A List Magazine ∙ November 22, 2022 ∙ 5 min read

Astăzi începe cea de-a treia ediție a festivalului NOVA și cea mai amplă de până acum. Cu un program extins, ediția de anul acesta reunește multiple spații din București, în care au loc expoziții imersive, performance-uri, prezentări și workshop-uri susținute de artiști multidisciplinari români și străini. Festivalul NOVA se desfășoară în perioada 22 noiembrie -17 decembrie 2022 la București și este prezentat de UniCredit Bank. Cei care vor să exploreze modul în care arta se împletește cu tehnologia, pot vizita expoziția principală de la Pavilionul 32 al Goethe-Institut București. În plus, pot participa la evenimentele conexe desfășurate în cele 4 spații incluse în circuitul NOVA de anul acesta: Teatrul Excelsior, Cinema Elvire Popesco, Platforma Wolff și CINETic.

Evenimentul de deschidere va avea loc în această seară la Teatrul Excelsior, de la ora 20:00. În cadrul acestuia, Sougwen 愫君 Chung, artista și cercetătoarea de renume internațional, va susține un performance-lecture cu tema Seeing double – bridging dualities with relational intelligence. În cadrul acestuia, Sougwen va prezenta și explica abordarea ei inovatoare în lucrul cu brațele robotice. De-a lungul timpului, colaborarea dintre artistă și brațele robotice a evoluat de la imitație la comunicare directă, prin biofeedback. Acest performance-lecture speculează viitorul alternativ al relațiilor dintre oameni și mașini, adresând întrebarea: unde se termină „AI” și unde începe „noi”? Accesul la eveniment se realizează prin achiziționarea unui bilet de pe platforma Eventbook, iar cei care nu pot ajunge la Teatrul Excelsior, pot urmări evenimentul live online pe platforma Streamerse.

În 23 noiembrie, la Pavilionul 32 al Goethe-Institut București, are loc vernisajul expoziției principale a festivalului, care reunește 22 de artiști din 13 țări, ale căror lucrări sunt conectate în spațiul imersiv construit în cadrul NOVALab. Într-un univers viu, care se adaptează și evoluează în ritmul participanților, publicul va putea interacționa cu o serie de instalații interactive care abordează teme variate, de la AI la carte pop-up vizibilă în realitatea augmentată, de la peep media la secrete împărtășite cu necunoscuți și până la explorarea fizică a ideii de suflet. Printre artiștii care vor expune la NOVA se numără Mónica Rikić (New Home of Mind), Myriam Bleau (Metamorphosis), Adrien M & Claire B (Acqua Alta – Crossing the Mirror), precum și artiști români: Denis Simion (Anima), Alexandru Claudiu Maxim (Wind in my pages), RIZI (After Ego) și 13m10j (Intuition).

Sâmbătă, 26 decembrie, la Cinema Elvire Popesco, are loc evenimentul NOVA Talks, care aduce pe aceeași scenă 5 speakeri excepționali, precum și robotul umanoid Eva. Astfel, la Cinema Elvire Popesco vor urca, pe rând, artiști ale căror lucrări sunt incluse în expoziția principală a festivalului, precum și cercetători. În acest sens, publicul o va putea cunoaște pe Maša Jazbec, a cărei prezentare abordează tema: What kind of future do you envision with robots? Artista este coordonatoarea DDTLab, laboratorul de cercetare din orașul Trbovlje, Slovenia. Aceasta este renumită pentru crearea personalității robotului umanoid Eva, acționat cu puterea minții. În cadrul evenimentului, câțiva participanți din sală vor putea să interacționeze direct cu robotul Eva și va putea testa, astfel, comunicarea directă dintre om și robot.

Pe aceeași scenă vor urca: Mónica Rikić, care va aborda tema crizei existențiale a unor mașini conștiente, Costin Dămășaru, care va explica modul în care neurotehologia poate facilita comunicarea intimă dintre sinele conștient și cel subconștient. Nomi Sasaki, artista care expune la NOVA lucrarea SenriAn, va vorbi despre peep media în vremurile digitale și reconstrucția spațiilor personale prin AI, iar Anais Lossouarn va decodifica intimitatea în spații numerice.

