Alina Aliman ∙ June 5, 2020 ∙ 6 min read

amalia nastase

Fundaţia pentru copii Ronald McDonald. Fundaţia Renaşterea. Organizaţia Salvaţi Copiii. Festivalul Brazilor de Crăciun. Programul de reducere a mortalităţii infantile, „Fiecare copil contează”. Amalia Năstase spune că acestea reprezintă doar începutul, că acţiunile în care se va implica în 2020 vor fi şi mai multe. „Trăim să învăţăm să iubim şi să acceptăm tot ce e în jurul nostru. Fără să ajuţi necondiţionat pe cineva nu ai cum să înveţi să iubeşti sau să te iubeşti. Copiii trebuie să aibă ca materie în şcoală responsabilitatea socială, aşa se face”, spune Amalia Năstase.

FOTO: ANDREEA MACRI

Make-up: Oana Busuioc. Vestimentație: garderoba personală

Care a fost cea mai importantă acțiune de voluntariat la care ai luat parte?

Nu pot spune de unul sau de altul dintre acțiunile de voluntariat că au fost mai importante, pentru că proiectele la care muncesc sunt la fel de mari și cu mare impact asupra oamenilor. De exemplu, la Ronald McDonald terminăm de renovat a doua casă pentru părinți de la Timișoara și începem anul acesta construcția a încă două case care oferă copiilor posibilitatea de a se trata cu părinții aproape. La Salvați Copiii am dotat peste 100 de maternități cu echipamente în valoare de peste 5 milioane de euro și am salvat viața a mii de bebeluși. Prin Fundația Renașterea am ajutat mii de femei să aibă acces la mamografii și la controale anuale – atât de necesare pentru sănătatea femeii. Toate proiectele în care mă implic aduc schimbare în viața oamenilor și mă fac să mă simt recunoscătoare că pot ajuta și eu alături de acești oameni dedicați de la fiecare fundație.

Cum s-a schimbat peisajul acțiunilor de caritate din România din 1989 încoace?

La începutul anilor ’90, mai toate acțiunile erau de întrajutorare – situația copiilor abandonați, a celor cu handicap fizic și psihic era la cote dezastruoase și era nevoie de tot ce se putea aduce pentru ei. Treptat, am început să ne preocupăm de drepturile acestor copii, de nevoile pe termen lung, și atunci a început construirea cadrului legal pentru copii. Că nu se respectă în totalitate, asta este altă discuție. Astăzi societatea civilă acționează pentru respectarea acestor drepturi, se concentrează foarte mult pe educație, pe dreptul la a fi sănătos al copilului. La fel și în ceea ce privește sănătatea femeii. În ultimii ani, datorită demersurilor societății civile și a ONG-urilor care luptă pentru sănătatea femeii (Renașterea fiind una dintre cele mai importante dintre acestea), au fost schimbate legi, au fost acordate facilități pentru femei și, deși mai este un drum lung, simțim că am schimbat semnificativ optica asupra sănătății femeii în România.

Ce domenii ar avea nevoie de mai multă dezvoltare în următorii ani?

Educația trebuie susținută în continuare. Copiii români au fost cobaii unui sistem de învățământ învechit, în care s-a tot cârpit de teama schimbării. Azi se predă aceeași materie, mai mult sau mai puțin, ca acum 30 de ani. Există foarte multe ONG-uri care au susținut educarea și recompensarea profesorilor care au rezultate fenomenale cu copiii, pentru că au înțeles să schimbe și să adapteze modul de a preda la vremurile în care trăim. De asemenea, văd necesară susținerea dreptului la tratamente medicale de bună calitate pentru români, sistemul nostru medical având mare nevoie de susținere și reformă.

Care a fost cel mai greu moment de care ai avut parte în activitatea caritabilă?

