A List Magazine ∙ December 18, 2020 ∙ 6 min read

2020 a fost un an în care am privit viața cu alți ochi, am petrecut timp de calitate cu familia și ne-am dat seama că este foarte important să investim în lucrurile care să ne facă plăcere.

Raluca Anton și Diana Lupu, cele două femei psiholog de la Love is fun but complicated vin cu câteva sfaturi demne de luat în seamă în vremurile pe care le trăim.

Diana Lupu- psiholog

Nu mai este nici o noutate faptul că anul 2020 a venit cu o grămadă de provocări care au apăsat accelerația pe teama noastră de incertitudine și în special pe nevoia de adaptare la schimbările care s-au produs în mai toate rolurile din viața noastră. Fie că vorbim de rolul de profesionist, de părinte sau de membru al comunității, în toate aceste zone incertitudinea și schimbarea și-au spus cuvântul, iar pentru mulți dintre noi, teama de schimbare reprezintă o adevărată provocare, care de multe ori este privită doar dintr-o perspectivă negativă. Iar acum, după această introducere apăsătoare și ușor pesimistă, vă invit să vă îndreptați atenția spre resursele pe care le aveți în viața voastră, resurse care să vă încarce din punct de vedere emoțional și care să reprezinte o investiție pe termen lung în propria persoană.

O astfel de resursă este familia. Chiar dacă am fost nevoiți să petrecem mult mai mult timp împreună decât eram obișnuiți să o facem, iar asta ne-a dus la frustrări și conflicte, cred că ne poate ajuta  să ne uităm la felul în care investim timp de calitate cu membrii familiei, deoarece oamenii dragi sunt cei care ne pot oferi stabilitatea și siguranța emoțională de care avem nevoie. Iar acum, poate vă întrebați ce presupune această investiție în timpul de calitate cu familia? Ei bine, mă bucur să vă spun că nu este chiar atât de complicat pe cât sună! Începeți cu activitățile de acasă pe care le făceați împreună în trecut și care vă aduceau o stare de bine: gătitul sau prepararea unor rețete noi, seri de film, jocuri de societate sau video call-uri cu alți membri ai familiei și lista cred că poate continua. Astfel de activități, care și în trecut ne-au adus liniște, bucurie și sentimentul de siguranță contribuie la timpul de calitate și mai mult decât atât ne ajută să ne liniștim creierul emoțional.

Un alt lucru pe care îl consider util atunci când vine vorba de timpul petrecut cu familia sunt momentele în care ne facem timp să comunicăm, dar și să oferim atenție și ascultare fașă de cei dragi. A ne comunica nevoile, fricile și îngrijorările în acest cadru sigur al familiei consolidează calitatea relațiilor. În funcție de cât de obișnuiți ați fost să comunicați în felul acesta și în trecut, va fi mult mai simplu. Dar să nu ne descurajăm! Primul pas este să realizăm, iar mai apoi să ne îndreptăm cu curiozitate spre ce au de spus membrii familiei noastre. Curiozitatea și lipsa de judecată sunt ingredientele importante în această parte a comunicării.

Raluca Anton- psiholog

Dincolo de faptul că anul acesta am stat mai mult decât în alți ani în același spațiu și acest lucru a venit cu reinterpretarea vieții de familie, anul acesta a venit și cu reinterpretarea vieții profesionale. Dacă mulți dintre noi aveam o perspectiva foarte clară și bine definită a meseriei noastre, acum ne-am dat seama că unele meserii nu se mai susțin la fel ca înainte sau că necesită reinterpretări. Cu certitudine, acest lucru a venit cu multe anxietăți. Ceva ce până acum avea o direcție clară, deci predictibilă, acum neștiind în ce direcție ne îndreptăm, nivelul de impredictibilitatea a crescut și, implicit, și nivelul anxietății.

