Adriana Moscu ∙ December 2, 2020 ∙ 17 min read

Am stat de vorbă cu Gaspar Gyorgy,  psiholog clinician, și Nicoleta Deliu, Director de Comunicare BCR  – creatorii singurului program de Mindfulness financiar din România, despre felul în care ne construim relația cu banii pe o bază sănătoasă.

Școala de Bani BCR este cel mai amplu program de educație financiară din România. Cursul de Mindfulness este unul din elementele cheie ale platformei Școala de Bani, iar platforma Școala de Bani este un tool al programului național de educație financiară Școala de Bani, implementat în ultimii patru ani de către BCR și care a ajuns, prin interacțiune directă în cadrul cursurilor online și offline, la aproape jumătate de milion de români. 

Mindfulness-ul este starea de ancorare în prezent, de acceptare, de asumare. Principiile de mindfulness, aplicate în felul în care ne construim relația cu banii, ne ajută să înțelegem mai bine propriile gânduri și să facem alegeri financiare inteligente.

Îți oferim mai multe răspunsuri la curiozitățile tale legate de cum să îți gestionezi mai eficient banii și să-ți îndeplinești obiectivele financiare pentru a avea o viață mai bună, chiar prin intermediul cratorilor programului Mindfulness financiar.

GÁSPÁR GYÖRGY, Psiholog clinician

 

Ce înseamnă mindfulness financiar

Mindfulness – sau starea de prezență conștientă – presupune să acceptăm realitatea așa cum este și să vedem lucrurile așa cum sunt (cu bune și cu rele). Pentru a putea face schimbări în viața noastră și a ne transforma planurile în realitate, avem nevoie de o astfel de luciditate a minții. Iar asocierea dintre termenul mindfulness și cel de financiar descrie bunăvoința noastră de a fi conștienți cu privire la relația pe care o avem cu resursele financiare și de-a ne stabili obiective prin care să ajungem acolo unde ne dorim, păstrându-ne umanitatea. A fi mindful din punct de vedere financiar presupune să-ți înțeleg relația cu banii, să-ți cunoști credințele limitative cu privire la vrednicia ta financiară, să depui efortul de-a face schimbările necesare pentru a trăi într-o bunăstare materială și a-i susține și pe cei din jur. 

Cum putem dezvolta o relație sănătoasă cu banii? 

Primul pas este să fim conștienți (să fim mindful), iar pentru asta e nevoie de puțină autocunoaștere. Este necesar să ne analizăm raportarea la bani; să ne descoperim mesajele financiare cu care am venit de acasă; să învățăm să ne gestionăm anxietatea și rușinea; și, nu în ultimul rând, să înțelegem rolul și valoarea banilor în viața noastră. În teorie, procesul pare simplu, dar, în practică, lucrurile se complică; pentru că relația cu banii este un tabu la fel de mare ca relația cu sexualitatea și cu moartea. Pentru că evităm să vorbim sincer și deschis despre relația cu banii, nici nu ne oferim posibilitatea de a vindeca sau îmbunătăți această conexiune. Ceea ce este mare păcat, pentru că relația cu banii este una dintre cele mai longevive relații din viața noastră. 

Ce înseamnă să ai o atitudine conștientă când vine vorba de finanțele tale? 

Să știi de ce faci investițiile pe care le faci; de ce cumperi ceea ce cumperi; să ai un control asupra circuitului banilor în viața ta. Din păcate, din cauza unei relații inconștiente cu banii, mulți dintre noi ajungem să-i risipim mult prea ușor sau să le permitem să ne controleze ei pe noi. Banii sunt o invenție a omului, nu reprezintă ceva natural, și totuși, în timp, au ajuns să fie percepuți drept cea mai mare putere. Uneori, punem un egal între bani și valoarea unei persoane, iar asta este o dovadă clară a dezumanizării și a unei relații toxice cu banii. De aceea este atât de benefic programul de Mindfulness Financiar de la Școala de Bani, din cadrul BCR – pentru că reprezintă un foarte bun punct de pornire în ceea ce privește îmbunătățirea relației cu banii și cultivarea unei atitudini conștiente.   

Cum poți fi mai inteligent financiar și în același timp ancorat în prezent? 

Prin dobândire de informații și prin practică. Mintea noastră are nevoie de date care să-i transmită că se poate și altfel, că dincolo de strategiile moștenite de la părinți sau dobândite pe parcursul vieții, există și alte căi de a ne crește bunăstarea financiară; iar pentru a putea avea o viață împlinită – și din punct de vedere financiar – este nevoie să practicăm starea de prezență conștientă. Nu este mereu confortabil să accepți realitatea, mai ales dacă în prezent ai prea puțin bani sau prea mulți, deoarece ambele situații pot induce suferință emoțională; dar nici nu poți face o schimbare dacă nu accepți această durere și dacă nu-ți călăuzești pașii în funcție de valorile tale de viață. Inteligența financiară nu este ceva înnăscut – ceva ce unii dobândesc genetic și alții nu –, este o capacitate care se dezvoltă în timp, care depinde de curajul nostru de-a face schimbări și de-a accepta că fericirea rezultă din ceea ce facem, nu din a avea cât mai mult.      

