Bianca Sterie ∙ May 10, 2018 ∙ 4 min read

Dacă este un film românesc pe care toată lumea îl așteaptă în următoarea perioadă, acela este Charleston, debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Crețulescu, care se bucură și de o distribuție excepțională: Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ularu, Victor Rebengiuc, Dorian Boguță, Andreea Vasile, Adrian Titieni. Gheorghe Ifrim și Ana Ciontea, printre alții. Charleston ajunge în cinematografele din toată țara pe 8 iunie. 

Și cum știm că există un entuziasm general pentru această peliculă apreciată la festivalurile internaționale (a avut premiera anul trecut, în cadrul Festivalului de Film de la Locarno) și selectată și în competiția internațională pentru Trofeul Transilvania de la TIFF (Cluj-Napoca, 25 mai – 3 iunie), la care vom ajunge și noi cât de curând (la proiecția Charleston în primul rând, evident), astăzi aflăm mai multe despre povestea Charleston chiar de la regizorul Andrei Crețulescu.

Nu o să te aștepți la asta, dar voi începe cu Charleston :), lungmetrajul tău de debut, pentru care ai semnat atât regia, cât și scenariul. Povestește-mi puțin despre el: cum ți-a venit ideea pentru acest proiect, despre ce este vorba și când a început să prindă el contur?

Într-adevăr 😀 – nu mă așteptam… Ideea unei povești în care doi bărbați pierd (și plâng) aceeași femeie mi-a venit acum multă vreme. Contur a început să prindă în 2012, când am scris un treatment – un an mai târziu scenariul era gata, iar de filmat am filmat în vara lui 2016.

În Charleston avem un triunghi amoros, dar cu un twist. Care crezi că sunt punctele tari ale acestui film?

Asta au să decidă criticii… Am să menționez, totuși, actorii, imaginea și soundtrack-ul.

Cât e dramă și cât e comedie în Charleston?

Suficient cât să râzi și să plângi… în hohote, uneori în spațiul aceleiași scene.

Ai mai lucrat până acum cu Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ularu, Victor Rebengiuc și restul actorilor din Charleston? Te-ai implicat în alegerea castingului pentru film? Ai avut în minte un anumit actor pentru un anumit personaj din povestea ta?

Ana, Șerban și Radu îmi sunt prieteni înainte de a-mi fi actori. Pentru Charleston n-am făcut casting – m-am dus la fiecare actor pe care mi l-am dorit și i-am spus ce rol pun la bătaie. Spre bucurie mea au acceptat toți. Rolul jucat de Victor Rebengiuc a fost scris cu gândul la el, recunosc – ceea ce m-a făcut și mai fericit atunci când a spus da.

Charleston a avut premiera mondială anul trecut, la Festivalul de la Locarno, iar apoi a fost proiectat în cadrul mai multor festivaluri din Europa și Statele Unite. În România ajunge de-abia anul acesta, pe 8 iunie, așa că nu pot să nu te întreb de ce această ordine. Te-ai gândit că e mai bine să adune „greutatea” competițiilor din afară înainte să fie lansat la noi?

Nici pomeneală – am fost invitați în competiția TIFF, iar regula spune că n-ai voie să lansezi filmul înainte de festival, evident. Să nu se înțeleagă că „turneul festivalier” (care s-a întins inclusiv în Asia și America de Sud) nu mi-a făcut plăcere, din contră.

De ce Charleston? Cum ai ales acest titlu?

Charleston este un dans clasic a cărui principală regulă este că trebuie să schimbi partenerii.

Cineuropa scria despre uriașul potențial de public pe care îl are Charleston. Care sunt, în opinia ta, ingredientele unui film de public? Cum am putea convinge publicul să vadă mai multe filme românești?

Oh, dacă ar ști cineva rețeta perfectă… Cred că publicul și-ar dori mai multă diversitate, mai multă culoare, mai multă emoție.

Întrebarea următoare nu este pentru regizorul Andrei Crețulescu, ci pentru criticul de film Andrei Crețulescu. Este ceva ce i-ai reproșa filmului tău, ceva ce crezi că ar fi putut fi făcut mai bine?

Ei, criticul de film Andrei Crețulescu s-a retras în 2011. Regizorul poate să vă spună că-i este foarte drag acest film și că și-ar fi dorit, poate, mai multe zile de filmare.

Pe 8 iunie Charleston intră în cinematografele din toată țara, însă noi îl vom vedea mai devreme, la TIFF. Spune-ne, pe scurt, principalele trei motive pentru care oamenii ar trebui să meargă la acest film, fie că o fac la TIFF sau la cinema începând din 8 iunie. 

Pentru că TIFF, pentru că dragoste, pentru că cinema.

Foto: Rollercoaster PR

Related Posts

Elvira Deatcu: „Eu nu am avut încredere în mine”

File din scenariul vieții, dar și al pieselor de teatru. Despre cum arată viața la 50 de ani,…

Beauty in Social Media: Valentina Keiko

Care sunt produsele cosmetice preferate, trucurile și ritualurile de beauty ale influencerilor din Social Media, de la noi?…

Noemi Meilman: „Măcar o zi să fie pace peste tot în lume, ca oamenii să vadă cât de bine e!”

Vârsta e doar un număr. De data asta 50. Despre cum arată viața la 50 de ani, au…

Andreea Esca, viața la 50 de ani

Zâmbet larg, bună dispoziție și o vârstă pe care n-o arată nicidecum. Despre cum arată viața la 50…

Acasă la Irina Rimes. Artista ne prezintă familia ei

Ne-am întâlnit cu Irina la final de iunie, la scurtă vreme de la lansarea documentarului ei de pe…

Nicole Cherry (Romina, VTM): ”Mi-a plăcut că Romina nu e un personaj pozitiv plictisitor”

Nicole Cherry interpretează rolul principal în producția ”Romina, VTM”, filmul care domină box-office-ul românesc la ora actuală. După…

Comunitățile de lângă noi: Atena Boca – La Primul Bebe

Prima dată a existat o problemă. Căreia, din discuție în discuție, din postare în postare, i s-a găsit…

Denis (The Motans): Odată ce ajungi la o maturitate, atât în viață, cât și în muzică, nu există nimic mai autentic

Discret și cu bun simț, Denis Roabeș pare o enigmă pentru cei mai mulți dintre noi. Poate acesta…

Adi Nartea și tradițiile familiei sale, de Revelion

A avut un an plin cu proiecte frumoase, iar pentru 2023, actorul își dorește unul măcar precum a…

Iulia Pârlea: „Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i planurile tale”

Cea mai tare petrecere a sfârșitului de an se anunță a fi cea de la PRO TV. Sâmbătă,…