având un centru spa de patru stele, fiind primul hotel din România cu bază medicală integrată. În 2019, hotelul a primit marele premiu la categoria „Cel mai bun hotel cu SPA şi bază de tratament în clădire istorică, renovată, păstrând arhitectura originală“, în cadrul primei ediţii a galei Premiilor turismului balner şi SPA din România. 

hotel palace baile govora

SPA Hotel Palace Băile Govora

În cadrul bazei de tratament și SPA, oaspeții hotelului se pot bucura de tratament şi relaxare, având la dispoziție un bazin de înot, dar şi aplicaţii la cald cu nămol de la Techirghiol.   

Iată 3 motive pentru care să alegi Băile Govora ca loc de refacere și întărire a imunității:

  • Ape magice

Govora este una dintre cele mai bogate stațiuni în ape iodurate și bromurate din Europa, cotate la același nivel cu cele mai renumite ape minerale sulfuroase cunoscute în Europa, din stațiuni ca Bains, La Bonzboule (Franţa), Bad Hali (Austria), Salmaggiore (Italia), Marianske Lazne (Cehia). Din punctul de vedere al numărului de ape iodurate și bromurate, Băile Govora este considerată cea de-a doua stațiune balneară din Europa, cunoscută și pentru varietatea și caracterul terapeutic al proprietăților apelor. Este singura stațiune din țară cu ape minerale ce au o compoziție chimică diferențiată: ape sărate iodurate, bromurate, sulfuroase foarte concentrate, ape hipotone, sulfuroase, bicarbonate, sodice, calcice și magneziene.

tratament baile govora

Baza de tratament Băile Govora

  • Echilibru benefic între aeroionii pozitivi și cei negativi

Băile Govora este singura stațiune balneară din România în care raportul dintre aeroionii pozitivi și cei negativi este 1. S-a constatat că acest raport este pe departe cel mai benefic pentru organismul uman.

  • Loc excelent pentru tratamente

La Băile Govora vei descoperi un loc excelent pentru tratamente, aici existând o bază de tratamente cu instalații și facilități necesare procedurilor: băi calde cu ape minerale iodurate și sulfuroase, băi cu esență de brad, duș subacval, băi cu bioxid de carbon, împachetări cu nămol cald, pneumoterapie, electroterapie, hidroelectroterapie, inhaloterapie, kinetoterapie, masaj, solarium. Toate aceste tratamente ajută la vindecarea afecțiunilor respiratorii, ginecologice, reumatismale, neurologice etc.

tratament baile govora

Ce le recomandă specialiștii celor afectați de COVID-19 ?

În cazul pacienților vindecați de COVID-19, se recomandă o recuperare pulmonară: „Sechelele respiratorii pot persista o perioadă îndelungată de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni. În cazul în care pacientul nu urmează un program complex de recuperare, scăderea capacităţii respiratorii se poate accentua, ducând la o alterare a calităţii vieţii”, spune dr. Elena Dragomir, medic balneolog Hotel Palace Băile Govora.

În acest sens, specialiştii bazei de tratament de la Băile Govora au iniţiat un program complex prin care pacienţii care au avut infecţii COVID-19 şi au rămas cu dificultăţi de respiraţie pot beneficia de asistenţă medicală terapeutică pentru recuperarea şi îmbunătăţirea capacităţii pulmonare. „La pacienţii post COVID modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respiraţie normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Şi, atunci, programul de recuperare pentru aceşti pacienţi va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, practic învăţăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciţii de forţă, de anduranţă şi exerciţii de gimnastică respiratorie”, menționează medicul balneolog al clinicii, dr. Elena Dragomir.

Reabilitarea se bazează pe programe personalizate

În acest sens, în funcţie de deficienţele fiecărui pacient, au fost create o serie de programe personalizate pentru procesul de reabilitare a pacienţilor cu forme medii sau grave de COVID-19, cu afectare pulmonară ridicată. Scopul acestor exerciții? În primul rând, îmbunătăţirea respiraţiei, reducerea dispneei şi creşterea forţei musculare, mai ales la nivelul membrelor inferioare. În funcție de pacient, programele de recuperare fizică pot dura între două şi patru săptămâni. Toţi pacienţii care au trecut printr-o formă moderată de boală resimt oboseala luni de zile după ce s-au vindecat. „Ei spun că nu mai pot urca scările ca înainte, că nu mai pot avea aceleaşi activităţi de zi cu zi ca înainte de boală, şi atunci pacienţii trebuie să facă aceste exerciţii de recuperare respiratorie”, a explicat medicul specialist.

Fun&Leisure

Ceramica de Horezu

Ceramica de Horezu

Dacă alegi să vii la Băile Govora, vei avea parte și de un peisaj cu o mare încărcătură istorică, în care vei îmbina relaxarea cu experiențele culturale. În stațiune, dar și în împrejurimi, turiștii pot vizita peste 300 de monumente istorice și de artă impresionante: tezaure neolitice, vestigii dacice și romane, necropole paleocreștine etc.