Pasionații de noile tehnologii și rolul lor în procesul artistic actual vor putea lua parte la o serie de workshop-uri, reunite sub NOVA EDU, susținute de cercetători români la CINETic, un demers dezvoltat în parteneriat cu UNATC și Goethe-Institut București.

Vor susține ateliere practice: Iulia Gherghescu, scenograf, cercetător și lector asociat în cadrul UNATC, Marius Hodea, asistent cercetare în cadrul CINETic București și doctorand în cadrul Universității Naționale de Artă București, Ștefan Damian, sound designer, compozitor și lector asociat la Facultatea de Film a UNATC și Grigore Burloiu, lector în departamentul Animație și Interactivitate al UNATC. Mai multe detalii despre ateliere, pe site-ul novanova.ro.

De asemenea, în perioada 5-8 decembrie, de la ora 20:00, la Platforma Wolff, NOVA împreună cu IQOS prezintă o serie de evenimente speciale care împletesc new media cu artele performative, în care două instalații devin cadrul de desfășurare a acestor întâlniri. ZiMMT 3D Sound Lab este o instalație de sunet 3D construită din douăzeci de difuzoare conectate. Aceasta formează un sistem audio 3D, care oferă cea mai fidelă experiență a sunetului, superioară sistemului de sunet tip surround.

În interiorul acesteia, va fi montată WONDER, instalația de lumini reactive la sunet, dezvoltată de artiștii Alexandros Raptis și Andrei Cozlac. Împreună, cele două instalații devin loc de explorare și experiment al artiștilor Judith State și Radu Dumitriu, Alexandros Raptis și Andrei Cozlac, Bogdan Moroșanu (Rockabella), Felix Deufel și Nikhil Nagaraj.

Experiența IQOS oferită la Platforma Wolff se adresează persoanelor cu vârsta peste 18 ani.

Programul complet al festivalului NOVA poate fi consultat pe site-ul novanova.ro.

Related Posts

Cum arată casa de vacanță a lui Ellen Pompeo (Grey’s Anatomy) din Malibu

Ellen Pompeo, actrița care a interpretat timp de aproape 20 de ani personajul iconic Meredith Grey din serialuld…

Meghan Markle și Printul Harry își lansează trailerul documentarului lor de pe Netflix

Sincronizare perfectă, neintenționată sau un plan bine pus la punct de a umbri vizita Prinților de Wales în…

Viva Magenta, Viva 2023!

Viva Magenta este culoarea anului 2023: „o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”. Institutul Pantone a anunțat…

Cele mai întâlnite afecțiuni care îi aduc pe români la dermatolog

Deși există corelări între apariția anumitor simptome ale afecțiunilor și sezon, iar unele tipuri de tratament se pretează…

Emma Răducanu, decorată de Regele Charles al III-lea la Castelul Windsor

Jucătoarea de tenis de origine română a reuşit performanţa de-a aduce primul trofeu US Open pentru Marea Britanie,…

Ce filme și seriale noi vedem în decembrie pe platformele de streaming

Filme de Crăciun, sezoane noi din serialele noastre preferate, povești numai bune pentru serile de iarnă: iată care…

Ciocolată caldă în trei variante, rețete by Chef Adi Hădean

Ce poate fi mai plăcut în sezonul rece decât o cană de ciocolată caldă, servită pe canapeaua de…

Zi de bine, România! – De 1 Decembrie, la PRO TV

  PRO TV a pregătit un program special de 1 Decembrie. Cătălin Măruță, Lili Sandu, Shurubel și Bogdan…

Cel mai bine tăinuit secret de la Palat, despre Regina Elisabeta, a fost dezvăluit

Suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a, a încetat din viață…

Nicola Peltz, nora Victoriei Beckham, în rol de vedetă Playboy în fimul ”Welcome to Chippendales”

Nicola Peltz Beckham, nora Victoriei Beckham și soția lui Brooklyn Beckham, a primit rolul vieții ei (de până…