A List Magazine ∙ March 22, 2021 ∙ 4 min read

De cele mai multe ori, atunci când auzim cuvântul anxietate pare că ne aducem aminte de atacuri de panică, anxietate generalizată, fobii și alte astfel de tulburări cu care conceptul este înrudit. Perpsectiva generală este că anxietatea este legată de afecțiuni cu impact puternic și ca fiind un diagnostic grav. În multe dintre cazuri așa și este, tulburările anxioase pot afecta puternic funcționalitatea unei persoane și nu sunt de neglijat. Totodată, există momente și situații în care anxietatea apare în viața fiecăruia fără ca aceasta să se manifeste în cadrul unei tulburări.

Se pare că puțini oameni abordează anxietatea ca fiind un lucru prezent în viața fiecăruia, ca un dat cu care toți ne confruntăm. Într-adevăr, fiecare se confruntă cu stările de anxietate într-un mod diferit și este afectat diferit de acestea. Lumea de azi a evoluat într-un ritm alert, iar odată cu ea au evoluat și situațiile dificile cu care ne confruntăm zilnic.

Fie că avem de terminat un proiect la timp la facultate, fie că avem o prezentare grea la job, fie că urmează să facem o surpriză unei persoane importante, anxietatea, într-o oarecare măsură, va fi prezentă.

Înseamnă că avem o problemă? Înseamnă că ceva nu este în regulă?

Deloc. Înseamnă că mecanismul nostru cognitiv și cel afectiv colaborează între ele și că funcționează cum ar trebui. Faptul că ne simțim anxioși în diferite situații este în regulă, cu toții o facem. Ce nu ar fi în regulă este să lăsăm ca stările de anxietate să crească și să fie disproporționate față de context, să le lăsăm să ne acapareze atenția și să pierdem timp și resurse datorită lor, să ne lăsăm influențați și să generăm un stil general de gândire deficitar. Când aspectele înșirate anterior scapă de sub control și cresc în intensitate, atunci putem să vorbim despre anxietate ca și posibilă tulburare.

Ce încercăm să spunem prin acest articol? Faptul că anxietatea nu este un subiect tabu sau o etichetă pe care o punem doar persoanelor cu afecțiuni clinice. Nu este un deficit care automat ne face să cădem într-o groapă negativă. Mai degrabă, este un construct cu care toți ne confruntăm, un construct foarte prezent în viața noastră de acum. Un construct care poate fi înțeles în termeni de gânduri, comportamente, trăiri, senzații și care poate fi gestionat și controlat. Nu există doar tulburări de anxietate și atacuri de panică, ci și momente în care anxietatea apare în viața noastră în afara afecțiunilor grave.

Cum putem să gestionăm anxietatea în momentele în care aceasta apare?

  1. Exercițiile de relaxare sunt o unealtă bună, pe care o putem folosi în momentele în care ne confruntăm cu anxietatea. Acestea ne pot ajuta să eliberăm din tensiunea pe care o simțim în momentele în care anxietatea se instalează si ne pot ajuta să facem ordine în gânurile care ne năpădesc.
  2. Identificarea situațiilor și contextelor care ne provoacă anxietate este o stategie utilă, care ne ajută să înțelegem mai bine stările care ne afectează. Ca să putem să învățăm cum să gestionăm o problemă este important să conștientizăm când avem una. În momentele în care ne simțim agitați, stesați și ne încearcă tot felul de senzații fizice, ar ajuta să ne oprim și să ne punem întrebări precum: „Oare de ce se întâmplă asta?”, „Cum mă raportez eu la situația sau contextul care îmi provoacă griji?” ,„Este logic să mă raportez în modul acesta la situația/contextul respectiv?”, „Există dovezi care să îmi alimenteze aceste stări și frici sau sunt doar lucruri pe care mi le spun eu și care nu sunt în concordanță cu situația?”, „Mă ajută să mă gândesc așa?” și „Ce aș putea să fac ca gâdurile și stările respective șă nu mă afecteze puternic?”
  3. Suportul social poate să fie o resursă prin simplul fapt că discutăm despre lucrurile care ne sperie sau ne provoacă dificultăți. Dacă alegem să nu vorbim despre situațiile negative sau despre situațiile față de care ne simțim anxioși, riscăm să ne transformăm într-o bombă cu ceas. Ca și un balon care se umflă prea mult și apoi, brusc, se sparge de la presiune. Să încercăm pe cât putem să nu lăsăm acel balon să se umfle atât de tare.
  4. Ajutorul specializat este mereu o resursă la care putem apela. Psihoterapeutul sau consilierul poate ajuta cu o perspectivă obiectivă și cu exerciții care sunt construite specific pe mecanismele de funcționare ale anxietății.

Tu cum ești în momentele în care te confrunți cu anxietatea și cum îi faci față?

Articol realizat de Psiholog Vlad Guluță, PsyLife

Related Posts

Melania Trump anunță publicarea cărții ei de memorii

Cartea de memorii, intitulată simplu ”Melania”, va conține detalii personale din viața autoarei, dar și fotografii de familie,…

Prelude to the Olympics- O pleiadă de vedete la petrecerea de dinaintea începerii JO2024 de la Paris

O mulțime de vedete de primă mână au fost invitate la petrecerea de avanpremieră a Jocurilor Olimpice de…

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București experți recunoscuți la nivel global

Ia-ți bilet la evenimentul de parenting al anului! Prima ediție a ParentED Fest aduce în premieră la București…

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o…

Rulouri de vinete cu nucă. Rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Aceste rulouri de vinete cu nucă vin ca răspuns la vara încinsă pe care o avem anul acesta….

Vezi ce cameră de hotel a cerut Lenny Kravitz pentru concertul de la UNTOLD

Lenny Kravitz, legendarul rocker cunoscut pentru hiturile atemporale și fizicul său impecabil, este de mult timp un susținător…

Ce ținute au purtat vedetele la Gala Verii Saint-Tropez

Pornind de la succesul galelor de vară anterioare, ce au avut loc în Sardinia și Capri, Gala One…

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și multe alte personalități, vine la DISNEY+

Serialul „IN VOGUE: ANII ’90”, cu Anna Wintour și mute alte personalități, vine la DISNEY+ Disney+ anunță premiera…

Laura Lăzărescu, CEO la ECHO School: «Am înțeles, în sfârșit, ce înseamnă sintagma „the sky is the limit”»

Industria de jocuri video este în plin avânt, iar fetele se impun tot mai mult – în competițiile…

Noua teorie a emoțiilor: Emoțiile sunt create, nu declanșate

Ce ne arată noua știință despre cum iau naștere emoțiile? Ne spune psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György….