A List Magazine ∙ July 12, 2022 ∙ 5 min read

Primul pas e întotdeauna cel mai greu. Iar să faci sport nu este, în niciun caz excepția de la regulă. Pentru cei și cele care își găsesc mereu o scuză să nu înceapă „de azi” exercițiile la sală, alergatul în parc sau pur și simplu stretchingul de dimineață, Sonia Argint are câteva sfaturi.

De îndată ce apar primele semne de vreme caldă, la fel apar brusc și mesajele despre obținerea acelui „corp de vară” perfect – prin reclame, pe rețelele de socializare sau în alte medii de comunicare. Cunoaștem prea bine euforia care ne cuprinde pe toate/toți la început de sezon. Și ne promitem că va ține, că ne schimbăm stilul de viață și că în sfârșit, lipsa motivației a dispărut. Din păcate, această stare de bine ține o vreme, după care lipsa chefului se instalează.

Hai să vă zic ceva despre mine, ceva ce am scris destul de recent și pe contul meu de Instagram @silversonia. În cei aproximativ 25 de ani de când practic diverse forme de mișcare, în 80% din timp nu am avut chef. În 80 % din momentele în care am fost la sală, la orele de Pilates, Yoga, Cycling, Kick boxing, Pump și, în special, când am ieșit să alerg, nu am avut niciun pic de chef. Serios! Totul a fost o chestiune de voință. O luptă pe care am dus-o cu consecvență cu o parte din mintea mea care îmi spunea că e mai comod să stau și cu cealaltă parte a minții care îmi oferea toate argumentele să mă ridic de pe canapea și să mă mișc. Da, la mine rațiunea este cea care m-a condus către mișcare și care m-a ajutat să-mi înving un sentiment care zace în fiecare dintre noi, hai să-l numim „lene”.

Am fost invitată să scriu aici despre sport dintr-o perspectivă motivațională. Și ce îți voi spune sper să trezească în tine un „Aha!”. Ei bine, cea mai grea parte a unui antrenament nu este că ai de făcut patru serii de fandări care-ți fac coapsele să ia foc, nici cele 300 de abdomene și nici respirația accelerată atunci când simiți că nu mai poți să pui un picior în fața celuilalt. Cel mai greu este să te ridici de pe canapea și să ieși pe ușă. Tocmai de aceea cred că motivația pentru a face sport trebuie găsită în interiorul nostru. Acolo este răspunsul, acolo este motivația. Nu uitându-ne la pozele de pe Instagram sau citind articole în reviste sau dacă dai banii pe un abonament de un an la sală. Sportul nu trebuie să coste, în primă fază.

De exemplu, alergarea este pentru oricine, oricând, oriunde. Adevărata motivație vine din convingerea ta că dacă te apuci de sport, îți va fi bine. Îți va fi atât de bine încât viața ta va căpăta o perspectivă nouă. Așadar, să faci sport trebuie să fie ceva ce îți dorești TU cu tărie. Cum stabilești acest obiectiv?

Eu îți sugerez să începi cu câteva întrebări pe care să ți le adresezi: de ce vreau să fac sport? Ce vreau să obțin în urma orelor petrecute făcând o formă sau alta de mișcare? Cât sunt dispusă să fac? Ce ar trebui să… sacrific?

Uite, eu o să îți ofer răspunsurile mele la aceste întrebări. Vreau să fac sport toată viața pentru că mă simt bine în pielea mea la o greutate optimă, pentru că îmi crește stima de sine, pentru că sportul m-a ajutat să îmi păstrez mintea limpede chiar și în momentele cele mai dificile, pentru că m-a ajutat să îmi dovedesc mie că sunt puternică mental și că pot duce la capăt ceea ce îmi propun (de exemplu, să alerg un semimaraton – 21 km).

