Adriana Moscu ∙ March 18, 2021 ∙ 16 min read

GRLpower. Află poveștile a 5 creatoare de conținut de gaming din România

Roberta, Ruxandra, Alexandra, Irina și Antonia au o armată de fani pe YouTube și Twitch, care le urmăresc fiecare sesiune de gaming, de la jocuri de tip shooter, până la MOBA. Samsung este partenerul de mobile gaming al fetelor și le sprijină în dezvoltarea de conținut de calitate pentru comunitățile lor.

Urmăritorii lor le știu mult mai bine după nickname-urile lor. Ele sunt Roberta AmR, MeowmyTTV, Alecsandra Beatrice, Reddysh și Antonia Nuckle, echipa de gaming GRLpower, cu componență exclusiv feminină, formată în toamna lui 2020, în urma unui concurs derulat pe canalul de YouTube al Samsung România, ca parte a programului PlayOn with Samsung.

 Principalele criterii de selecție a membrelor echipei au fost originalitatea clipurilor înscrise, felul în care streamerii au performat în jocurile preferate și interacțiunea cu comunitatea lor.

 Au avut însă concurență redutabilă: peste 80 de fete care s-au înscris au întrunit condițiile de eligibilitate și au intrat în procesul de jurizare, din care au făcut parte creatorii de conținut de gaming Antonia Nuckle și Maximilian Ioan.

 Samsung este partenerul de mobile gaming al celor cinci fete și le susține pentru a le oferi gamerilor împătimiți conținut premium, atât în stream-uri realizate individual, cât și ca echipă de gaming.

Am fost curioase să aflăm, printre altele, cum a descoperit echipa GRLpower jocurile video, de ce prejudecăți se lovesc ca fete în industria de gaming, care sunt jocurile lor preferate, cum văd industria de gaming din România, dar și cum le-a inspirat Samsung să îți depășească limitele. Iată ce am aflat.

GRLpower. Află poveștile a 5 creatoare de conținut de gaming din România

Roberta Sotir (@Roberta AmR)

„Mi-aș dori să văd o creștere a evenimentelor dedicate iubitoarelor de jocuri video”

Roberta avea doar șapte ani când a descoperit jocurile video. Își urmărea, neclintită, verișorul, când se juca Counter Strike 1.6. A fost atât de fascinată de acel joc, încât am început să le cer insistent părinților un calculator. Când în sfârșit l-a primit,  a încercat toate jocurile posibile.

Acum, jocul ei preferat este Counter Strike: Global Offensive (CSGO) – se laudă, deja, cu 7.000 de ore jucate. „Îmi place pentru că este un joc de echipă, dar contează foarte mult cum joci individual”, spune ea.

Pentru Roberta, industria de gaming din România nu este încă suficient dezvoltată. „Mi-aș dori mult ca pe viitor oamenii să aibă altă concepție despre gameri, să nu mai fie priviți drept niște oameni care nu fac nimic și doar pierd ore în față calculatorului. Mi-aș dori să văd și o creștere în numărul de evenimente pentru toate tipurile de jocuri, și în special evenimente dedicate iubitoarelor de jocuri video”, adaugă ea.

Să fii female gamer are atât părți frumoase cât și părți negative, crede Roberta. „Femeile sunt considerate slabe jucătoare, ni se aduc injurii fără motiv. Majoritatea cred că locul femeii este în bucătărie, nu jucându-se jocuri video.”

Spune că Samsung i-a oferit o oportunitate imensă realizând primul Girl Squad, lucru care a determinat-o să facă primul ei clip/montaj cu faze importante din joc, iar acum le face din plăcere.

Dacă vrei să te apuci de gaming, Roberta te sfătuiește să te joci ceva ce-ți face plăcere, care să te destindă după o zi grea. „Se poate evolua în orice joc, ai nevoie doar de timp, pasiune și, desigur, de oamenii potriviți în jurul tău.”

