Adriana Moscu ∙ October 18, 2021 ∙ 10 min read

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

Prin Asociația Spitale Curate, Alexandra este zâna bună a copiilor bolnavi de cancer din internați pe secțiile de oncologie din țară. Și sufletul petrecerilor pe care le organizează pentru ei.

Interviu de Adriana Moscu

Anul acesta, Alexandra ajută de la distanță. La fel ca anul trecut. Pandemia care se prelungește întristător de mult, îi afectează și pe micuții bolnavi de cancer din spitale. Poate mai ales pe ei, fiind atât de vulnerabili.

În toți anii aceștia de fapte bune, poate cea mai frumoasă și emoționantă petrecere pentru supereroii și prințesele din spitale este cea în care ei se deghizează în eroii preferați. „Eu mereu zic că, de fapt, deghizați stau în tot anul, că EI sunt Superman, și Spiderman, și Ironman”, îmi spune Alexandra.

Anul acesta, pe 31 octombrie, își dorește să organizeze, cu ajutorul donatorilor și al personalului medical, a șasea petrecere cu costume de supereroi, în care cei mai iubiți dintre pământeni să se îmbrace și să umble pe coridoarele din spital în forma lor reală, de SUPEREROI și PRINȚESE.

Am întrebat-o pe Alexandra cum pot oamenii ajuta această cauză și ce o mână pe ea într-o luptă atât de nedreaptă, dar atât de nobilă. Despre puterea de a face bine, în rândurile care urmează. 

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

Alexandra, câți ani sunt de când ai înființat Asociația Spitale Curate?

S-au făcut șase anul acesta. 🙂

În ce spitale mergeai până să izbucnească pandemia și cum ai luat decizia de a înființa Asociația? 

Mergeam la Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic București, Spitalul pentru Copii Marie Curie și la Cluj.

Îmi doream foarte mult să aduc o schimbare concretă, punctuală situației copiilor bolnavi de cancer. Și cum ei stau internați foarte mult în spital, împreună cu medicii, ne-am gândit că o petrecere le-ar prinde bine oricând. Însă de-a lungul timpului am desfășurat și alte proiecte, cum ar fi cel de nutriție. 

În toți acești ani, am încercat să fac cât mai multe lucruri pentru ei. De la proiectele pentru copii, până la petreceri de zile de naștere sau petrecerile tematice, la fundraising și voluntariat, am încercat să coordonez cât mai bine toate lucrurile astfel încât, la sfârșitul zilei, să fie o treaba bună și de folos.

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

Cum decurge o întâlnire cu micuții?

Cu bucurie și, cred eu, curiozitate: ce se mai află în punga „duamnei” Alexandra? ☺

Fiecare întâlnire era diferită, dar, în același timp, fiecare întâlnire avea aceeași veselie, bucurie. Povesteam mult, ne sfătuiam despre lucruri importante – ne plac sau nu baloanele cu heliu, mâncăm sau nu fructe și tot așa. Apoi, ne întâlneam când urmea ziua cuiva de pe secție sau pentru o petrecere tematică: acestea sunt cele mai haioase, căci facem liste, desemnăm un șef de proiect și tot așa.

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

Dacă ar fi să-mi faci un top trei al evenimentelor realizate de Asociația Spitale Curate, cum ar arăta el – ce anume ai alege și de ce?

Cred că cel mai important pentru copii este sărbătorirea zilelor de naștere. Ăsta ar fi pe locul întâi. Apoi, cred că petrecerea cu costume de supereroi și prințese, când primesc costumele personajelor preferate și se deghizează, ocupă un alt loc special. Iar pe locul al treilea aș dori și sper să fie timpul petrecut împreună.

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

Ce ai învățat de la ei, dar ei de la tine? Cum se raportează la tine?

Multe lucruri am învățat – numai lucruri bune: în primul rând, cum să ai răbdare, cum să îți accepți cu demnitate destinul, cum să te bucuri de orice lucru, oricât de mic ar fi, dar cel mai important, cum să iubești. Eu am intrat, cumva, neom pe secțiile astea, consumată de tot soiul de prostii egoiste. Iar ei m-au despovărat de toate lucrurile astea și m-au clădit, m-au făcut om!

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

Se fac doi ani de pandemie în curând. Ce s-a modificat în interacțiunea cu ei? I-ai mai putut vizita?