Iar pentru toate aceste recompense sunt dispusă să mă ridic de pe canapea și să fac efortul de a ieși pe ușă. Sunt dispusă să renunț la multe ieșiri în oraș care ar presupune ore târzii ajunse acasă și ceva energie consumată (poate și un pic de alcool) pe care știu sigur că a doua zi le voi regreta pentru că energia îmi va lipsi. Sunt dispusă să merg mai puțin prin magazine sau la coafor și timpul acela să-l aloc mișcării. Cu alte cuvinte, prioritizez. Și am ajuns la concluzia că o sumă de bani investită într-o pereche de încălțăminte sport calitativă îmi aduce pe termen lung mult mai multă satisfacție decât o pereche nouă de stilettos.

Mai rămâne doar să te gândești ce formă de mișcare ar fi potrivită pentru tine. Dacă mie îmi place să alerg, nu este obligatoriu ca să ție să-ți placă. Așa că recomandarea mea este să mergi pe intuiție. Testezi diferite tipuri de antrenament și observi cu se simte corpul tău în timpul fiecărei sesiuni, dar și cum se simte după aceea. Stai fără grijă, febra musculară apare la toată lumea care a lucrat eficient, chiar și la persoanele bine antrenate. E un semn bun! Apoi, alege antrenamentul în funcție de nivelul de energie. Uneori poate ești agitată și Yoga ar fi soluția.

Alteori poate ești bombă și vrei să îți crești pulsul. Atunci o sesiune de Cycling ar putea fi exact ce-ți trebuie. Sau poate vrei să te simți în contact cu feminitatea ta. Alege Pilates și vei ieși din studio cu o atitudine de divă. În concluzie, setează-ți motivul pentru care vrei să faci sport, alege acea formă de mișcare potrivită corpului tău (testează până vezi exact ce ți se potrivește și nu abandona prea repede – pofta vine și mâncând) și ridică-te de pe canapea. Așa începe noua ta viață.

Foto: arhiva personala

Acest articol a apărut în numărul 23 A List Magazine, ediția print

Related Posts

5 motive pentru care abia așteptăm să-l vedem pe Paolo Nutini la festivalul Fall in Love

Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul Fall in Love îl aduce în premieră pe Paolo Nutini în…

Jane Fonda lansează o colecție de haine sport și își împărtășește filosofia de viață la 84 de ani

La 84 de ani, Jane Fonda nu dă semne că ar vrea să se retragă din lumina reflectoarelor…

Serena Williams se retrage din tenis. Ce planuri are campioana

După o carieră sportivă impresionantă de 25 de ani, Serena Williams, una dintre cele mai bune jucătoare de…

Tot ce trebuie să știi înainte să ajungi la Summer Well 2022

Mai sunt doar câteva zile până la Summer Well. La doar 30 de minute distanță de București, peste…

Nunta între vedete: Rita Ora s-a căsătorit cu un regizor laureat cu Oscar

Cântăreața de origine kosovară Rita Ora (31 de ani) s-a căsătorit cu logodnicul ei, regizorul de origine neo-zeelandeză…

3 trucuri de beauty de la vedete

Ne cuceresc cu fiecare apariție și ne inspiră cu alegerile lor. Jennifer Lopez, Jessica Alba și Kim Kardashian…

Olivia Newton-John a murit la vârsta de 73 de ani

Olivia Newton-John, cântăreața și actrița de origine australiană, cunoscută mai ales datorită filmului Grease (1978), în care a…

Andra Gogan a strălucit pe covorul roșu la premiera serialului High School Musical, de la Los Angeles

Andra Gogan (24 de ani) și fratele ei, Răzvan, au fost prezenți de curând pe covorul roșu la…

Penelope Cruz, schimbare de look, pentru rolul soției fondatorului Ferrari

Vești bune pentru fanii actriței! Penelope Cruz, acum în vârstă de 48 de ani, apare din nou în…

Care sunt cele 12 celebrități care intră în jungla – ”Sunt celebru, scoate-mă de aici!” (PRO TV)

”Sunt celebru, scoate-mă de aici!” (PRO TV) este show-ul de televiziune care supune celebritățile la provocări extreme și…