Bianca Sterie ∙ January 12, 2020 ∙ 12 min read

Nu știu alții cum sunt, dar eu, de la o vreme încoace, adorm și mă trezesc cu nasul în Instagram, scrollând printre meme-uri, fotografii mai mult sau mai puțin prelucrate și, din când în când, imagini cu pisici, pentru că, să fim serioși, pisicile sunt o forță a lumii, nu vor dispărea niciodată din social media. Nu știu dacă e bine sau sau de rău (bine, probabil că ideal ar fi să păstrăm un echilibru între online și offline și să nu ne lăsăm acaparați cu totul de aplicații și de telefon), dar cert este că această platformă a devenit un punct de referință în discuțiile din fiecare zi, o parte integrantă a vieții noastre.

Prin urmare, m-am hotărât să mai descurc puțin ițele Instagramului și să îi aflu secretele de la cei care se pricep la el mult mai bine decât mine. Prin urmare, în seria Instagram Dialogue, care debutează astăzi pe A List Magazine, vom sta de vorbă cu adevărații creatori de conținut de pe Insta, oameni care s-au remarcat prin skillurile lor artistice, printr-o estetică aparte și printr-un content de calitate, instagrammeri care au reușit să adune în jurul lor comunități minunate și să devină o sursă de inspirație.

Iar prima „victimă” este nimeni altul decât Adrian Dan, blogger, instagrammer, fondator Creators Festival, unul dintre oamenii care se implică cel mai mult în transformarea Instagramului într-un spațiu al frumosului și al autenticului. Îi poți descoperi creațiile la Instagram.com/adrian.dan.ro, însă, până atunci, a venit momentul să îi afli povestea în rândurile de mai jos. #creatorswillcreate

Când ți-ai făcut cont de Instagram? Îți mai amintești prima poză postată atunci?

Tocmai ce am făcut o călătorie în timp, după ce am dat scroll la mai bine de 1000 de postări și simt că trebuie să îți multumesc pentru asta. Chiar recomand și altora să facă asta din când în când, pentru că oferă un feeling foarte tare. Cea mai veche postare este creată la 6 luni după ce am făcut contul, undeva prin decembrie 2013. Wow! 7 ani! Pot să încep școala acum :). Postarea este făcută pe plaja din Vama Veche, cu gândul la viitoarele călătorii, și sună cam așa: „Studiu de caz la fața locului”. Atât! Fără niciun # și fără niciun tag sau edit, doar un simplu filtru din aplicație. Ciudat, nu? Și am 11 likes. Merită mulțumiri speciale acei 11.

De ce crezi că a prins Instagramul atât de bine și atât de repede?

Este adevărat că a câștigat mult teren în ceea ce înseamnă social media, dar totuși asta nu s-a întâmplat chiar atât de repede. Se poate spune că a avut o creștere lentă, dar constantă.  Aici ne raportăm la ultimii 2 ani, în care Instagram chiar a apărut în toate discuțiile noastre de zi cu zi, la birou, cu prietenii, în relații sau în cele mai noi producții cinematografice. Ce s-a schimbat? Oamenii. Creatorii de conținut au înțeles că oricine poate comunica cu mii și mii de oameni din jurul lumii, prin simpla transpunere într-o postare a unui moment din viața lor. Perspectiva fiecăruia este ceva autentic și românii cred că aveau nevoie de un teren de joacă ca o extensie a creativității lor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adrian Dan (@adrian.dan.ro) on

Când ai început să îți crești contul și să îți dai seama că Instagramul poate fi mai mult de o platformă pe care îți urci pozele?

Asta a început când am avut prima repostare, pe contul @igersbucharest. A fost uimitor să văd că sute de necunoscuți au apreciat ceea ce am reușit să surprind într-o imagine. Deodată am simțit că aparțin unei comunități, cu care îmi venea natural să mă identific. Treptat, mi-am dat seama că nu trebuie să am dubii dacă să fac o fotografie când văd ceva și, cu atât mai mult, să nu am dubii dacă să postez sau nu. În timp ce căutam cadre noi, vedeam că și alții descoperă aceași sentiment de libertate, ca mine, și postează mai des. Automat, comunicarea directă cu cei din această comunitate a venit de la sine și ușor, ușor ne încurajam reciproc. De aici s-a născut ideea de #creatorswillcreate, tradusă în necesitatea de aduce aceste legături și în offline. Următorul pas a fost, deci, să ne cunoaștem live, la instameet-uri și apoi la CreatorsFestival, singurul festival din România cu și pentru creatorii de conținut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adrian Dan (@adrian.dan.ro) on

Din punctul tău de vedere, ce ar trebui să aibă o fotografie pentru a fi Instagram-worthy?