Am mai povestit într-un TedTalk pe care l-am susținut care a fost momentul de început al implicării mele în cauzele copiilor. Până în ziua de azi rămâne cel mai emoționant și mai greu moment. Era un băiețel care se luptase cu un cancer osos de mai bine de 4 ani, părinții (care astăzi sunt ca și parte din familia mea) se mutaseră în Franța pentru ca el să aibă parte de un tratament bun și eu am fost la telefon cu mama lui când el s-a dus. Momentul în care mama lui i-a spus „du-te, îngerașul meu” este un moment care mă cutremură și astăzi. Nu există cuvinte pentru așa ceva. Plâng iar și acum când scriu asta…

Cea mai importantă lecție învățată de-a lungul anilor de charity?

Că Dumnezeu ajută prin oameni. Nu eu ajut, nu eu dau șanse. Dumnezeu m-a ales să pot ajuta. De ce avem nevoie de voluntariat? De ce trebuie să încurajăm tinerii să facă voluntariat? Cum? Trăim să învățăm să iubim și să acceptăm tot ce e în jurul nostru. Fără să ajuți necondiționat pe cineva nu ai cum să înveți să iubești sau să te iubești. Avem nevoie de iubire așa cum avem nevoie de aer. Copiii trebuie să aibă ca materie în școală responsabilitatea socială, așa se face. Așa au făcut toate țările. Voluntariatul se inspiră de către cei care trăiesc pentru a ajută pe alții.

Care sunt proiectele pe care le-ai remarcat recent și care merită să fie cunoscute?

Îmi place foarte mult ce face Măriuca Talpeș cu proiectul Merito în care caută, susține și recompensează profesori care au găsit metode prin care îi fac pe copii să iubească școala și materia pe care o predau. Îmi place și ar trebui ca multă lume să știe despre de proiectul „Taxiul cu Bomboane” al unui om extrem de inimos, domnul Ion Cristian Roman, un taximetrist care își dedică tot timpul pentru a înveseli copiii bolnavi din spitale.

Ce ai pus pe agenda lui 2020?

Vrem să începem construcția casei Ronald de la Iași și proiectul casei Ronald de la Marie Curie, care vor fi alături de părinții copiilor internați a Spitalul Sf. Maria din Iași și la Marie Curie. Acești părinți au nevoie de o familie departe de casă și noi putem să le oferim asta. Anul acesta continuăm dotarea maternităților cu programul de reducere a mortalității infantile al Organizației Salvați Copiii și sperăm să strângem cât mai mulți bani la Gala Brazilor de Crăciun din decembrie.

Ai vrea că oamenii din România să aprecieze mai mult…

Voluntarii.

SCREENSAVERUL MEU LA TELEFON ESTE… O POZĂ DE LA NEW YORK CU EMMA ŞI ALESSIA, PURTÂND COROANE CA LADY LIBERTY.

ÎNCEP DIMINEAŢA CU… O PORTOCALĂ ŞI O CAFEA.

CEL MAI IMPOSIBIL CADOU DE CUMPĂRAT A FOST… O CONSOLĂ DE JOCURI RETRO ARCADE GAME, DIN AMERICA, PENTRU RĂZVAN. ERA FOARTE GREA ŞI A FOST GREU CU TRANSPORTUL.

SUPEREROUL DIN FILM ÎN PIELEA CĂRUIA MI-AR PLĂCEA SĂ FIU O ZI ESTE… THE GENIE IN THE BOTTLE.

NU-MI REUŞEŞTE NICIODATĂ SĂ… MĂ CULC ÎNAINTE DE ORA 01.00 NOAPTEA.

CUVÂNTUL CARE MĂ DEFINEŞTE ESTEBUNĂTATEA.

 

Articol publicat în ediția print A List Magazine, nr 14 

Related Posts

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Ruxandra Tenia: „Animalele de companie au nevoie de respect și blândețe, ca orice altă ființă. Nu-ți proiecta emoțiile asupra lor”

Am discutat cu dr. Ruxandra Tenia despre felul în care medicina de urgență face diferența și în cazul…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…

Cristina Preda: „Sănătatea financiară trebuie antrenată”

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră…

Flavia Andrei a renunțat la shoppingul compulsiv

Fiecare călătorie pe care o facem, fiecare conversație purtată și fiecare decizie luată aduce cu sine momente de…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…