GRLpower. Află poveștile a 5 creatoare de conținut de gaming din România

Ruxandra Mezin (@MeowmyTTV)

„Nu puneți la suflet comentariile misogine”

Ruxandra a intrat prima oară în lumea jocurilor video pe TV, cu ajutorul unei console. „Pe parcurs, mi-a picat cu tronc Sims 1 și am mai descoperit MMORPG-urile: Lineage, Perfect World. Ce m-a ținut în lumea gamingului a fost faptul că puteai să fii absolut oricine: de la o vrăjitoare malefică, până la un panda cu armură, plus că este o strategie bună de relaxare și evadare din cotidian”, spune Ruxandra.

Vede mult potențial în industria de gaming din România, dar este necesară mai multă deschidere față de nou din partea gamerilor, crede ea. 

Ca female gamer, a avut parte de multe experiențe de genul „treci în bucătărie, că acolo ți-i locul” și alte observații misogine. „În final, butonul de mute e prietenul meu cel mai bun, așa că îl folosesc cu spor și-mi continui aventurile în jocuri.”

Jocul ei preferat este Alice: Madness Returns, pentru că spune povestea din perspectiva unei Alice nebune. „Fiind absolventă de psihologie, mă atrage foarte mult felul în care au fost prezentate tulburările mentale în acest joc”, își explică Ruxandra alegerea. În ceea ce privește jocurile online, alege League of Legends și Dead by Daylight.

Ruxandra consideră că jocurile video au evoluat foarte mult, din toate punctele de vedere: grafică, story, complexitate. Recent, a terminat un joc care a fost lansat în 2021: The Medium. „Am fost impresionată de poveste și stilul de prezentare, pentru că te joci, în paralel, în două lumi – efectiv ți se desparte ecranul în două! Recomand jocul cu căldură, este un horror psihologic foarte bun”, se entuziasmează Ruxandra.

Mai spune că Samsung a ajutat-o să-și depășească limitele prin faptul că i-a pus la dispoziție o gama largă de posibilități pentru a explora teritorii noi în cariera de creatoare de conținut, cât și de gamer.

Pe fetele care și-ar dori să încerce lumea gamingului Ruxandra le sfătuiește să nu pună la suflet comentariile misogine și să-și dea frâu liber personalității prin toate personajele pe care vor pune stăpânire!

Alexandra Zaharia (@Alecsandra Beatrice)

După ce s-au obișnuit cu ideea, mulți dintre băieți au început să idolatrizeze gamerițele”

Din punctul mei de vedere, industria de gaming din România începe să avanseze din ce în ce mai mult cu fiecare an. „Dacă acum cinci ani numărai pe degete gamerii, surprinzător, astăzi suntem din ce în ce mai mulți, până și părinții mei au început să se joace pe calculator sau telefon. Cred că în 2-3 ani o să fim la un alt nivel în România, tind să cred că și pandemia a deschis apetitul la joacă pentru mulți dintre români, iar TikTok sau YouTube, cât și celelalte site-uri de socializare au alimentat dezvoltarea acestui domeniu”, crede Alexandra.

A descoperit jocurile video prin 2003, la vârsta de cinci ani, când se uită la tatăl ei cum se joacă pe calculator fel de fel de shootere și jocuri de strategie și încerca să prind și ea ideea jocului, ca să îi poată lua locul pe scaunul de la birou după ce el pleca la muncă. „Cred că cel mai tare m-a atras sentimentul pe care îl ai atunci când câștigi, sunt o persoană extrem de competitivă și pe lângă sporturile pe care le practicam în afara cursurilor școlare, încercam să-mi fac timp o oră să stau și la calculator”, spune Alexandra.

Despre experiența ca gameriță, își aduce aminte cum a pornit primul ei stream pe platforma Twitch: „Eram foarte sigură pe mine, pentru că majoritatea prietenilor mei mă încurajau și-mi spuneau că sunt, poate, una dintre cele mai bune jucătoare din România, dar nu a durat foarte mult până când am rămas puțin șocată de atitudinea băieților în ceea ce privește o fată gamer.

