Nicoleta Nicolae ∙ September 24, 2021 ∙ 5 min read

La doar 22 de ani, Inesa Schmidt face parte din 2Space – prima echipă de studenți și ingineri români care dezvoltă rachete dedicate exclusiv nanosateliților. Pasiunea ei s-a născut în facultate și, deși are studii economice, a fost cucerită de spațiu… Și pe bună dreptate. Astăzi, Inesa împreună cu echipa 2Space se pregătesc să participe la cea mai mare competiție de construit și lansat rachete din Europa (EuRoC 2021) și au nevoie de sprijinul nostru.

Cum ai ajuns să faci parte din 2Space- o echipă care dezvoltă rachete orbitale pentru nanosateliți?
Totul a început în momentul în care am decis să fac o schimbare în viața mea. Am ales să fiu curajoasă și să fac ce îmi doresc cu adevărat, mai exact, să activez în industria spațială. Așa am dat peste 2Space, o echipă muncitoare, tânără și extrem de pasionată, care m-a primit cu brațele deschise. De atunci, în fiecare zi, mă dedic alături de întreaga echipă pentru a materializa misiunea noastră de a oferi transport orbital rapid și precis pentru nanosateliți.

Cum s-a născut această pasiune atipică pentru o fată atât de tânără?
Pasiunea mea s-a născut în facultate. În ciuda faptului că am studii în sfera economică, în anul doi de facultate am realizat că simt ceva special în momentul în care citesc, ascult sau urmăresc orice legat de spațiu sau industria spațială. În acel moment mi-am promis că voi ajuta cu tot ce pot orice inițiativă din acest domeniu.

Și cine te-a încurajat în demersul tău? Ce au spus părinții tăi?
Părinții și prietenii apropiați mă susțin extrem de mult în fiecare zi. Însă cel mai mult mă încântă modul în care oamenii din echipa 2Space mă susțin. Petrec ore întregi, fie că este noapte sau zi cu acești oameni minunați și simt că mă dezvolt continuu. Am ajuns în punctul în care nu știu cum “să dau mai mult din mine” pentru a susține această echipă.

Care e cel mai mare vis al tău?
Cel mai mult îmi doresc să am un impact pozitiv și concret în industria spațială și să simt ca am contribuit, prin capabilitățile mele, la dezvoltarea tehnologică din acest domeniu.

Ați fost acceptați în EuRoC 2021- cea mai mare competiție de construit și lansat rachete din Europa. Ce ne poți spune despre această participare? Ce implică ea?
Suntem primii români acceptați la EuRoC – cea mai mare competiție de construit și lansat rachete din Europa, care va avea loc la Ponte de Sor, în intervalul 11-17 Octombrie 2021. Doar 20 de echipe din toată lumea au fost acceptate, iar noi ne numărăm printre ele. Vom concura la categoria de 9000m, mai exact, racheta noastră va avea un apogeu de fix 9000m, altfel vom fi depunctați, iar motor va fi pe bază de combustibil solid.

Cât costă o astfel de participare? Și care sunt beneficiile?

Costurile totale duc undeva la 35.000 de euro. Am pregătit câteva surprize pentru oamenii și firmele care doresc să ne susțină. Mai exact, pentru orice donație de minimum 200 de lei oferim un kit 2Space ce conține un tricou, stickere și un poster, iar firmele ce doresc să ne susțină vor avea logo-ul trecut pe rachetă.
Există mai multe beneficii, pe de o parte, avem ocazia să concurăm și să reprezentăm România la un concurs de prestigiu global. Mai mult, echipa noastră de ingineri au prilejul de a căpăta mai multă experiență și de a cunoaște alți tineri la fel de pasionați ca noi cu care putem derula proiecte în viitor.

Ce alte pasiuni mai ai?

Ador să merg cu cortul în natură și să parcurg trasee montane, să mă dau cu rolele, să citesc și să merg la sală. Îmi place să fiu spontană în timpul liber și sunt mereu deschisă să am experiențe noi.

Ce a însemnat pandemia pentru niște tineri ca voi?

Pe de o parte ne-a ajutat, fiindcă am fost mult mai concentrați pe a învăța și a ne dezvolta. Pe de altă parte, a fost și un impediment, deoarece nu am putut să ne mai întâlnim în grupuri mari ca să lucrăm, a fost mult mai dificil să participăm la evenimente și concursuri și simțim că parcă o mică parte din experiența propriu-zisă ne-a fost răpită. Cu toate acestea, noi mergem pe premisa “fă rai din ce ai”, așa că am lucrat cât se poate de mult în mediul online și ne-am asigurat să luăm toate măsurile de prevenție și de distanțare când a fost nevoie să ne întâlnim.

Ce ai descoperit despre tine în toată această perioadă?

Învăț o mulțime de lucruri noi în fiecare zi, mai exact, ce înseamnă curajul, disciplina și dedicarea. Am realizat cât de mult bine îmi face faptul că ies constant din zona de confort și sunt nerăbdătoare să continui acest drum alături de 2Space.

Cum vezi anul 2022? Și ce planuri ai pentru el?

Pentru mine anul 2022 va însemna fi împărțit în mare parte între 2Space, studiile academice și alte proiecte pe care le mai am în derulare. Îmi doresc să mă apropii mai mult de o versiune a mea la care mi-am propus să ajung.

Related Posts

În ce constă magia Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, ajuns la cea de-a 19-a ediție

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL are loc între 8 și 14 august…

Ce se întâmplă mai exact înainte și după ce ești #GataDeBusiness? Cu Andreea Esca și Andrei Trandafir

În cea de-a șaptea edițe a emisiunii #GataDeBusiness, realizată de către Raiffeisen Bank, Andreea Esca merge și mai…

Cosmina Păsărin, Majda și Emily Burghelea (Vorbește Lumea, PRO TV): ”Între noi, există orice, mai puțin competiție”

Vara aceasta, trei noi prezențe feminine ne ocupă prima parte a zilei, de luni până vineri, la PRO…

Andreea Esca te invită să descoperi o poveste despre succes și pasiune alături de Mari Bratu, la #GataDeBusiness

Andreea Esca te invită să descoperi o poveste despre succes și pasiune alături de Mari Bratu, la #GataDeBusiness…

Viitorul este aici, cu Andreea Esca și Dorin Boboc #GataDeBusiness

Emisiunea#GataDeBusiness, realizată de Raiffeisen Bank și moderată de către Andreea Esca, a ajuns deja la episodul cu numărul…

Cristian Leonte o ia la întrebări pe soția lui, Paula Herlo

Cei doi reporteri PRO TV formează o echipă imbatabilă și pe ecranele televizoarelor, nu numai acasă. Cristian Leonte…

Sfaturi de vară, cu Dr Elis Curtmola, specialist Dermatologie și Estetică Medicală

Suntem în plină vară și este foarte important să ne protejăm pielea de razele nocive ale soarelui. Am…

Curaj, un partener de încredere și implicare în societate: Andreea Esca este #GataDeBusiness, cu Mirela Mazurec

Al patrulea episod#GataDeBusiness, realizat de Raiffeisen Bank și moderat de către Andreea Esca, vine cu un twist care…

Dana Popescu: ”Știința a modelat lumea și civilizațiile”

„Din câte știu eu, România are bugetul cel mai mic alocat cercetării, comparativ cu toate celelalte țări membre…

Ana Maria Ienea: “Nu am realizat cât de greu avea să îmi fie să îmi găsesc un job, fără să cunosc limba“

Ana Maria Ienea a plecat din România în urmă cu 10 ani, urmându-și dragostea. Cu frumusețea unui model…