Dacă vorbim strict de Instagram-worthy, nu trebuie să fie doar o fotografie, trebuie să fie o postare. Este nevoie de un echilibru sau un mix între o fotografie de calitate și factorul relevanță temporală pentru algoritmul folosit de Instagram. Contează totul, de la locul în care ești atunci când faci upload, până la vremea de afară sau evenimentele sociale de la ora respectivă. Postarea ta trebuie să fie relevantă, să aducă o informație, să fie vizibilă și, cel mai important, să trezească o emoție. Acum, gândește-te cât de dificil poate să devină totul când trebuie sa atingi toate aceste puncte în cadrul unei campanii de promovare pentru un brand.

La prima vedere poate părea o simplă poză, dar realitatea este că în spate se află mult timp și muncă bazată pe research, e un proces de învățare continuă. Bineînțeles, vorbesc acum despre creatorii de conținut care se diferențiază singuri prin calitate, luând în considerare și faptul că s-a ajuns și la o maturitate a utilizatorilor care au învățat să facă diferența între calitate si cantitate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adrian Dan (@adrian.dan.ro) on

Stories sau poze în feed? Unde postezi mai mult și de ce?

Una o completează pe cealaltă. Cu toții avem un highlight al zilei, cam așa este si cu postarea în feed, dar în același timp trecem printr-o serie de momente diferite, interesante și importante, care se pot regăsi pe stories. Bineînțeles, totul trebuie să fie echilibrat și să nu fie repetitiv. Pe stories reușești să ai o comunicare simplă și directă cu cei din comunitatea ta. Când simți că ai ceva cu adevărat interesant de comunicat, chiar dacă sunt mai multe stories decât în mod normal, nu va deranja. De exemplu, când ai conținut de la un eveniment sau o călătorie, cu siguranță va avea un impact mai bun decât 5 stories facute la volan în care povestești la ce film te-ai uitat. În final, cred că totul se reduce la relevanța pe care o ai pentru urmăritorii tăi, iar asta diferă în funcție de profilul socio-demografic al audienței fiecăruia. De aceea, întotdeauna voi prefera să rămân la 20k de followers, decât să ajung la 50k cu care nu mă pot identifica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adrian Dan (@adrian.dan.ro) on

Ce aplicații de editare foto folosești? Spune-ne un truc care transformă întotdeauna o poză obișnuită în una foarte tare.

Singurul truc este lumina. Dacă reușesti să te joci cu lumina în favoarea ta, nu are cum să nu scoți ceva în evidență printr-un edit. Eu nu folosesc întotdeauna aceeași aplicație sau aceleași filtre, pentru că am impresia că și editarea trebuie integrată în ideea de postare și, implicit, postările trebuie să fie diferite. În afară de asta, pot spune că și stilul de editare variază în timp și asta se regăsește în feed. Asta cred că face parte și din evoluția fiecăruia. În ultima vreme, eu folosesc mai mult Lightroom și mai puțin VSCO, deși anul trecut era invers. Alte editări mai artistice le fac în PicsArt sau Carbon, iar pentru stories încerc să variez după ce am folosit de prea multe ori același template. Am trecut prin Canva, Mojo, Dazzle sau Over, iar tot ce ține de editare video este aproape integral făcut in InShot.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adrian Dan (@adrian.dan.ro) on

Făceai poze și înainte de Instagram?

Oh, da! Cănd eram mic, developam și imprimam fotografii pe hârtie împreună cu tatăl meu. Cred că devenise activitatea mea preferată pe la 8 ani. Apoi au apărut călătoriile și, implicit, mai multe fotografii, doar că atunci când le postam pe Facebook și observam că primesc like-uri de la aceleași persoane de fiecare data. Nu-mi dădeam seama dacă am facut o poză reușită sau dacă doar au dat like pentru că mă cunosc. Cu siguranță există o evoluție în timp și nu pot spune că îmi mai plac acele fotografii, dar e bine că știu la ce să mă raportez în prezent.

Ce nu ai vrea să mai vezi pe Instagram? 

Niciodată nu am suportat să văd conținut care nu este original. Dacă ai un cont cu numele tău, de ce să primești aprecieri pentru munca altuia? Chiar dacă este menționată sursa, tot e tricky, pentru că mulți se pot păcăli. Evident, conturile de hub care fac exclusiv repost nu intră în discuție pentru că acolo este un win-win. Nu mă încântă nici să văd citate în caption, mi se pare cea mai ușoară cale de a scăpa de responsabilitatea de a îți asuma ce ai de spus. Sper să nu mai văd zeci și zeci de stories care nu au absolut nimic de spus sau retușuri ale feței care nu reflectă realitatea. Nu mă înțelege greșit, cu toții ne jucăm cu filtre și vrem să ieșim cât mai bine în fotografii, dar alta este să nu te recunoască lumea când ești față în față. Mai nou, văd că se poartă duplicarea conținutului de pe alte platforme repostat pe Instagram și nu înțeleg asta. Dacă voiam să urmăresc pe cineva pe Tik Tok, aș fi fost acolo și nu pe Instagram, iar dacă nu sunt acolo, înseamnă că e un motiv, nu? Așa cum utilizatorii au înțeles că Instagram nu e Tumblr, sper să înțeleagă că nu e nici Tik Tok.