Cum aduci pe calea cea bună o fire cheltuitoare? 

Nu știu dacă putem aduce pe „calea cea bună” o fire care nu-și dorește asta. E nevoie ca o persoană să conștientizeze că are o dificultate pentru a-și lua angajamentul de-a gestiona mai bine acea problemă. Cei din jur ar putea să-i repete mult și bine că e nevoie de o schimbare, dar sunt slabe șanse să țină cont de mesaje dacă nu își asumă „firea cheltuitoare”.

În familia mea de origine, ambii părinți au avut o relație complicată cu banii care, mult timp, au lipsit, iar atunci când erau prezenți erau cheltuiți foarte repede și într-un mod nechibzuit. Prin urmare, am putea spune că atât tata, cât și mama au fost firi cheltuitoare – doar că nu-și cheltuiau banii pe aceleași lucruri. Bunicii mei au încercat, adesea să-i aducă pe o cale mai bună, dar nu au avut sorți de izbândă, pentru că au încercat să facă asta cu multă critică și dojeneală. Dar asta nu făcea altceva decât să le crească și mai mult anxietatea părinților mei. Experiența de psiholog îmi arată că nimeni nu se schimbă până când nu este cu adevărat înțeles; iar părinții mei aveau nevoie de mai multă empatie și compasiune, înainte de a fi presați să devină mai inteligenți financiar și mai puțin cheltuitori.

Acesta este mare plus al programului de Mindfulness Financiar – nu conține mesaje disprețuitoarea sau de judecată; din contră, pornește de la acceptarea faptului că toți avem provocări în relația cu banii, că banii nu aduc fericirea mult promisă, dar că, în mod cert, prin deciziile noastre, starea financiară se poate îmbunătăți sau înrăutăți. Nu ne putem controla gândurile negre sau emoțiile dificile, dar putem învăța să le gestionăm într-un mod conștient și să acționăm în așa fel încât să ne alinăm suferința și să ne fie mai bine.    

Cum înveți să-ți ceri drepturile financiare?

Un alt concept cheie al programului de Mindfulness Financiar este cel de vrednicie financiară – care pornește de la faptul că este benefic să deținem credința că „merităm” o situație financiară bună. Este o chestiune de mindset – cunosc mulți oameni care trăiesc cu credința că nu toată lumea poate avea bani, că aceștia sunt limitați și că ei rămân mereu pe dinafară. Cu o astfel de atitudine, e greu să-ți ceri sau susții drepturile financiare. E nevoie, în prealabil, să-ți cunoști raportarea la bani, să conștientizezi care sunt capcanele mintale în care ești blocat și să riști să te expui unor situații pe care nu le poți controla. A cere o mărire de salariu este un gest de vulnerabilitate (presupune expunere emoțională, risc, incertitudine), care s-ar putea să iasă bine sau mai puțin bine; dar este de datoria noastră să încercăm, chiar dacă nu știm sigur care va fi rezultatul final.      

Cum rămânem loiali obiectivelor financiare?

Practicând ceea ce spunem că este important pentru noi. O minte haotică poate semăna cu o veveriță care zboară din creangă în creangă, ceea ce ne bulversează și frustrează pe măsură ce trece timpul. Amintindu-ne, din nou și din nou, de ce facem ceea ce facem, cresc șansele să rămânem cu atenția concentrată asupra obiectivelor noastre financiare. Nu înseamnă că ne va fi mereu ușor sau ne va ieși perfect – dar cine a semnat, înainte de naștere, un contract de perfecțiune, de viață fără greșeli sau fără dificultăți?

Ce se ascunde în spatele shoppingului emoțional și cum scăpăm de el?

În spatele acestor comportamente de shopping compulsiv sau emoțional se ascunde multă durere și suferință. Așa cum reiese și din denumire, acolo (în spatele shoppingului emoțional) stau pitite sentimente care dor, cu care nu știm cum să trăim sau să le facem loc în viața noastră. Drept urmare, încercăm să fugim de ele sau să le amorțim prin comportamente de shopping care, pe termen scurt – ca să nu spun foarte scurt –, chiar ajută; dar pe termen lung doar ne aprofundează durerea și ne cultivă dependența. Cum scăpăm de el? Este o întrebare foarte bună! Dar una relevantă din perspectiva stării de prezență conștientă, este – Cum ne vindecăm durerea?! Iar pentru asta s-ar putea să avem nevoie de ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut. Greu pot scăpa oamenii de adicții fără ajutor, adesea este nevoie de #puterearelațiilor, pentru a depăși o astfel de dificultate. 

