Nicoleta Nicolae ∙ February 8, 2021 ∙ 4 min read

Dr. Andrei Tudor Rogoz, medic specialist Boli Infecțioase, ne răspunde la câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre vaccinul Anti-Covid 19. 

Încă de la declanșarea pandemiei de COVID-19, oamenii de știință din întreaga lume au început să lucreze la dezvoltarea mai multor vaccinuri împotriva noului coronavirus. Căci, deși măsurile de prevenție, precum distanțarea socială, igiena mâinilor și purtarea măștii, ne protejează într-o oarecare măsură de infecția COVID-19, acestea nu sunt suficiente. Vaccinarea este cea mai sigură și mai rapidă cale de a ne proteja. Iată ce ar trebui să știm înainte de a ne vaccina!

Cât de sigur este să ne vaccinăm? Care este diferența între cel de la Pfizer și cel de la Moderna?

În timpul studiilor ce au precedat aprobarea vaccinurilor menționate, numărul de reacții adverse severe a fost unul mic. De altfel, singura astfel de reacție care necesită un răspuns în regim de urgență, anafilaxia (o formă severă de reacție alergică) apare la o dată la 100.000-1.000.000 de persoane vaccinate, ceea ce este comparabil cu riscul după administrarea vaccinului antigripal.

Trebuie înțeles totuși că uneori și reacții comune, de severitate mult mai mică, precum febra, pot constitui, în cazul unor persoane foarte fragile (vârstnici cu alte boli în evoluție și alții), o problemă medicală de neignorat. Aceste riscuri trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care vaccinarea le aduce, tocmai la aceste categorii de persoane, la care COVID-19 are un risc de deces foarte mare.

Alte tipuri de reacții adverse de luat în calcul după vaccinare sunt în general reacții locale – durere, inflamație, roșeață la locul de administrare sau mai rar reacții resimțite la nivelul întregului organism, precum febra, o stare de slăbiciune, dureri musculare, dureri de cap, dureri articulare, probleme digestive minore. Unele reactii, precum febra și sindromul febril, apar cu o frecvență mai mare după rapel pentru că sistemul imun este deja pregătit să intervină, e într-un fel dovada faptului că ați răspuns la prima doză, că aveți deja celule ale sistemului imun ce s-au specializat împotriva unor particule virale din structura SARS-CoV-2.

Deși frecvența și tipurile de reacții adverse ce apar dupa vaccinare continuă să fie evaluate, diferențele dintre cele două produse menționate sunt mici, poate cu o frecvență un pic mai mare, după cea de-a doua doză, la Moderna.

Se pot vaccina și persoanele care suferă de boli autoimune?

Da. Bolile autoimune nu constituie o contraindicație pentru vaccinare. Tratamentul pentru unele dintre acestea ar putea influența răspunsul la vaccinuri, dacă e să le comparăm cu experiențe anterioare, așa că vă recomand ca înainte de a vă programa să aveți o discuție cu medicul dumneavoastră.

 Cât timp vom fi protejați de infecție, după vaccinare? Și în cât timp apar anticorpii?

Nimeni nu știe încă răspunsul la prima întrebare. Opinia mea e că sunt multe motive să sperăm că cei care vor răspunde la vaccin – cei care vor dezvolta anticopri neutralizanți – vor fi protejați de o infecție între 1 si 3 ani si vor fi protejați de o formă severă pentru o perioadă mult mai lungă, posibil toată viața. O mare variabilă, care ar putea răsturna complet predicția de mai sus, este apariția unor tulpini pe care vaccinurile deja produse să nu le acopere suficient.

Anticorpii încep să fie detectabili destul de devreme (7-14 zile) la majoritatea celor vaccinați dar o evaluare a acestora, dacă se dorește, ar fi recomandată la 1-2 săptămâni de la rapel.

Mai e nevoie să mă vaccinez dacă am avut deja infecția?

Răspunsul oficial, la acest moment, este da. Un beneficiu există, asta este evident din nivelul anticorpilor neutralizanți pe care îl ating cei trecuți prin boală, după vaccinare. Dar dacă toți cei care au trecut prin boală ar avea nevoie de una sau de ambele doze și la cât timp după, sunt lucruri pentru care cred că peste 1 an vom avea mai multe date și, anticipez, un alt răspuns decât cel de acum.

Vaccinul este obligatoriu ca să putem scăpa de pandemie?

Vaccinurile vor grăbi atingerea imunității colective, ceea ce va duce la oprirea pandemiei. Asta nu înseamnă neapărat dispariția completă din circulație a virusului, dar cazurile vor apărea sporadic sau sezonier sau la vârste mai mici, ceea ce va reduce extrem de tare presiunea pe sistemul de sănătate publică și va permite revenirea la normal.

Există și varianta ca acest vaccin să fie unul sezonier, așa cum este cel antigripal?

Există dar nu cred că e cea mai probabilă variantă. Rata de apariție a mutațiilor și capacitatea de a eluda răspunsul imun dobândit diferă mult între aceste familii de virusuri.

Care sunt eventualele efecte pe termen lung ale vaccinului?
Nu există date suficiente pentru a răspunde la această întrebare. Dar vaccinurile în general nu au efecte adverse pe termen lung dovedite, așa încât nu mă aștept la surprize neplăcute nici de la cele împotriva COVID-ului.

Related Posts

Elvira Deatcu: „Eu nu am avut încredere în mine”

File din scenariul vieții, dar și al pieselor de teatru. Despre cum arată viața la 50 de ani,…

Beauty in Social Media: Valentina Keiko

Care sunt produsele cosmetice preferate, trucurile și ritualurile de beauty ale influencerilor din Social Media, de la noi?…

Noemi Meilman: „Măcar o zi să fie pace peste tot în lume, ca oamenii să vadă cât de bine e!”

Vârsta e doar un număr. De data asta 50. Despre cum arată viața la 50 de ani, au…

Andreea Esca, viața la 50 de ani

Zâmbet larg, bună dispoziție și o vârstă pe care n-o arată nicidecum. Despre cum arată viața la 50…

Acasă la Irina Rimes. Artista ne prezintă familia ei

Ne-am întâlnit cu Irina la final de iunie, la scurtă vreme de la lansarea documentarului ei de pe…

Nicole Cherry (Romina, VTM): ”Mi-a plăcut că Romina nu e un personaj pozitiv plictisitor”

Nicole Cherry interpretează rolul principal în producția ”Romina, VTM”, filmul care domină box-office-ul românesc la ora actuală. După…

Comunitățile de lângă noi: Atena Boca – La Primul Bebe

Prima dată a existat o problemă. Căreia, din discuție în discuție, din postare în postare, i s-a găsit…

Denis (The Motans): Odată ce ajungi la o maturitate, atât în viață, cât și în muzică, nu există nimic mai autentic

Discret și cu bun simț, Denis Roabeș pare o enigmă pentru cei mai mulți dintre noi. Poate acesta…

Adi Nartea și tradițiile familiei sale, de Revelion

A avut un an plin cu proiecte frumoase, iar pentru 2023, actorul își dorește unul măcar precum a…

Iulia Pârlea: „Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i planurile tale”

Cea mai tare petrecere a sfârșitului de an se anunță a fi cea de la PRO TV. Sâmbătă,…