De când cu pandemia, vizitele s-au oprit. Cred că e cel mai bine așa. N-aș putea trăi cu mine știind că am infectat pe cineva – asta a fost și este marea mea teamă. Așa că ne-am reprofilat: trimit în continuare colete, am fetele mele de încredere: Andreea Gheorghe la Marie Curie și Daniela Liscan la IOB. Fără ele, nimic n-ar fi fost posibil, lucru pentru care le sunt extrem, extrem de recunoscătoare!

În rest, îmi scriu mamele pe Facebook, mă anunță fetele de la spital când e nevoie de ceva, primesc poze cu copiii. Și aștept să trecem de iarna aceasta și poate totul va un pic fi mai ușor mai încolo.

Cum resimt ei pandemia și care sunt nevoile lor în această perioadă?

Greu. Ca noi toți, de altfel: am mizat mai multe pe igienă, așa că am trimis cât de des am putut produse de igienă: geluri de duș, pastă de dinți, săpun lichid, detergent. Am continuat cu micile noastre bucurii: uite, la IOB de exemplu, am organizat un Dulap cu premii. Pentru că sunt curajoși la analize, primesc o jucărie la finalul controlului. Mare succes are.☺ Apoi, am sărbătorit zilele de naștere. Zic eu că ne-am încăpățânat în bunătate. Iar meritul este exclusiv al celor care au continuat să doneze.

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

Unele dintre evenimentele importante pe care le organizați sunt petrecerile cu costume de supereroi. Povestește-mi un pic despre aceste evenimente, ce presupun, cum au decurs de-a lungul anilor și ce se va întâmpla anul acesta? 

Este a șasea petrecere, iar copiii primesc costume ale personajelor preferate și se deghizează! Avem de cumpărat cam 50 de costume. E mult, știu, dar e o mare, mare bucurie pentru ei. E extraordinar de frumos să auzi atâtea râsete la unison. Anul acesta, fetele mele minunate vor împărți costumele, ca și anul trecut!

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

Să ne întoarcem un pic la tine. Sunt atâția ani de când ai înființat Asociația. Ce te ajută să continui pe drumul acesta, dificil și ca logistică, și ca încărcătură emoțională?

Credința în Dumnezeu și copiii care au plecat la El. Eu cred foarte mult în misiune personală. Cred că fiecare dintre noi avem ceva de făcut cu viață noastră. Am înțeles foarte multe și am învățat foarte multe în perioada asta. Și tot copiii ne ajută atunci când e mai greu. Țin minte că, la un moment dat, am avut niște probleme cu spatele și făceam un tratament intravenos. Din solidaritate, puștii și-au pus plasturi pe mână, așa cum aveam și eu de la branulă. Deci, cam așa. Noi suntem toți o familie și trecem peste lucrurile mai puțin bune împreună.

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

Cum reușești să nu aduci cu tine acasă dramele copiilor din spital? 

Nu reușești, suferi cu ei, sunt parte din tine. Dar aici intervin darurile de la Dumnezeu, pe care fiecare le avem, și se face lumină. Așadar, nu treci peste dispariția unui copil. O porți cu tine și continui să mergi mai departe, în aceeași încăpățânare a binelui.

Sună cinic, dar care sunt cazurile copiilor care te-au impresionat cel mai tare?
Fiecare caz te marchează pentru că sunt copii bolnavi, o anormalitate, ceva invers, cum ar veni. Fiecare copil lasă o amprenta în ține și te modelează în anumit fel. Dar cel mai mult mă dor cazurile copiilor care sunt bolnavi și singuri. Mi se pare cel mai greu. Eu sper așa, că suntem prieteni cu toții. Dar, da, am pierdut mulți copii dragi. E o durere pe care o porți permanent cu tine.

Eu îi iubesc pe toți la fel. Dar cred că Leo o să fie mereu pentru mine îngerul păzitor pentru că am înțeles acuma, de când nu mai e, că Leo era un înger. Și pentru mine așa o să rămână toată viață. Este cel mai bun prieten al meu și iubirea noastră o să continue până o să ne vedem din nou.

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

Care sunt bucuriile tale cele mai mari legate de micuți?

Cea mai mare bucurie e când îi văd la control, după ce s-a terminat tratamentul. Schimbarea aia e fantastică. Mă bucur când se duc acasă și se întorc la copilăria lor. Atunci mă bucur cel mai tare, pentru că așa e  firesc.

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

Cu ce se deosebește un copil suferind față de unul sănătos, Alexadra? Doar boala îl separă de un copil fără probleme de sănătate, sau mai e și altceva? Interacționează altfel cu cei din jur? Se maturizează mai repede?

Eu am spus și repet: nu este nicio diferența între un copil bolnav de cancer și unul sănătos. Cel puțin, eu nu văd niciuna. Desigur, cei bolnavi de cancer sunt mult mai conștienți de anumite lucruri și au un alt univers. Atât.

