Editor Alistmagazine.ro ∙ December 10, 2024 ∙ 8 min read

Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât și pe starea de spirit a pacientului, introduce conceptul de mindfulness și deconectare de la agitația cotidiană, cu fiecare vizită. 

Dr. Mirela istrati, Estetician Stomatolog Dentovita, ne vorbește despre provocările jobului său, dar și despre poveștile care o fac mândră că a ales o carieră în acest domeniu.

De ce ați ales o carieră în stomatologie? Când ați știut că vreți să mergeți pe acest drum?

Întodeauna am iubit oamenii fericiți! Cei mai frumoşi și fericiți sunt oamenii care nu se sfiesc să zâmbească deschis! Sănătatea dentară influențează direct calitatea vieții și, implicit, încrederea în sine a fiecărui pacient. Stomatologia este, pentru mine, combinația perfectă între știință, artǎ și relaționare. 

Când am interacționat direct cu această profesie m-a atras faptul că fiecare pacient vine cu o poveste unică, oferindu-mi ocazia de a-mi folosi abilitățile creative și atenția la detalii. 

Îmi place să comunic deschis cu pacienții mei pentru a-i ajuta să-și depășească temerile. Îmi place și ideea de continuitate în relația cu pacienții, care-mi devin prieteni.

Cred că drumul meu către stomatologie a început subtil, în copilărie, când străbunică mea mă striga cu drag ‘doctorița bunicii’, nume de alint, pe care l-am purtat toată copilăria. Într-un fel, asa s-a înfiripat, la început timid, apoi din ce în ce mai pregnant, gândul ca aș putea da sens acestui vis de copil. Recent am descoperit latura empatică a personalității mele și bucuria imensă pe care o experimentezi în ajutorul dăruit celor din jur. Iar gândul că medicina dentară mă va păstra în acest univers, în care pot îmbina empatia cu abilitățile mele creative a început să prindă contur.

Ce vă face pe dvs. să zâmbiți, dincolo de cabinetul stomatologic?

Îmi găsesc bucuria în momentele petrecute cu familia mea, de care sunt extrem de atașată. O drumeție pe munte, cu liniștea și reconectarea pe care mi le oferă, mă umple de bucurie, la fel cum o face o carte care mă inspiră, de exemplu “Se ti abbraccio non aver paura” – Fulvio Ervas. Călătorile, cu oameni frumoși, locuri noi și culturi diverse, îmi oferă momente autentice, peisaje de nedescris și multă emoție, toate acestea îmi aduc o stare profundă de împlinire, dar și în proiectele de voluntariat, indiferent că sunt în țară sau peste hotare, unde pe lângă bucuria pe care mi-o oferă descoperirea unor locuri noi pot să ofer și eu ceva comunităților locale.

 

Există un caz care v-a impresionat? O poveste care merită spusă și care ne învață o lecție de viață?

Fiecare zi îmi oferă satisfacție și mulțumire greu de exprimat în cuvinte, însă aș vrea să vă povestesc despre experiența recent trăită într-un trib izolat din Filipine, unde am participat alături de o echipă multidisciplinară, la o acțiune medicală de caritate. 

Am făcut stomatologie ambulatorie și antică. Am improvizat un cabinet pe stradă, la umbra unui copac. Unitul dentar era o simplă bancă, iar suportul pentru cap erau brațele unui localnic sau ale unui coleg. O lanternă frontală ne ținea loc de lampă, compresele înlocuiau aspiratorul, seringa cu soluție salină era folosită în loc de spray cu apă, în timp ce buletele de vată luau rolul spray-ului cu aer, iar pământul, pe post de scuipătoare.

În “clinica” noastră împrovizată s-a prezentat o adolescentă, care avea incisivii centrali superiori, afectați de carii avansate. Pentru ea, extracția era singura soluție, neavând acces la tratamente dentare. Copila aceasta, ca orice adolescentă care ține la frumusețea ei, era atât de tristă de parcă ar fi urmat să-i smulg inima din piept. Evident, aș fi simțit la fel știind că urma să rămân pe viață mutilată, pentru ca peste tot, asta se vedea la oamenii din tribul ei. 

Nu am avut puterea să-i răpesc frumusețea. 

Cu minimum de materiale pe care le aveam la dispoziție, am încercat să fac din imposibil, posibil. Când a venit momentul să-și vadă noul zâmbet, reacția ei, de o naturalețe pură, combinația aceea de surpriză și bucurie, a fost cel mai scump preț pe care, dacă mi-aș fi permis să-l cer de la cineva, nu l-aș fi primit niciodată. S-a uitat în oglindă, apoi la mine și din nou în oglindă, și ochii ei calzi s-au umplut de lacrimi. Acela a fost momentul magic în care am trăit deplin și definitiv, sentimentul că dacă doar pentru fetița aceea ar fi trebuit să învăț șase ani pentru a ma licenția și alți 14 pentru a definitiva tot ce știu în prezent, a meritat. 

Pentru comunitatea în care trăiește copilul acela, a nu avea dinți, este o normalitate. Prețuiesc lecția care m-a învățat ca munca mea este mai mult decat un act medical, este despre a reda demnitatea și încrederea oamenilor.

Zâmbetul din Filipine mi-a inspirat dorința de a continua să mă perfecționez în cele mai elaborate tehnici de tratament și de a continua să mă implic voluntar, pentru lecțiile pe care nu ai cum să le înveți în nici o instituție.