Pentru a putea trece peste o perioada cu incertitudini este esențial să ne înțelegem mecanismele și să vedem cum a reacționat mintea noastră în perioade anterioare de incertitudini. Ce știm despre noi în astfel de situații? Ce resurse avem? Care ne sunt fricile și cum încercăm să le gestionăm? Apoi avem nevoie de flexibilitate mentală pentru a putea accepta un astfel de moment dificil în viața noastră. Și sigur, avându-le pe acestea, abia atunci vom putea produce schimbare. Iar schimbarea nu este despre a nu mai face ce știam până în acest moment, ci despre a vedea ce putem folosi din ce știm pentru a aduce noi lucruri în viață noastră.

Categoric, toate acestea nu sunt ușor de realizat și cu toții trecem printr-o perioada atipică a vieții noastre. Însă, oricât de mult vom aștepta că ceilalți să facă ceva sau ca lucrurile să se schimbe, acest lucru înseamnă a da controlul vieții noastre unor factori externi, iar asta nu face decât să prelungească suferința. Astfel, pornim de la premisa că responsabilitatea trăirilor și nevoilor noastre este la noi. O dată asumată această responsabilitate, cu ea la pachet ar fi minunat să vină și înțelegerea, acceptarea și schimbarea.”

 

Profesorul Scolii de bani:

  • Plătește-te mai întâi pe tine. Este una dintre cele mai importante reguli financiare și te învață să prioritizezi alocarea banilor astfel încât să te bucuri pe viitor de ei. La începutul fiecărei luni, din venitul încasat, pune bani într-un cont de economii, iar mai apoi plătește restul cheltuielilor. Indiferent cu ce sumă începi, important este să-ți formezi acest obicei, iar în timp economiile vor crește.
  • Învață ceva nou. Fie că vorbim despre cursuri ce ți-ar fi utile în jobul actual, fie că vorbim despre o pasiune veche pe care o poți monetiza cu un pic de pregătire, există mereu alternative utile prin care îți poți ocupa timpul și te poți dezvolta. Decide în ce direcție vrei să o faci și apoi caută cea mai bună opțiune pentru tine. Există foarte multe variante online, unele dintre ele chiar gratuite.
  • Investește în ce îți aduce bucurie. A fost un an dificil și am învățat cu toții că este important să găsim lucrurile care ne aduc energie și ne mențin moralul ridicat. Poate fi cafea de specialitate preferată din fiecare weekend, poate fi o evadare undeva la munte sau la țară, sau chiar o oră de meditație sau terapie. Important este să găsim sursele unei vieți împlinite și să investim în ele.

Related Posts

Emma Watson, noua muză Prada pentru parfumul Paradoxe

Emma Watson (32 de ani) este noua imagine a parfumului Prada- Paradoxe, iar pentru pentru campanie, actrița a…

6 cărți captivante, scrise de celebrități

Celebritățile din industria divertismentului au dovedit că au ceva de spus și în domeniul literaturii, nu numai al…

Primele imagini din ”Enola Holmes”, sezonul 2

Millie Bobbie Brown revine pe Netflix cu sezonul doi al seriei ”Enola Holmes”, serialul care prezinta aventurile surorii…

(Recenzie) Tot ce trebuie să știi despre House of the Dragon, serialul-hit al acestui an

În momentul în care s-a încheiat Game of Thrones, în mai 2019, cu acel ultim episod care ne-a…

Vacanțele vedetelor de la Hollywood

Și celebritățile pleacă în vacanță și au grijă să anunțe pauza de respiro pe paginile de socializare. Ce…

Madonna, party cu familia, în Sicilia

Madonna a sărbătorit în stil mare aniversarea de 64 de ani: în Sicilia, alături de familie sau cum…

Victoria Beckham: sport de cinci ori pe săptămână și grăsimi sănătoase la masă

Victoria Beckham (48 de ani) a trecut de la Posh Spice la Sporty Spice. Fosta componentă a trupei…

Viola Davis, personajul negativ din prequelul „The Hunger Games”

Actriţa cunoscută din serialul „How to get away with murder” o să joace în „The Hunger Games: The…

Gina Pistol a găsit soluția pentru a-și recăpăta silueta după naștere

Nu a grăbit nicio etapă, s-a bucurat din plin de fiecare clipă alături de fiica sa, dar acum…

Cei mai fresh influenceri din România gândesc pozitiv, alături de MENTOS Într-o lume în care se promovează tot…