Nicoleta Nicolae ∙ September 24, 2021 ∙ 5 min read

La doar 22 de ani, Inesa Schmidt face parte din 2Space – prima echipă de studenți și ingineri români care dezvoltă rachete dedicate exclusiv nanosateliților. Pasiunea ei s-a născut în facultate și, deși are studii economice, a fost cucerită de spațiu… Și pe bună dreptate. Astăzi, Inesa împreună cu echipa 2Space se pregătesc să participe la cea mai mare competiție de construit și lansat rachete din Europa (EuRoC 2021) și au nevoie de sprijinul nostru.

Cum ai ajuns să faci parte din 2Space- o echipă care dezvoltă rachete orbitale pentru nanosateliți?
Totul a început în momentul în care am decis să fac o schimbare în viața mea. Am ales să fiu curajoasă și să fac ce îmi doresc cu adevărat, mai exact, să activez în industria spațială. Așa am dat peste 2Space, o echipă muncitoare, tânără și extrem de pasionată, care m-a primit cu brațele deschise. De atunci, în fiecare zi, mă dedic alături de întreaga echipă pentru a materializa misiunea noastră de a oferi transport orbital rapid și precis pentru nanosateliți.

Cum s-a născut această pasiune atipică pentru o fată atât de tânără?
Pasiunea mea s-a născut în facultate. În ciuda faptului că am studii în sfera economică, în anul doi de facultate am realizat că simt ceva special în momentul în care citesc, ascult sau urmăresc orice legat de spațiu sau industria spațială. În acel moment mi-am promis că voi ajuta cu tot ce pot orice inițiativă din acest domeniu.

Și cine te-a încurajat în demersul tău? Ce au spus părinții tăi?
Părinții și prietenii apropiați mă susțin extrem de mult în fiecare zi. Însă cel mai mult mă încântă modul în care oamenii din echipa 2Space mă susțin. Petrec ore întregi, fie că este noapte sau zi cu acești oameni minunați și simt că mă dezvolt continuu. Am ajuns în punctul în care nu știu cum “să dau mai mult din mine” pentru a susține această echipă.

Care e cel mai mare vis al tău?
Cel mai mult îmi doresc să am un impact pozitiv și concret în industria spațială și să simt ca am contribuit, prin capabilitățile mele, la dezvoltarea tehnologică din acest domeniu.

Ați fost acceptați în EuRoC 2021- cea mai mare competiție de construit și lansat rachete din Europa. Ce ne poți spune despre această participare? Ce implică ea?
Suntem primii români acceptați la EuRoC – cea mai mare competiție de construit și lansat rachete din Europa, care va avea loc la Ponte de Sor, în intervalul 11-17 Octombrie 2021. Doar 20 de echipe din toată lumea au fost acceptate, iar noi ne numărăm printre ele. Vom concura la categoria de 9000m, mai exact, racheta noastră va avea un apogeu de fix 9000m, altfel vom fi depunctați, iar motor va fi pe bază de combustibil solid.

Cât costă o astfel de participare? Și care sunt beneficiile?

Costurile totale duc undeva la 35.000 de euro. Am pregătit câteva surprize pentru oamenii și firmele care doresc să ne susțină. Mai exact, pentru orice donație de minimum 200 de lei oferim un kit 2Space ce conține un tricou, stickere și un poster, iar firmele ce doresc să ne susțină vor avea logo-ul trecut pe rachetă.
Există mai multe beneficii, pe de o parte, avem ocazia să concurăm și să reprezentăm România la un concurs de prestigiu global. Mai mult, echipa noastră de ingineri au prilejul de a căpăta mai multă experiență și de a cunoaște alți tineri la fel de pasionați ca noi cu care putem derula proiecte în viitor.

Ce alte pasiuni mai ai?

Ador să merg cu cortul în natură și să parcurg trasee montane, să mă dau cu rolele, să citesc și să merg la sală. Îmi place să fiu spontană în timpul liber și sunt mereu deschisă să am experiențe noi.

Ce a însemnat pandemia pentru niște tineri ca voi?

Pe de o parte ne-a ajutat, fiindcă am fost mult mai concentrați pe a învăța și a ne dezvolta. Pe de altă parte, a fost și un impediment, deoarece nu am putut să ne mai întâlnim în grupuri mari ca să lucrăm, a fost mult mai dificil să participăm la evenimente și concursuri și simțim că parcă o mică parte din experiența propriu-zisă ne-a fost răpită. Cu toate acestea, noi mergem pe premisa “fă rai din ce ai”, așa că am lucrat cât se poate de mult în mediul online și ne-am asigurat să luăm toate măsurile de prevenție și de distanțare când a fost nevoie să ne întâlnim.

Ce ai descoperit despre tine în toată această perioadă?

Învăț o mulțime de lucruri noi în fiecare zi, mai exact, ce înseamnă curajul, disciplina și dedicarea. Am realizat cât de mult bine îmi face faptul că ies constant din zona de confort și sunt nerăbdătoare să continui acest drum alături de 2Space.

Cum vezi anul 2022? Și ce planuri ai pentru el?

Pentru mine anul 2022 va însemna fi împărțit în mare parte între 2Space, studiile academice și alte proiecte pe care le mai am în derulare. Îmi doresc să mă apropii mai mult de o versiune a mea la care mi-am propus să ajung.

Related Posts

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…

Cristina Preda: „Sănătatea financiară trebuie antrenată”

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră…

Flavia Andrei a renunțat la shoppingul compulsiv

Fiecare călătorie pe care o facem, fiecare conversație purtată și fiecare decizie luată aduce cu sine momente de…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…