A List Magazine ∙ August 26, 2021 ∙ 4 min read

 

La finalul lunii august se dă startul uneia dintre cele mai importante competiții sportive de ciclism din țară: Turul României. Anul acesta se aliniază la start 16 echipe din zece țări, peste 100 de cicliști urmând să pedaleze pe câteva dintre cele mai frumoase drumuri din România, pe un traseu care însumează peste 800 km. Evenimentul începe pe data de 30 august la Timișoara și se termină în data de 5 septembrie la București.

Mai multe detalii despre ediția din acest an a Turului României ne spune Alex Ciocan, președintele Federației Române de Ciclism.

Federația Română de Ciclism pregătește cea de-a 54-a ediție a Turului CIclist al României. Ce ne puteți spune despre ediția din acest an?

Un lucru este sigur: Turul României este o competiție emblematică pentru ciclismul de la noi. În această ediție am încercat să împletim trasee rapide, de viteză, cu cele cu sosire la altitudine. Plus un contratimp individual la început și un circuit stradal în ultima zi. Adică tot ceea ce se poate întâlni și în Turul Franței, evident la o scară mai mică. Nu degeaba Turului Romaniei i se spune „Mica Buclă”. Traseul pornește din Timișoara, un oraș superb, cu o comunitate incredibilă, trece prin Deva, Sibiu, Brașov și ajunge în București. Încă o dată, România arată ce țară frumoasă este, și demonstrează ca sunt locuri în care poți face ciclism vara și schi iarna (Păltiniș și Poiana Brașov).

De unde pasiunea pentru ciclism? Vă mai amintiți când v-ați urcat pentru prima oară pe o bicicletă?

La mine povestea a pornit natural și ușor. Părinții mei au fost, amândoi, sportivi de performanță. Tata – ciclism. Mama – baschet. Tata a urmat o carieră de antrenor, așa că totul a venit de la sine. Am avut bicicletă de mic, am bătut mingea de mic. La un moment dat (pe la 14 ani) mi-am dat seama că bicicleta are totuși întâietate în inima mea și m-am lăsat cucerit total.

De câte ori ați participat, ca ciclist, la Turul României? Și care sunt satisfacțiile unui participant la un eveniment de asemenea anvergură?

Știu că poate sună total neprofesionist, dar nu pot spune cu exactitate de câte ori am luat startul în Mica Buclă. Probabil de 10-12 ori. Poate chiar mai mult. În șapte ediții am câștigat tricoul de cel mai bun sprinter al Turului, de două ori de cel mai combativ. Satisfacțiile sunt imense și erau imense, în ciuda faptului că pe vremea mea posibilitățile de promovare erau extrem de limitate. Dar chiar și așa, eram un mic erou și mă simțeam ca atare. Caravana multicoloră a Turului României are un vibe aparte. Nu există oraș care să nu prindă viață o dată cu intrarea zecilor de cicliști și de mașini. Este o atmosferă de vis!

Cum îi încurajați pe tineri să meargă pe bicicletă și să facă mai multă mișcare?

Ciclismul este un virus, în adevăratul sens al cuvântului. Dacă intri în contact cu acest fenomen, nu mai scapi. Traversăm o perioadă destul de bună ca societate. În ciuda problemelor economice, există mulți copii, mulți tineri care pedalează. Și foarte mulți părinți care își pot susține copiii în acest sens. Acesta este un plus enorm pentru cluburile de profil, care se lovesc de probleme financiare mari și de lipsa de susținere. Federația Română de Ciclism are posibilitatea și chiar pune în aplicare un sistem de Cupe Naționale pentru majoritatea disciplinelor din ciclism, pentru copii și juniori. În plus, are posibilitatea să pună o vorbă bună în fiecare oraș în care există un club de ciclism. Cu puțin efort din partea noastră, ciclismul va ajunge, destul de repede, printre cele mai îndrăgite și mediatizate sporturi la nivel național; pentru că la nivel internațional deja este!

Cum arată viitorul ciclismului românesc?

Din fericire, ciclismul de performanță românesc traversează o perioadă fastă, chiar foarte bună, pot zice: locul 7 la Jocurile Olimpice prin Vlad Dascălu, locul 3 la Campionatele Europene prin Daniel Crista, prezență în marile competiții de la Eurosport prin Edi Grosu și Serghei Țvetkov, trei titluri Balcanice, plus alte medalii, câștigarea Turului României prin Serghei în 2018 și Edi Grosu în 2020. Rezultate pentru care, în alți ani, alergam enorm și nu reușeam nici să ne apropiem. În plus, mi se pare că avem o generație de tineri sportivi (17-21 ani) extrem de talentată. Îi cunosc pe toți, însă nu dau nume, pentru a nu lăsa pe nimeni pe dinafară. Federația Română de Ciclism are datoria să aibă grijă de acești sportivi și să le ofere condiții bune. Iar Turul României este nu numai o rampă de lansare către lumea bună a ciclismului mondial, dar și un obiectiv pe care ar trebui să-l aibă fiecare sportiv român.

 

Related Posts

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Dionysis Moustis, barista: „O cafea gustoasă are de-a face cu preferințele personale și cu experiența anterioară”

Dionysis Moustis este Coffee Capabilities Manager CEMEA Lavazza și ne povestește despre culisele competițiilor de barista, despre alegerile…

Acoustic Boyz: ”Cântăm pentru public, nu pentru noi”

Cum a ajuns o trupă formată din trei băieți de la Liceul de Muzică un adevărat fenomen în…

Modă cu impact social: C&A colaborează cu femeile artizan din India pentru o colecție cu broderii manuale

Când într-o mare de piese colorate pentru vară îți atrag atenția niște piese alb-negru, cu broderii superbe, lucrate…

Cornel Ilie (VUNK)- ”Dacă eu cu mine nu sunt fericit, nu voi putea fi nici lângă altă persoană”

Trupa VUNK a lansat recent cel de-al zecelea album din carieră, intitulat ”De luni până duminică”. Cornel Ilie,…

Cristina Tudor: Ca părinte, planificarea financiară e esențială

Proaspătă mămică, Cristina Tudor spune azi că educația copilului este crucială, iar planificarea atentă a cheltuielilor pentru etapele…

Cătălina Buliga: „Investesc în mine mai întâi”

Fiecare dintre noi definim în mod diferit echilibrul, indiferent că ne raportăm la viața profesională, cea de familie…

Cristina Preda: „Sănătatea financiară trebuie antrenată”

Întâlnim adesea tineri dornici să-și contureze un viitor financiar solid, iar Cristina Preda, o masterandă determinată, ne inspiră…

Flavia Andrei a renunțat la shoppingul compulsiv

Fiecare călătorie pe care o facem, fiecare conversație purtată și fiecare decizie luată aduce cu sine momente de…

Simona Vilău, curator Art Safari: „Arta e un sport al minții. Ne lasă libere emoțiile”

Artist și curator, Simona Vilău este responsabilă primăvara aceasta cu o fascinantă punere în scenă a unei expoziții…