Oferă-ne câteva exemple practice de exerciții pe care le poți face în cadrul cursului.

Întregul curs l-am gândit ca pe un amplu proiect de dezvoltare personală. Experiența clinică îmi arată că analizându-ne relația cu banii putem afla o serie de informații semnificative despre noi și despre tiparele noastre comportamentale. Sigur că autocunoașterea nu este mereu floare la ureche, pentru că presupune să recunoaștem și acceptăm inclusiv părțile personale mai puțin frumoase, dar reziliența noastră este infinită dacă trăim o viață conștientă.

Primul exercițiu pe care-l pot face participanții la programul de Mindfulness Financiar este următorul:

  • Timp de 5 minute dimineața și încă 5 seara, fă acest exercițiu de cultivare a stării de mindfulness. Începe prin a-ți permite să îți observi cu atenție respirația, modul în care aerul intră și iese din corp. Da, nimic altceva decât să îți îndrepți atenția în mod intenționat către sine și să fii curios în privința procesului respirației. Apoi, repetă de câteva ori cuvântul „bani” și vezi ce emoții și gânduri apar în mintea ta. Te rog să le observi cu atenție și deschidere, fără să fii critic sau indiferent. Apoi notează într-un jurnal sau caiet de lucru ceea ce ai simțit și gândit.    

NICOLETA DELIU PAȘOL, Director de Comunicare BCR

De ce e nevoie de un astfel de program? 

Pe scurt: pentru că oamenii au nevoie să se înțeleagă bine cu banii lor. Asta înseamnă mai puține emoții și stres și mai multă obiectivitate. E ca în orice alt lucru: în momentul în care înțelegi ce și de ce se întâmplă, frica se diminuează și începi să iei decizii mai bune pentru tine.

Noi facem educație financiară de patru ani deja, timp în care Școala de bani a ajus la aproape o jumătate de milion de români. I-am învățat cum să-și analizeze bugetul, cum să-și înțeleagă cheltuielile, cum să-și împartă banii în așa fel încât să se și bucure de ei acum, dar să fie pregătiți și pentru viitor. I-am învățat să își stabilească obiective financiare mai curajoase și cum să le atingă.

Odată cu pandemia, când incertitudinile, nesiguranța financiară și tot felul de emoții negative au început să fie din ce în ce mai prezente în viața noastră, am decis să explorăm o zonă nouă: cum anume influențează emoțiile modul cum ne raportăm la bani. Așa am început să studiem conceptul de mindfulness. Poate că unii dintre voi sunteți deja familiarizați cu acesta, fiind tot mai des folosit pentru îmbunătățirea diferitelor aspecte ale vieții.

Mindfulness-ul se referă la starea de prezență conștientă, la concentrarea atenției pe momentul prezent, intenționat, și eliminând judecată critică. De ce am ales să facem acest lucru? Pentru că mai ales în vremuri tulburi suntem predispuși să reacționăm emoțional la modul în care alegem să ne cheltuim banii. Acest program de Mindfulness financiar ne ajută, în doar 21 de pași, să înțelegem ce relație avem cu banii noștri, ce mituri sau preconcepții avem, din copilărie, despre bani, care sunt emoțiile preponderente pe care le simțim și cum putem să înțelegem mai bine unde ne aflăm acum și unde vrem să fim.

Ce înveți dacă participi la acest curs online?

Acest curs de 21 zile ne învață cum să fim mai înțelegători cu noi înșine și cu banii noștri. Ne ajută să înțelegem ce am învățat în familie despre bani și cum ne influențează asta relația cu banii, de ce câteodată ne confruntăm cu rușine, teamă și alte emoții negative când vine vorba despre bani și cum să le depășim. Ne oferă exerciții practice la finalul cărora reușim să înțelegem cum să ne protejăm de achizițiile emoționale, cum să ne stabilim obiective financiare pentru o viață prosperă, cum să facem alegeri financiare inteligente ținând cont de ceea ce ne dorim cu adevărat și nu de dorințele de moment.

Cum economisim mult cu eforturi minime?

Cred că economisirea ține pe de o parte de disciplină și pe alta de stabilirea unui obiectiv care să merite renunțarea la o bucurie de moment.  

Știm că nu e deloc ușor să ne menținem disciplinați și motivați, indiferent că vorbim despre economisire, mâncat sănătos sau sport. Cel mai simplu lucru pe care îl putem face este să ne stabilim sume lunare de bani care pleacă automat spre o formă de economisire (cont de economii, produse de investiții), astfel încât să nu îl percepem ca fiind un efort foarte mare. Sau putem să ne creăm obiceiuri mici, de exemplu, să punem deoparte cinci lei pe zi și să menținem acest obicei pe o perioadă cât mai lungă, astfel încât să devină aproape un reflex.