Pentru mine, fiecare pacient are o poveste, iar fiecare zâmbet reconstruit reprezinta un nou capitol despre speranta, curaj și încredere. 

Care sunt cele mai mari provocări în estetica dentară, azi?

În estetica dentară modernă, una dintre cele mai mari provocări este obținerea unor rezultate nu doar estetic plăcute, ci și personalizate în mod unic pentru fiecare pacient. Fiecare persoană are trăsături distincte, iar scopul nu este doar crearea unui zâmbet perfect, ci a unui zâmbet care să se potrivească armonios cu fizionomia și personalitatea pacientului.

Un aspect esențial în acest proces este analiza detaliată a trăsăturilor individuale. Forma feței, conturul și dimensiunea buzelor sunt factori cheie în determinarea dimensiunii și formei ideale a dinților. Este insuficient să creăm dinți albi și drepți; aceștia trebuie să se integreze armonios în structura unică a feței fiecărei persoane.

Un alt factor important este reflectarea personalității pacientului în rezultatul final. Dinții unei persoane nu trebuie doar să fie frumoși, ci și să reflecte caracterul acesteia. De exemplu, un zâmbet larg și strălucitor poate sugera o personalitate extrovertită, în timp ce un zâmbet mai subtil și elegant poate indica o fire mai rezervată. Tehnicianul dentar joacă un rol crucial în acest proces, deoarece, pe lângă precizia tehnică, el prelucrează manual fiecare detaliu pentru a conferi dinților naturalețe și unicitate.

Chiar și atunci când se folosesc nuanțe deschise pentru dinți, aceștia trebuie să fie realizați cu grijă, astfel încât să nu pară artificiali. Prin tehnici manuale avansate, se adaugă mici imperfecțiuni controlate și variații subtile de culoare, oferind dinților un aspect natural și autentic. 

Aceasta este o adevărată artă, în care tehnicianul dentar, împreună cu medicul stomatolog, studiază atent fiecare caz pentru a asigura o estetică personalizată, adaptată fiecărui pacient.

În concluzie, provocarea principală în estetica dentară este de a îmbina tehnologia avansată cu o înțelegere profundă a caracterului individual al fiecărui pacient. Dinții sunt mai mult decat elemente funcționale sau estetice, sunt o reflecție a personalității și expresiei unice a fiecărei persoane. 

Care sunt cele mai recente tehnologii și inovați din domeniul în care activați? Și cum putem avea acces la ele?

În domeniul esteticii dentare, tehnologiile avansează rapid, oferind pacienților soluții inovatoare care îmbunătățesc experiența și rezultatele tratamentelor. 

Dintre cele mai recente inovații, folosim în clinicile noastre: albirea dentară cu laser care permite o procedură mai rapidă și durabilă, cu rezultate superioare față de metodele tradiționale; gutierele transparente pentru alinierea dinților – o alternativă estetică și confortabilă la aparatele dentare clasice, ideală pentru corectarea poziției dinților; fațete dentare ultrafine (no-prep veneers) – fațetele ultra-subțiri care permit aplicarea lor fără slefuirea dinților naturali; scanare digitală, imprimare 3D și design asistat de computer prin tehnologia CAD/CAM care permit crearea de imagini 3D extrem de precise ale cavității bucale, eliminând nevoia de amprente tradiționale pentru a crea restaurări personalizate (fațete, coroane și incrustății), și nu în ultimul rând inteligența artificială (AI) în planificarea și diagnosticarea tratamentelor permite astăzi o acuratețe remarcabilă în planificarea tratamentelor estetice și ortodontice, oferind posibilitatea de a anticipa cu precizie cum va arăta zâmbetul pacientului după finalizarea tratamentului.

Related Posts

De ce sunt periculoase dietele rapide! Riscurile, explicate de nutriționist  

Atunci când ne dorim să slăbim, mulți dintre noi suntem foarte nerăbdători și ne-am dori ca acest lucru…

Interviu cu Irina Artenii & Cosmin Teodor Pană: „Subteran e un thriller care te ține cu sufletul la gură!”

Luna ianuarie începe la Netflix cu un serial original românesc care promite mult suspans și adrenalină – Subteran,…

Vremea probabilă cu Dana Iancu – TVR 1

Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…

Misiune de mamă: serbări, ședințe și alți demoni

De abia când s-au afișat rezultatele admiterii la facultate și am aflat că fiica mea urmează să plece…

Vremea probabilă cu Mihai Jurca – Antena 1

Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…

Vremea probabilă cu Busu (Florin Busuioc) – PRO TV

Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…

Ce înseamnă să fii strateg de mesaj?

Iată 7 scurtături care te salvează când ai de promovat o idee. Ce înseamnă să fii strateg de…

Tulburările de somn în perioada Sărbătorilor. De ce apar și cum pot fi gestionate? Sfaturile specialistului somnolog

Sărbătorile de iarnă sunt adesea o perioadă plină de bucurie, dar și de provocări pentru sănătatea somnului. Dr….

Despre traumă și restabilirea înțelepciunii corpului

Cât de mult se transformă traumele din trecut în obstacole în calea vitalității și a fericirii umane? Ne…

Be Love! Laura Giurcanu X Pandora – despre relațiile cu bijuteriile și sezonul de cadouri 

Iubire, emoție, fericire, zâmbete și oameni dragi: lunile reci de iarnă pot fi mereu încălzite cu o surpriză,…