În ce direcție crezi că va merge Instagram de acum înainte? Cum se va transforma el?

Cred că Instagram a devenit atât de popular pentru că s-a lăsat influențat de utilizatori și a avut mereu linii clare de conduită. Latura creativă este și va rămâne pe primul loc, așa că în funcție de ce modele artistice vor apărea în viitor, ele se vor integra treptat și în platformă. Cu siguranță se va intensifica dezvoltarea de creație AR și VR, dar cred că este necesară și o îmbunătățire a opțiunii de live, care este în strănsă legătură cu limitările tehnologice de astăzi. Probabil că vom asista la o combinare a VR+Live+AR, când vom putea trăi prin VR experiența altuia în timp real, dar vom putea și adăuga conținut virtual care să fie văzut de alți urmăritori.

Spune-ne 3 conturi pe care le urmărești și ce îți place la ele.

Eu nu prea știu să aleg pentru că nu reușesc să fac comparații. Latura creativă a fiecăruia este atât de subiectivă, încât nu trebuie limitată astfel. Prefer să spun că descopăr conturi noi care merită mai multă atenție prin calitatea conținutului și prin mesajul pe care îl transmit comunității. Dacă ar fi să mă gândesc acum la 3 conturi de genul acesta, pe care am început să le urmăresc recent, cred că sunt:

@constantin.traistaru; @codrina.apostol; @valentina.trasca

Ce faci tu când nu postezi pe Insta? 

Dacă ți-aș răspunde câte un pic din toate, ar suna prea bine, dar eu chiar așa simt. Cred că este esențial să găsim un echilibru ca să putem păstra același ritm și pentru ca totul să decurgă din plăcere. Familia și jobul de zi cu zi, dar și activitățile pe care le am se regăsesc pe Instagram într-un mod natural, zic eu. Pregătirea pentru CreatorsFestival 3 acum începe, deci asta îmi va lua destul de mult timp în următoarele luni. Dar, în afară de asta, mai sunt și câteva călătorii în plan. Din fericire, am găsit întotdeauna mult sprijin: de acasă, de la cei apropiați, dar și de la cei din comunitate și de la parteneri, așa încât am reușit să transpun în realitate toate proiectele pe care le-am gândit. Atunci când simți că toți din jurul tău sunt în aceeași echipă cu tine, nu îți rămâne decât să vii cu cât mai multe idei și să te distrezi. Oricât de încărcat aș fi, nu resimt decât încântare și energie pozitivă, iar asta sper să nu se schimbe niciodată.

Foto: Instagram/@adrian.dan.ro

Related Posts

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…

Se pregătește un nou serial marca Game of Thrones

Fanii serialului Game of Thrones au motive de bucurie, deoarece o nouă producție care are legătură cu acțiunea…

Jennifer Love Hewitt își lansează cartea de memorii, Inheriting Magic

Actrița Jennifer Love Hewitt (45 de ani) își lansează cartea de memorii Inheriting Magic, iar pe copertă apare…

UNDA lansează “Spring Dining Experience” un concept fresh, de primăvară, cu experiențe pentru toate simțurile

Restaurantul UNDA Open Cuisine revitalizează scena culinară din nordul Bucureștiului cu lansarea conceptului de “Spring Dining Experience”. Acest…

The Motans și Andra sunt noile voastre personaje preferate în videoclipul piesei ,,Înapoi în viitor”

V-a plăcut, v-a rămas pe buze, iar acum puteți urmări povestea de iubire a piesei ,,Înapoi în viitor”,…

Care sunt cele mai căutate destinații în 2024?

Îți prezentăm topul celor mai căutate destinații din 2024, potrivit rezultatelor comunicate de platforma de turism Airbnb. La câțiva…

Victoria Beckham, la 50 de ani – Iată 12 lucruri mai puțin cunoscute despre vedetă

Victoria Beckham împlinește pe 17 aprilie vârsta de 50 de ani. Fosta componentă Spice Girls, actual antreprenor și…

Cine a fost partenera lui Roberto Cavalli- Modelul suedez Sandra Nilsson (38 de ani)

Celebrul creator de modă italian Roberto Cavalli a decedat pe 12 aprilie, la vârsta de 83 de ani,…

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutăți și lansări de tot felul. Iată ce ne-a…