Majoritatea erau revoltați și ironici, aveau impresia că noi, femeile, nu putem face ceea ce fac și ei și că le-am încălcat teritoriul. Dar asta nu a durat foarte mult timp: după ce s-au obișnuit cu ideea, mulți dintre ei au început să idolatrizeze gamerițele”, povestește Alexandra încântată.

Spune că nu are un joc preferat, îi plac mai toate și este mereu deschisă la provocări noi, dar în ultima perioada cele mai multe ore le-a petrecut în CS:GO. 

La jocurile video din prezent, admiră graficile din ce în ce mai bune și tot mai reale.

Faptul că Samsung a reușit să producă niște telefoane de pe care se poate juca în timp ce își așteaptă rândul la dentist sau în metrou în drum spre casă, i se pare foarte tare! „Nu credeam că am să reușesc această performanță prea curând, dar iată că anul 2020 a venit cu surprize din partea celor de la Samsung!”

Dacă vrei să te apuci de gaming, Alexandra te sfătuiește să nu renunți niciodată, indiferent de câte jocuri pierzi. „Există și mâine o zi, dacă doar am câștiga, jocurile video ar fi prea boring!”

GRLpower. Află poveștile a 5 creatoare de conținut de gaming din România

Irina Simion (@Reddysh)

„Brandurile încep să colaboreze din ce în ce mai mult cu gamerii”

Industria de gaming din România este pe drumul cel bun, crede Irina. Bucureștiul ocupă locul al treila în topul Best Cities for Gamers, pe 2021, mai spune ea. „Avem internet rapid, evenimente de top pentru gameri, precum Bucharest Gaming Week și turneele organizate de Nexus, mii de oameni talentați, pasionați și mult potențial în studiourile de game development.”

Dacă se gândește la creatorii de conținut, crede că e nevoie de mai mulți pasionați de jocuri care să creeze conținut, dar mai ales gameri cărora să nu le fie frică să se facă remarcați la nivel internațional. „Suntem foarte puțini care facem conținut în limba engleză”, remarcă Irina.

A fost în juriul Gaming Video Awards, unde a descoperit entertaineri de lăudat. „Avem și creatori români care adună mii, ba chiar zeci și sute de mii de unici pe live-urile lor. Chiar și brandurile încep să colaboreze din ce în ce mai mult cu gamerii, deoarece conexiunea pe care o creăm pe live-uri nu se compară cu nimic altceva. Sunt mândră să fac parte din această industrie.”

Jocul pe care l-a jucat cel mai mult este Counter Strike, cu mult înainte să apară CS:GO. Avea 6-7 ani când a început să se joace, inspirată de tatăl său, care juca și el. „Cel mai mult mi-a plăcut că puteam să mă joc de la calculatorul meu, cu familia mea (mă jucăm cu trei verișori și cu fratele meu)”, își amintește Irina.

Se descrie ca o fire competitivă și crede că cu cât joci mai mult un joc, cu atât devii mai bun.

Dacă joci cu oameni care nu te cunosc sau vine cineva nou în stream, primul lor gând este că nu ești bună la joc, chiar dacă nu-ți spun asta, crede Irina. Dar pe ea, personal, nu o deranjează așa mult, pentru că îi place când îi surprinde și le dovedește că se înșală. Iar dacă vorbesc urât, le dă mute sau block pe loc (din fericire, se întâmplă foarte rar).

„Mindsetul acesta afectează mult nivelul de implicare al fetelor în jocuri, în general. În fiecare zi, fetelor li se spune că trebuie să stea în bucătărie și alte remarci de prost gust. Eu, ca să evit astfel de situații, nu joc cu oameni pe care nu-i cunosc. Intru în jocuri doar cu oameni din comunitatea mea sau alți streameri”, mai spune ea.

