Bianca Sterie ∙ August 15, 2018 ∙ 5 min read

lacul como

De ce Lacul Como ar trebui să fie următoarea ta destinație de vacanță? Mm, gluma aia cu „are casă George Clooney acolo” nu prea mai ține, deși cred că încă sunt unele persoane care ar merge aici numai de dragul lui. Însă acest lac din nordul Italiei, bine, de fapt, zona din jurul lui merită vizitată din cu totul alte motive.

Anul acesta voi ajunge pentru a treia oară aici (încă mai durează până îmi iau și eu o casă pe malul apei, ca George Clooney), deci zic să mă credeți pe cuvânt când spun că e una dintre cele mai frumoase destinații din toată lumea. Italia are oricum o mulțime de astfel de zone (Cinque Terre și Sicilia sunt de asemenea într-un top personal), dar Como are un fel de magie care mă atrage de fiecare dată. Tocmai din acest motiv, în rândurile care urmează mi-am propus să îți spun de ce Lacul Como ar trebui să fie următoarea ta destinație de vacanță. Iar la final rămâne să îmi spui dacă am fost suficient de convingătoare.

#1 Peisajele de la Como.

Oricât aș vrea să încep cu altceva, pentru că de peisaje spune toată lumea atunci când vorbește de vacanțe, pur și simplu nu pot s-o fac. Și asta pentru că modul în care arată zona din jurul Lacului Como chiar nu are termen de comparație. În lumina soarelui, apa lacului capătă cele mai frumoase nuanțe de albastru și verde. Apoi sunt munții care creează un contrast interesant, pentru că Lombardia este o zonă predominant muntoasă (chiar pre-alpină, după cum aveam să aflu ulterior în timpul unei vizite acolo). Iar dacă ești pe o barcă pe lac și privești spre mal, se vor ivi sute de case și clădiri așezate în trepte, pete de culoare într-o mare de verde (zona este foarte bogată în vegetație). Și n-are cum să nu îți placă un astfel de loc!

Menaggio

#2 Are o mulțime de sate și orășele care par desprinse din basme.

Odată ce ajungi la Como, vei observa imediat că zona nu se remarcă numai printr-o frumusețe naturală incredibilă. Ci și prin numeroase orășele care arată magic. Gândește-te la case colorate, clădiri istorice, fațade care și-au păstrat detaliile originale, balcoane cochete și străduțe pietruite care așteaptă să fie descoperite. Bellagio, Varenna, Tremezzo, Lecco, Como Menaggio, Cernobbio, Cadenabbia, Laglio (unde are și Clooney vila): toate sunt atât de frumoase încât merită să iei vaporul și să faci câte o oprire de o zi în fiecare. Bellagio este, din punctul meu de vedere, cel mai frumos, dar și cel mai aglomerat, dat fiind că i s-a dus renumele. Dar are un farmec aparte, iar priveliștea pe care o ai de aici asupra lacului, în special dacă mergi în zona La Punta, cel mai nordic punct al orașului, unde Como se bifurcă, este una care nu se compară cu nimic altceva! Varenna vine și ea pe un foarte apropiat loc doi, fiind un oraș cu o vegetație impresionantă. Combinația între verdele arbuștilor și albastrul apei este secretul pozelor perfecte! Un alt oraș de vis este și Tremezzo, unde se află Villa Carlotta, cu o grădină botanică ce arată senzațional, fiind plină de culoare, dar și Grand Hotel Tremezzo, una dintre opțiunile de cazare de top de pe malul Lacului Como (Chiara Ferragni a stat de curând acolo), care oferă o priveliște minunată asupra lacului. Evident, din punctul meu de vedere nu trebuie ignorat nici orășelul Como, pe care turiștii îl consideră adesea doar un punct de legătură între Milano și celelalte orașe de pe lac. Dacă poposești aici, ia funicularul către Brunate, un sătuc ascuns la înălțime, de unde vei admira lacul în toată splendoarea sa.

Bellagio

Varenna

#3 Un loc pentru inspirație și relaxare.