E mai greu să economisești în situații de criză? Ce soluții există?

În situații de criză cred că cel mai sănătos este să ne redefinim prioritățile, să mai reducem din cheltuielile care nu sunt neapărat necesare și să folosim acei bani pentru a-i pune deoparte.

În același timp, acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm la tot ceea ce ne face plăcere, ci e indicat să ne împărțim bugetul după regula 20/50/30 – 20% din venituri sunt folosite pentru economii sau investiții, 50% pentru cheltuieli uzuale și 30% pentru dorințe. Desigur, aceste procente sunt niște recomandări, esențial în situații mai dificile este să planificăm și să ne concentrăm pe priorități, iar economisitul (indiferent că punem 20%, 15% sau 7%) trebuie să rămână o prioritate, ba chiar, dacă putem, să creștem suma de bani pe care o pune deoparte. Există o mulțime de materiale care ne învață cum să ne optimizăm cheltuielile și să cum să fim mai atenți la alegerile noastre. Vă invit pe website-ul Școlii de Bani să parcurgeți cursul online Cum să fii responsabil financiar, care ne învață cum să gândim bugetul și planul de economii astfel încât să obținem mai mult de la banii noștri.

De la ce vârstă este potrivit să ne educăm financiar copiii?

Ar trebui să îi învățăm pe copii de la vârste fragede – în jur de 3-4 ani –, ce înseamnă gestionarea eficientă a banilor. Evident că vom folosi multe jocuri și instrumente adaptate vârstei lor, pentru ca ei să nu perceapă subiectul ca o povară sau ca pe ceva foarte dificil.

De exemplu, noi facem ateliere despre bani de la grădiniță și ciclul primar, însă folosim multe jocuri și metode nonformale, iar copiii reacționează foarte bine, sunt foarte încântați când află că vom face o activitate despre bani.

Pornim alături de copii într-o călătorie în lumea banilor, în care le spunem cum au apărut banii, care e diferența dintre nevoie și dorință, ce înseamnă să fii responsabil, cum ajung oamenii să aibă bani, la ce îi folosesc și alte lucruri utile pentru ei. Banii nu ar trebui să devină un subiect tabu pentru copiii noștri, așa cum a fost pentru noi.

Poate din dorința de a ne proteja, părinții noștri nu ne-au „împovărat” cu prea multe informații despre bani, iar acest lucru a avut mai degrabă un impact negativ asupra noastră. E folositor să le vorbim copiilor despre bani folosind cuvinte simple, jocuri, să le explicăm de ce cumpărăm anumite produse, care e raționamentul din spatele deciziilor noastre, de ce e important să nu stricăm lucrurile pe care le cumpărăm, de ce trebuie să fim atenți la modul în care consumăm resursele, accentuând importanța responsabilității pe toate palierele vieții, nu doar cel financiar.

Și, foarte important, e bine să îi implicăm de mici: să le dăm lor să plătească pentru jucăria pe care și-o iau. Să nu îi ferim de bani – să îi ajutăm să conștientizeze că banii sunt parte din viața lor. Să îi trateze cât mai natural cu putință. Doar așa nu vor dezvolta emoții negative despre bani și îi vor trata ca pe un instrument.

Cum arată economiile românilor, față de restul europenilor?

Noi, românii, avem mai degrabă o relație complicată cu banii. Conform unui studiu realizat de BCR prin Școala de Bani, înainte de pandemie a reieșit că nicio categorie de vârstă nu pune pe primul loc investițiile pe termen lung, cum ar fi cele în educație, sănătate, pensii și suntem în continuare destul de concentrați pe consum. Această relație tumultoasă cu banii vine și din lipsa unei educații financiare care ne-a lipsit și care ne plasează pe ultimul loc în UE la gradul de educare financiară a populației. Faptul că mulți ani nu am avut acces la educație financiară, așa cum s-a întâmplat în alte țări, cu siguranță că ne-a creat un handicap din acest punct de vedere și avem mai puține economii comparativ cu ceilalți europeni.

Sunt multe de făcut în ceea ce privește educația financiară a românilor, însă pandemia a reușit să ne arate cât de important e să ne uităm la modul în care avem grijă de banii noștri, să ne regândim prioritățile și să înțelegem că e esențial să economisim, să ne controlăm bugetul personal, să ne stabilim obiective de viață realiste dacă vrem să avem un comportament financiar calculat și corect.

Înscrie-te la curs!

Related Posts

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…

Cristina Preda: „Sănătatea financiară trebuie antrenată”

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră…