Monica Cismaru ∙ October 25, 2022 ∙ 3 min read

”Reflect” este primul scurtmetraj de desene animate lansat de Disney în care protagonista este plus-size și suferă de dismorfie coporală. Adio eroine cu aspect silfid, cu păr lung și mătăsos și cu ochii cât farfuriuța de desert!

Dismorfia corporală este o afecțiune de natură mentală care determină oamenii să petreacă mult timp căutând și îngrijorându-se din cauza defectelor ce țin de aspectul lor fizic. Aceste defecte sunt adesea vizibile doar în ochii celor care suferă de această afecțiune. Cei mai supuși dismorfiei corporale sunt adolescenții și tinerii, atât femei cât și bărbați.

reflect disney

Scurtmetrajul animat Disney ”Reflect”- care a devenit deja viral pe Tik Tok, o are ca protagonistă pe Bianca, o balerină care suferă din cauza propriei ei reflexii din oglindă și care reușește să-și învingă îndoielile și temerile legate de aspectul ei exterior prin scoaterea la suprafață a puterii ei interioare și a grației. Filmul o arată pe Bianca cum își face exercițiile de balet în oglindă, iar relexia ei se deformează la un moment dat, ceea ce simbolizează felul greșit în care aceasta își percepe corpul.

”Reflect” face parte dintr-o serie de mai multe filme – Disney’s Short Circuit – mai multe producții experimentale care se concentrează pe problema ridicată de imaginea individului asupra propriului lui corp și pe importanța de a pune accent pe propria identitate în timp ce respectul de sine este din ce în ce mai puternic. ”Reflect” este regizat de Hillary Bradfield, cea care și-a mai pus amprenta și pe animațiile Frozen 2 și pe recentul succes ”Encanto”.

disney
Cinderella, Disney

Filmul se abate de la rețeta clasică adoptataă de Dinsey dintotdeauna, în care protagonistele sunt tinere, frumoase și slabe, standarde de frumsețe setate de zeci de ani.

”Repercusiunile promovării acestei imagini ideale a femeii sunt grave, mai ales în privința copiilor și tinerilor. Un studiu din 2019, realizat de S. Hayes și de S. Tantleff-Dunn, arată că o treime dintre fetițele cu vârste sub șase ani își fac griji cu privire la greutatea lor. Când acestea au fost rugate să aleagă o ”prințesă adevărată” dintre mai multe imagini Disney, 60% au ales-o pe cea mai slabă.

Stigmatizate la cel mai mic exces de greutate, multe dintre adolescente dezvoltă o relație patologică cu propriul lor corp, pe care ajung să-l considere respingător, deformat, monstruos. Pentru a lupta împortiva acestui corset mental contemporan și împortiva consecințelor sale devastatoare, scrie Vogue Paris, Jewel Moore, o elevă de la un liceu american, a inițiat o petiție intitulată Every Body Is Beautiful – Orice corp este frumos, prin care a somat Dinsey să promoveze standarde diverse de frumusețe.

Foto: Disney

Related Posts

Interviu: Inteligența artificială în dialog cu Iulia Ionescu

De această dată, Iulia Ionescu, realizatoarea celei mai urmărite emisiune de tehnologie din România, a stat de vorbă…

Ce filme și seriale vedem în decembrie pe platformele de streaming

Cel mai bun plan pentru decembrie? Filme bune, seriale noi, ciocolată caldă, lumânări parfumate, zăpadă, turtă dulce și…

Horoscopul lunii decembrie 2023

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru luna decembrie 2023. Capricornii acordă timp relaxării, iar Taurii se…

Vacanța de vis, așa cum o vede echipa A List

La ce visează fetele din redacția A List Magazine pentru ziua când bugetul de călătorie va fi fără…

Bucură-te împreună cu întreaga familie, în mini-vacanța de 1 Decembrie, de super filme și seriale de la Disney+!

Începutul lunii decembrie reprezintă startul perioadei festive, când totul este îmbrăcat în sărbătoare, când poveștile magice și decorurile…

Jennifer Lopez își lansează un nou album după o pauză de zece ani

La o distanță de zece ani de la lansarea ultimului ei album, Jennifer Lopez revine în peisajul muzical…

Heidi Klum și Leni, mamă și fiică, în lenjerie intimă festivă

Heidi Klum (50 de ani) și fiica e în vârstă de 19 ani, Leni, revin cu noi imagini…

Cele mai bune destinații de Revelion din Europa. Tu unde petreci noaptea dintre ani?

Vrei să începi un an nou, într-un loc cu totul și cu totul nou? Îți prezentăm lista cu…

Rămâi în formă peste iarnă! Iată 5 obiceiuri care duc la creșterea în greutate în sezonul rece

Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le eviți pentru a nu câștiga în greutate peste…

S-a deschis oficial expoziția-manifest Monica Lovinescu, ”Vocea care ni s-a dat”

Expoziția „Monica Lovinescu.Vocea care ni s-a dat”, creată pentru a celebra 100 de ani de la nașterea celei…