Gândește-te la următorul scenariu: te trezești dimineața, deschizi fereastra, iar în fața ta se întinde o mare de albastru. Apoi începi să auzi italienii veseli care ies să-și bea espresso-ul de dimineață și cobori și tu în plină stradă pentru plimbarea de dimineață, când încă e răcoare. Ajungi pe faleză și te oprești câteva minute pentru a privi lacul. Te asigur că nu e activitate mai relaxantă și liniștitoare decât asta: să stai pur și simplu să privești apa și vapoarele care trec prin fața ta.

Varenna

#4 Mâncarea tradițională.

Că Italia are una dintre cele mai tari bucătării din toată lumea știi și tu – eu una sunt topită după la vera cucina italiana. Însă dacă ajungeți în Lombardia și, implicit, în zona Como, eu vă recomand să vă luați pe post de suvenir și niște preparate tradiționale. Nordul Italiei și Lombardia, în mod special, sunt cunoscute pentru varietatea de brânzeturi de aici, grație fermelor de la munte. În Bellagio am plecat cu sacoșele pline de la un magazin cu preparate tradiționale, nu tocmai ieftine, e drept, dar foarte, foarte gustoase. Nu mai știu exact cum se numea, dar cred că începea cu Enrico – în orice caz, Bellagio e un oraș micuț și nu cred că sunt multe astfel de magazine. De asemenea, cred că în Italia este aceasta regulă potrivit căreia, cu cât de îndepărtezi mai mult de orașele mari și de zonele turistice, cu atât vei mânca mai bine. Nu-mi mai amintesc foarte mult despre experiențele mele culinare de aici, dar cred că un restaurant din Varenna m-a surprins cu o lasagna foarte bună. Ah, și e musai să te bucuri de o cină pe malul lacului, când tocmai apune soarele. Vei rămâne cu o amintire minunată!

Foto: hepta.ro

Related Posts

Emma Răducanu, decorată de Regele Charles al III-lea la Castelul Windsor

Jucătoarea de tenis de origine română a reuşit performanţa de-a aduce primul trofeu US Open pentru Marea Britanie,…

Ce filme și seriale noi vedem în decembrie pe platformele de streaming

Filme de Crăciun, sezoane noi din serialele noastre preferate, povești numai bune pentru serile de iarnă: iată care…

Ciocolată caldă în trei variante, rețete by Chef Adi Hădean

Ce poate fi mai plăcut în sezonul rece decât o cană de ciocolată caldă, servită pe canapeaua de…

Zi de bine, România! – De 1 Decembrie, la PRO TV

  PRO TV a pregătit un program special de 1 Decembrie. Cătălin Măruță, Lili Sandu, Shurubel și Bogdan…

Cel mai bine tăinuit secret de la Palat, despre Regina Elisabeta, a fost dezvăluit

Suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a, a încetat din viață…

Nicola Peltz, nora Victoriei Beckham, în rol de vedetă Playboy în fimul ”Welcome to Chippendales”

Nicola Peltz Beckham, nora Victoriei Beckham și soția lui Brooklyn Beckham, a primit rolul vieții ei (de până…

Complexul rezidențial STEJARII este, de 14 ani, un etalon pe piața imobiliarelor de lux

Complexul rezidențial exclusivist Stejarii împlinește toamna aceasta 14 ani de la momentul lansării proiectului. Dezvoltat de Țiriac Imobiliare,…

Lourdes Leon, fiica Madonnei, calcă pe urmele mamei ei și se lansează în muzică

Lourdes Leon, fiica Madonnei, își asumă un risc imens și se lansează cu capul înainte în industria muzicală….

Ce vedete au început pregătirile pentru Crăciun

Pentru Reese Witherspoon, Kylie Jenner, Lindsay Lohan, Katy Perry și Millie Bobby Brown, numărătoarea inversă pentru Crăciun a…

Paris Hilton, un an de căsnicie fericită

Paris Hilton (41 de ani) a sărbătorit un an de căsătorie cu soțul ei, Carter Reum (41 de…