A List Magazine ∙ December 23, 2021 ∙ 4 min read

Dr. Raluca Uleanu, medic stomatolog cu experiență de peste 15 ani și multiple specializări în pedodonție, tehnici chirurgicale, implantologie, estetică dentară, reabilitare implanto-protetică, laser terapie vorbește despre conștientizarea importanței igienei dentare încă de la vârste fragede.

Care trebuie sa fie cea mai mare calitate a unui medic stomatolog atunci cand are pacienti copii?

Cea mai mare calitate a unui medic stomatolog trebuie să fie răbdarea și dragul de a lucra cu cei mici. Extraordinar de importantă este și experiența. Atunci când lucrezi cu răbdare, și ești pasionat de ceea ce faci, și micuții vin spre tine ca un magnet. Trebuie să ii înțelegi pe fiecare în parte, să le înțelegi personalitatea și, mai cu seamă,  să le explici pas cu pas ce vei face pentru ca ei să se simtă în control și să capete încredere că nu o să-i doară nimic.

Care este vârsta potrivită pentru a veni la stomatolog pentru prima dată cu copilul nostru?

Ideal ar fi să-i aducem pe copii la dentist în jurul vârstei de 1-2 ani. Chiar dacă nu au probleme dentare sau probleme majore, este bine să-i învățam încă de mici cu mediul, cu mirosul specific al cabinetului stomatologic, cu oamenii îmbrăcați în halate. Până la urmă, un control nu strică niciodată.  În plus, astfel putem evita situațiile în care ei se simt stingheri și amenințați de prezența medicului dentist și refuză să îl lase pe acesta să-i examineze și să îi trateze corespunzător.

Aproape toți copiii au teamă de dentist. Cum îi aducem la cabinet?

Teama este a părinților de fapt, nu a copiilor. Singura teamă a celor mici este cea de necunoscut. Părinții nu trebuie să le inoculeze frica de dentist, iar medicul stomatolog trebuie să le explice și să arate pas cu pas ceea ce le va face și să nu ii păcălească. Dacă ai păcălit copilul, i-ai inoculat deja teama.  Cum îl aducem la cabinet? În niciun caz nu trebuie să-i promitem lucruri sau obiecte, jucării, altfel riscăm să ne “santajeze” de fiecare dată când vrem să-l ducem la dentist. Mai degrabă îi putem spune că abia așteptăm și noi ca adulți să mergem, să-i prezentăm ca fiind o situație firească. Eu reușesc să lucrez ușor cu copilul printr-o bună comunicare cu părintele și nu discut în față copilului anumite aspecte. Cei mici sunt foarte inteligenți și se prind rapid dacă încerci să-i păcălești.

Cum se face o igiena corectă a dinților copiilor?

Cea mai bună armă împotriva cariilor este o bună igienă dentară. Chiar și dacă sunt introduse în alimentația copiilor și dulciurile, igienizarea permanentă a cavității bucale împiedică procesul degenerativ al cariilor să atace dinții. Eu le explic celor mici tehnicile de periaj în cabinet, dar merg și în școli, ca voluntar, să le arăt cum se face în mod corect. Odată format copilul, totul vine de la sine, așadar, le recomand părinților să îi supravegheze la periaj.  Este foarte important ca periajul să aibă loc după fiecare masă sau măcar dimineața și seara! Și folosirea apei de gură pentru copii este imperios necesară. În cazul în care nu le avem periuța și apa de gură la îndemână ne salvează și un măr, acesta are proprietatea de a curața dinții aproape că și un periaj. Atenție însă, nu folosim mărul de fiecare dată ca să înlocuim periajul. Se acceptă doar după masă de prânz.

În ce cazuri este necesar aparatul dentar?

Aparatul dentar este indicat atunci când copilul întâmpină probleme de masticație sau vorbire din cauza dinților strâmbi, dar și în cazuri în care nu este atât de severă situația, însă la nivel estetic este deranjant, iar pentru copilul aflat în preadolescență asta poate deveni o problemă psihologică. Recomandat este să așteptăm începerea erupției definitive (după vârsta de 6 ani). Aparatele dentare mobile se pun în jurul vârstei de 8-9 ani, iar cele fixe după 11 -12 ani, când are toată dentiția defintivă.

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…