De departe, jocul ei preferat este Fortnite. Este o fană a jocurilor de tip shooter, pline de acțiune, iar Fortnite este cel mai bun din punctul ei de vedere, pentru că are și partea de construit. „Este pur și simplu fascinant și nu cred că mă voi plictisi de el vreodată. Mereu sunt schimbări în joc, iar scena competitivă a Fortnite-ului este un vis pentru mine. Mi-ar plăcea ca, în viitor, să ajung la un nivel profesionist și să încep să mă clasez în turnee.”

Mai joacă și alte jocuri, dar vrea să se concentreze pe un singur joc, ca să devină cât mai bună. A început deja să fie invitată la turnee de Fortnite foarte importante pentru streameri, precum Twitch Rivals.

Colaborarea cu Samsung a dus-o cu gândul la sloganul Do What You Can’t. „Îmi amintesc și acum clipul lui Casey, postat cu un an înainte să mă apuc să fac stream. M-a inspirat enorm, îl urmăream deja pe Casey și începusem să mă gândesc că mi-ar plăcea să am și eu un canal de YouTube, să creez content. Am uploadat câteva challenge-uri amuzante pe YT, dar în aceeași perioadă începusem și internshipul în marketing la Google și nu am fost constantă. Cu toate acestea, gândul a rămas în mintea mea și chiar dacă aveam un job full-time on the side, în noiembrie 2018 am început să fac live-uri în fiecare seară cu Fortnite și nu m-am oprit de-atunci.”

În plus, Irina a ajuns la 110k+ followeri pe TikTok, postând doar clipuri din joc pe care le editează direct pe telefon. Își gestionează toate rețelele de social media de pe Samsung Galaxy Note 20, iar faptul că poate edita clipuri de la zero, direct din editorul telefonului, îi ușurează munca foarte mult.

Un alt moment important a fost când Samsung a ales-o să facă parte din #GRLPower. „Sunt de mult timp fană Samsung și mă bucur enorm că pot colabora cu brandul meu preferat. Știu că oricând, dacă am o idee, voi avea susținerea lor.” 

Gamingul este pentru toată lumea, mai spune Irina. Iar dacă vreți să faceți o carieră din asta, să vă apucați de stream, dacă aveți nevoie de sfaturi, îi puteți scrie pe Instagram. „Îmi place să dau sfaturi personalizate, pentru că sfaturi generale sunt peste tot.”

GRLpower. Află poveștile a 5 creatoare de conținut de gaming din România

Antonia Nuckle (@ Antonia Nuckle)

„Cu timpul, bărbații vor înțelege că nu scrie pe niciun joc «Only for men»”

Cum e industria de gaming din România? „Pe scurt, înfloritoare! Nu doar gamingul a crescut, ci mai ales zona de e-sports, sporturile electronice, mai exact, cele competitive, jucate la nivel profesionist, cu premii în bani, care în România, în 2021, au ajuns să fie în sume de cinci cifre în euro. Motoarele sunt turate la maximum – creatorii de conținut (YouTuberii și streamerii) pompează mult și de calitate, oamenii care îi urmăresc sunt din ce în ce mai mulți și, prin urmare, și brandurile au început să fie din ce în ce mai atrase. Fundația e bine făcută, rămâne să construim, cărămidă cu cărămidă, cât mai sus, de aici încolo”, rezumă, Antonia, piața de gaming.

La vârsta de aproape șapte ani a primit un calculator de la părinții ei, cu scopul de-a o ajuta să scrie și să citească, și așa a descoperit zona gamingului. De la jocuri clasice, de gătit, cu restaurante, sau de dans, la MMORPG-uri și shootere. „Am fost atrasă de faptul că puteam să fiu un personaj, să fiu un alt EU în această lume. În gaming, te desprinzi de supărări, de stresul de care ai parte zilnic și intri în lumea ta, pe care o poți construi așa cum îți dorești tu. De la asta s-a ajuns la a mă juca, dar pentru 70.000 de alți gameri care au ales să mă urmărească pe canalul meu de YouTube.”