Sigur că speră, se joacă, sunt ca orice alt copil. Ne jucăm mult cu baloane, pictăm, râdem, glumim, vrem să ne facem medici sau veterinari, să călătorim și tot așa.

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

Cât de conștienți sunt de boala pe care o au? Vorbesc despre ea?

Cred că da. Cred că fiecare dintre ei știe. Nu știu dacă neapărat ce înseamnă boala, ci ce li s-a spus sau au auzit că înseamnă. Eu nu vorbesc despre boală sau sfârșit cu ei pentru că încerc, pe cât posibil, să le aduc bucurie, să fie timpul petrecut împreună un respiro de la tratament și boală, în general.

Ce fel de om trebuie să fie un voluntar care lucrează pentru o astfel de cauză? Ce trebuie să știe că să meargă mă departe?

Nu cred că sunt necesare ceva „calități” aparte. Trebuie să îți pese de cei din jurul tău, să simți că ai un rost pe lume altul decât a supraviețui traiului de zi cu zi. Fiecare avem câte ceva de făcut cu viața noastră și dacă simți că a ajuta copiii e ce ai tu de făcut, e suficient.

Alexandra Râureanu: „Copiii din spitale sunt tot anul supereroi”

De ce să fii voluntar? Ce are de învățat un om după astfel de experiențe? Tu ce ai învățat?

E bine să fii voluntar dacă rezonezi 100% cu o cauză. Pentru că altfel riști să te dezechilibreze puternic experiențele trăite din spital. Înveți multe: înveți în primul rând să fii recunoscător. Cred că e cel mai important lucru. Înveți să te bucuri de oamenii din jurul tău, să le spui că îi iubești, înveți să trăiești fiecare moment, pentru că nu știi ce va aduce ziua de mâine. Înveți să iubești, să accepți, să fii blând, să fii răbdător, să iei totul așa cum vine și în liniște. Și câte și mai câte. Eu toate lucrurile astea le-am învățat de la copii. Și am învățat cum să stai nemișcat în fața vieții, în tăcere, în liniște orice s-ar întâmpla. Și m-au învățat să râd și să mă joc și să iau o pauză atunci când nu mai pot.

Cum îi putem ajuta pe micuți?

În primul rând, donând în contul Asociației Spitale Curate. Pentru cei care doresc să îi ajute, faptele bune se strâng aici: RO46RZBR0000060016949927. Mulțumim pentru bucurie!

Fotografii din arhiva personală

Related Posts

Actrița Anne Heche a fost declarată decedată în mod oficial

Actrița Anne Heche, în vârstă de 53 de ani, se află în moarte cerebrală și, conform legilor din…

Frigărui picante la grătar. Recomandarea lui Chef Adi Hădean

Adrian Hădean ne propune să încercăm frigărui picante, servite în lipie de casă, cu sos de usturoi și…

Bucharest International Dance Film Festival la a VIII-a ediție: 8 – 11 septembrie 2022

În perioada 8 – 11 septembrie, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) revine pentru a VIII-a ediție cu…

Johnny Depp devine Ludovic al XV-lea în producția ”Jeanne du Barry”

Johnny Depp (59 de ani) începe să-și revină încet și sigur după scandalul divorțului de Aber Heard din…

Paul Negoescu (O lună în Thailanda, Două lozuri, Povestea unui pierde-vară) revine cu un nou film: Oameni de treabă/ Men of Deeds

Oameni de treabă/ Men of Deeds, al patrulea lungmetraj semnat de Paul Negoescu, are premiera mondială în cadrul…

Cu cine a înlocuit-o pe Shakira Gerard Piqué

La două luni de la despărțirea de Shakira (45 de ani), mama celor doi copii ai lor, fotbalistul…

Eva Longoria va interpreta rolul principal într-un nou serial

Eva Longoria revine într-un nou serial produs de Apple TV+, intitulat Land of Women, inspirat de romanul best-seller…

5 trucuri de care ar trebui să ținem seama pentru a fi în formă

Slăbește în mod sănătos, fără dietă, urmând câteva sfaturi recomandate de specialiștii din domeniu. Pe lângă mișcare în…

All White Party – A List Magazine, magie albă!

Revenim cu noi imagini de la cea de-a doua petrecere organizată de A List Magazine la Cluj-Napoca, în…

E scris în stele, zodia A List înseamnă distracție!

V-am mai spus și se poate observa și cu ochiul liber că ne place să ne distrăm alături…