De asemenea, vei putea descoperi și admira numeroase obiecte și instituții de cult: Mănăstirea Govora, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Mănăstirea Surpatele. În drum spre Horezu poți vizita mănăstirile Horezu, Bistrița și Arnota, iar spre defileul Oltului – Mănăstirea Cozia, Turnu și Stânișoara, adevărate comori pentru turismul monahal.

Mânăstirea Bistrița

Mânăstirea Bistrița

Mânăstirea Bistrița

Mânăstirea Bistrița

Chiar și din punct de vedere geografic, Băile Govora au un atu. Așezarea stațiunii Băile Govora face ca turiștii să se poată bucura în împrejurimi de o natură minunată, de formele de relief și de vegetația bogată. Aflată la doar 20 km de Râmnicu Vâlcea, stațiunea este poziționată la o altitudine de 360-380 de metri, înconjurată fiind de păduri de fagi, stejari și pini.

Mânăstirea Govora

Mânăstirea Govora

Clima contribuie și ea în atragerea turiștilor, aceasta fiind una prietenoasă. Stațiunea Băile Govora are un climat continental moderat, cu influențe mediteraneene. Verile sunt răcoroase, temperatura medie a lunii iulie fiind de 19°C, în timp ce iernile sunt blânde, cu o temperatură medie a lunii ianuarie de -3°C. Temperatura medie anuală este de 11,1°C.

Suficiente motive să alegi stațiunea Băile Govora pentru următoarea ta vacanță terapeutică.

Cum poți să-ți întărești imunitatea la Govora?

În urma unui sejur petrecut la Băile Govora, vei putea beneficia și de aerul puternic ionizat şi cu încărcătură bogată în ioni negativi cu efect bronhodilatator şi relaxant psihic din zona parcului şi a izvoarelor. Totodată, trebuie să știi că întreg procesul unei cure balneare este recomandat și atent supravegheat de medici primari balneologi, asistenți medicali de specialitate, fiziokinetoterapeuți și maseori.

Oferta „Aerosoli de toamnă” e valabilă până pe 10 decembrie 2021 _Hotele Palace Băile Govora. În cadrul ofertei beneficiezi de:

  • Cazare cameră dubla – 4 stele, 2500 lei cameră/sejur/2 persoane sau 1245 lei/cameră single/sejur;
  • 5 nopți de cazare cu mic dejun inclus, Demipensiune/Prânz sau cină cu meniu fix – prestabilit/persoană adultă; Examinare medicală de specialitate; 5 zile cură balneo/3 proceduri pe zi/persoană;
  • La care se adaugă BONUS: 1 Procedură Relax – Herbalsauna/Criosauna/sejur; Terapia Kneipp; Acces SPA (bazin/piscină adulți hidroterapie, bazin/piscina copii hidroterapie, Jacuzzi hidroterapie, saună cu infrarosu, shock shower, ice bucket – fântână gheață, hammam).

Pentru mai multe informații vizitează pagina: www.hotelpalacegovora.ro 

 

Foto: Cătălin Colniceanu, Marius Leordeanu, arhiva personală

Related Posts

Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase vor concerta pentru prima dată la Jubile

Simion Bogdan- Mihai este doctor în Litere, dar pasiunea pentru folclor l-a transformat într-unul dintre cei mai buni…

5 lucruri pe care nu le știai despre Lady Gaga

Lady Gaga împlinește pe 28 martie 38 de ani, ocazie cu care trecem în revistă câteva lucruri mai…

5 nuvele care să-ți retrezească cheful de citit

Iată câteva sugestii de lectură, câteva nuvele care să-ți reamintească de ce îți place să citești și de…

Hugh Grant schimbă actoria cu politica?

Într-un interviu acordat Entertainment Weekly,  actorul britanic Hugh Grant a recunoscut că s-a gândit să se implice într-o…

Diana Ross, la 80 de ani

Legendara cântăreață Diana Ross a împlinit pe 26 martie venerabila vârstă de 80 de ani, iar fiica ei,…

4 trucuri să renunțăm la dulce

Gustul zahărului ne face corpul să elibereze endorfine, oferindu-ne o senzație de calm și de relaxare. Adevărata problemă…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu ceea ce este nou în zona de beauty, fashion…

Lucien Laviscount, vedeta din Emily in Paris, centaur în videoclipul Shakirei

Lucien Laviscount, interpretul personajului lui Alfie, din serialul Emily in Paris, este protagonistul celui mai nou videoclip lansat…

Scarlett Johansson ar putea fi noua vedetă din Jurassic World

Scarlett Johansson (39 de ani) ar fi vedeta care preia rolul principal din noua producție a seriei Jurassic…

Meghan Markle se lansează pe piața de beauty și de lifestyle

Meghan Markle intră cu arme și bagaje pe piața de beauty și de lifestyle cu brandul său recent…