Monica Cismaru ∙ October 25, 2022 ∙ 3 min read

”Reflect” este primul scurtmetraj de desene animate lansat de Disney în care protagonista este plus-size și suferă de dismorfie coporală. Adio eroine cu aspect silfid, cu păr lung și mătăsos și cu ochii cât farfuriuța de desert!

Dismorfia corporală este o afecțiune de natură mentală care determină oamenii să petreacă mult timp căutând și îngrijorându-se din cauza defectelor ce țin de aspectul lor fizic. Aceste defecte sunt adesea vizibile doar în ochii celor care suferă de această afecțiune. Cei mai supuși dismorfiei corporale sunt adolescenții și tinerii, atât femei cât și bărbați.

reflect disney

Scurtmetrajul animat Disney ”Reflect”- care a devenit deja viral pe Tik Tok, o are ca protagonistă pe Bianca, o balerină care suferă din cauza propriei ei reflexii din oglindă și care reușește să-și învingă îndoielile și temerile legate de aspectul ei exterior prin scoaterea la suprafață a puterii ei interioare și a grației. Filmul o arată pe Bianca cum își face exercițiile de balet în oglindă, iar relexia ei se deformează la un moment dat, ceea ce simbolizează felul greșit în care aceasta își percepe corpul.

”Reflect” face parte dintr-o serie de mai multe filme – Disney’s Short Circuit – mai multe producții experimentale care se concentrează pe problema ridicată de imaginea individului asupra propriului lui corp și pe importanța de a pune accent pe propria identitate în timp ce respectul de sine este din ce în ce mai puternic. ”Reflect” este regizat de Hillary Bradfield, cea care și-a mai pus amprenta și pe animațiile Frozen 2 și pe recentul succes ”Encanto”.

disney
Cinderella, Disney

Filmul se abate de la rețeta clasică adoptataă de Dinsey dintotdeauna, în care protagonistele sunt tinere, frumoase și slabe, standarde de frumsețe setate de zeci de ani.

”Repercusiunile promovării acestei imagini ideale a femeii sunt grave, mai ales în privința copiilor și tinerilor. Un studiu din 2019, realizat de S. Hayes și de S. Tantleff-Dunn, arată că o treime dintre fetițele cu vârste sub șase ani își fac griji cu privire la greutatea lor. Când acestea au fost rugate să aleagă o ”prințesă adevărată” dintre mai multe imagini Disney, 60% au ales-o pe cea mai slabă.

Stigmatizate la cel mai mic exces de greutate, multe dintre adolescente dezvoltă o relație patologică cu propriul lor corp, pe care ajung să-l considere respingător, deformat, monstruos. Pentru a lupta împortiva acestui corset mental contemporan și împortiva consecințelor sale devastatoare, scrie Vogue Paris, Jewel Moore, o elevă de la un liceu american, a inițiat o petiție intitulată Every Body Is Beautiful – Orice corp este frumos, prin care a somat Dinsey să promoveze standarde diverse de frumusețe.

Foto: Disney

Related Posts

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…