Cum e să fii female gamer? „Dacă ar fi să întreb 50 de bărbați gameri dacă au o problema să joace sau să fie învinși în game de o fată, cu toții ar răspunde în fața ei că nu, dar lucrurile nu stau chiar așa. Adesea, cea mai mare prejudecată, și asta probabil venită de pe vremea bunicilor, este aceea că femeia nu poate fi la fel de bună precum bărbatul.

O altă replică celebră a gamerilor, Jocurile sunt făcute pentru băieți, cred că le este cunoscută multora. În principiu, mă lovesc de prejudecata că nu mă voi putea ridica la nivelul de gameplay al unui bărbat, însă și dacă se întâmplă să câștig apar scuze, uneori, chiar și vorbele urâte. Dar cu timpul, bărbații vor înțelege că nu scrie pe niciun joc «Only for men»”, spune Antonia.

Cu toate acestea, să fi female gamer este absolute genial, mai crede ea! Mai ales când îți dorești să faci o performanță din asta.

Jocul ei preferat este Counter Strike Global Offensive, pe care a început să-l joace în decembrie 2018. Îi place fiindcă implică skill, multe ore de antrenament și totodată că acțiunea nu este una repetitivă, în fiecare rundă se întâmplă ceva nou, trebuie să îți anticipezi adversarul și să joci în echipă. „Am reușit să obțin cel mai mare rank în joc de Global Elite (Elită Globală) și level 6 pe platforma FACEIT, respectiv rank B pe platforma ESEA, pentru cunoscători. Este loc enorm de îmbunătățire, și va veni cu siguranță, considerând că am doar 20 de ani, și jucătorii se retrag în jurul vârsteo de 30.”

CS:GO este și jocul principal pe care îl joacă pe canalul ei de YouTube, unde a strâns până acum 70.000 de abonați, făcând, de obicei, livestreaming atunci când joacă.

Crede că jocurile video arată din ce în ce mai bine. Este chiar puțin „înspăimântător” – spune ea – faptul că se aseamănă atât de mult cu realitatea și că într-unele dintre ele te poți transpune direct, mai ales prin tehnologia VR. Prin Samsung, a primit confirmarea că își face foarte bine treaba. „Sunt și cei care mi-au oferit premiul Samsung CS:GO GRL, care acum stă pe polița din fundalul livestreamului meu, mereu la vedere, și este un premiu cu care mă mândesc!”

Ce sfat empowering ar da unei tinere femei care vrea să se apuce de gaming? „Ai încredere în tine, încearcă să te antrenezi cât mai des pentru a ajunge bună la un joc, nu te lăsa compleșită de emoții sau vorbe. Și, cel mai important, impune-ți personalitatea, nu te schimba pentru că alții nu te plac cum ești sau nu apreciază ce faci.” (P)

Foto: arhiva personală

Related Posts

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…

Jon Bon Jovi își recunoaște infidelitatea față de soția sa, cu care e căsătorit de 34 de ani

Jon Bon Jovi (62 de ani) și soția lui, Dorothea, sunt căsătoriți de 34 de ani și se…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Prinții de Wales, William și Catherine, sărbătoresc ziua mezinului lor, Louis

Louis, cel mai mic dintre copiii Prinților de Wales, William și Catherine, împlinește azi șase ani. O fotografie…

Irina Shayk dezvăluie rutina ei de skincare, cu metode moștenite de la mama ei

Irina Shaik (38 de ani) este una dintre cele mai râvnite femei din lume și totodată una dintre…

Două producții românești, selectate la Festivalul de Film de la Cannes

”Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, și documentarul ”NASTY”, despre viața și cariera…

Actrița Christina Hendricks (Mad Men) s-a măritat a doua oară

Actrița Christina Hendricks (48 de ani), cunoscută publicului mai ales datorită rolului Joan Harris din serialul de succes…

Milan Design Week – o experiență numită The Red Experience by Ploom

Sute de mii de amatori de artă și design, mii de instalații care de care mai interesante, sute…

Paris Hilton, primele fotografii cu fiica ei în vârstă de cinci luni

La cinci luni de la venirea pe lume a fiicei ei, Paris Hilton împărtășește cu publicul primele fotografii…