A List Magazine ∙ March 2, 2022 ∙ 4 min read

E o perioadă grea și pentru copii acum. După anii plini de incertitudinile impuse de pandemie, acum se adaugă încă o doză de nesiguranță din cauza războiului din Ucraina. Pentru copii și tineri, aceasta este prima lor experiență cu un astfel de conflict și sunt asaltați de știrile despre război. În mod natural, devin curioși și încearcă să înțeleagă ceva din ce se întâmplă.

Câțiva specialiști în parenting și psihologi pentru copii explică de ce, cum și când să abordăm subiectul războiului cu cei mici.

Cum să-i vorbești copilului tău despre război

Specialiștii susțin că transparența în explicațiile legate de război este esențială. ”Copiii nu sunt proști. Și sunt mult mai intuitivi decât ne imaginăm. Dacă nu vorbiți deschis, aceștia își pot imagina cele mai negre scenarii și se pot speria și mai rău.

Începeți prin a-i întreba dacă știu despre ce e vorba, dacă au auzit despre război și ce, mai exact. Vorbiți-le pe un ton calm și îmbrătișați-i ca să le reamintiți că sunt în siguranță.

”Poate că adulții nu dețin răspunsuri la toate întrebările, dar ar trebui să fie deschiși și să abordeze subiectul”, sustine Lee Chambers, psiholog de copii, citat de Goodto.com.

”Răspundeți cu calm și cu acuratețe și nu uitați că ei simt starea dv. emoțională și o pot împrumuta. În cazul copiilor mai mari, cei care dețin telefoane mobile, aceștia au acces la social media și la cele spuse de colegii lor mai mari și deja și-au format un punct de vedere. Așa că, atunci când vă întreabă, fițti prezenți și atenți și lăsați-i să se exprime și să se simtă auziți. Este vital să nu le ignorăm îngrijorările. Să le dăm posibilitatea să-și exprime emoțiile și să normalizăm acest lucru.”

Așa că, în loc să le spunem ”Nu fi prostuț, totul este în regulă!”, încercați cu ”Sunt vremuri grele, care ne îngrijorează și chiar ne sperie, știu. Este în regulă să te simți speriat și să vorbim despre asta. Sunt mereu aici pentru tine”. Încercați să nu le anulați îngrijorările și curiozitățile, dar, în același timp, aveți grijă să nu le amplificați anxietățile cu prea multe detalii”, adaugă Chambers.

Dacă copilul vine la dv. cu o informație pe care dv. nu o considerați exactă, corectă, în loc s-o desființați, adresați-i mai multe întrebări. Întrebați-l de sursa informației și apoi dezbateți împreună lucrurile, aducând în discuție surse credibile care să ateste informațile corecte. Acum este un moment bun să le explicați că multe lucruri sunt scăpate de sub control, dar că sunt mulți oameni care se asigură neîncetat că situația se va rezolva cu bine.

Lee Chambers mai adaugă că se subînțelege că părinții trebuie să faca tot ce le stă în putință să limiteze accesul copiilor la fluxul de știri și că adulții nu ar trebui să forțeze deschiderea discuției despre război și nici să presupună că știu deja perspectiva copilului asupra conflictului înainte de a le descifra îngrijorările.

Kirsty Ketley, Consultant de parenting, citată de aceeași publicație Goodto.com, spune că, în cazul copiilor mai mici, dacă aceștia par să nu fie afectați de ceea ce se întâmplă acum, nu e nevoie să deschidem subiectul.

”Dacă ei nu spun nimic, nu e nevoie să oferiți explicații stufoase, fiți clari și conciși și adaptați-vă vârstei lor și nivelului lor de dezvoltare. Părinții își cunosc copiii cel mai bine, așa că își vor da seama de nivelul de înțelegere al acestora”.

Să le vorbești copiilor despre război este o acțiune delicată, care necesită multă finețe, dar este momentul perfect să te asiguri că ești capabil, ca părinte, să-i asculți, să fii conștient de emoțiile tale și să oferi un spațiu sigur pentru cel mic, ca acesta să se simtă sprijinit și să fie capabil să-și exploreze sentimentele și temerile.

  • ASCULTĂ – Permite-le să-ți spună ce știu ei, cum se simt și să adreseze întrebări
  • VALIDEAZĂ – Nu ar trebui să se simtă judecați sau să li se diminueze îngrijorările
  • REASIGURĂ – Reamintiți-le copiilor că nu ei trebuie să rezolve această problemă
  • SPRIJINĂ – Oferiți-le o modalitate clară prin care pot ajuta – luați-i cu voi cînd faceți donații, spre exemplu.

Foto: Unsplash

Related Posts

Ce filme și seriale noi vedem în iulie pe platformele de streaming

Afară e tot mai cald, iar activitățile în aer liber sunt mult limitate din cauza caniculei, așa că…

Goana după viață. Text by Andreea Esca

De când s-au ridicat restricțiile pandemice și avem și războiul ăsta în coaste, mi se pare că toți…

Darius Mabda, câștigător ”Românii au talent”: ”Am pierdut o parte din copilărie”

Darius Mabda este, la doar 13 ani, deținătorul trofeului celui mai recent sezon ”Românii au talent” (PRO TV)….

Coca-Cola lansează platforma globală Coke Studio™ și oferă premii VIP la cele mai mari festivaluri de muzică din Europa

Șapte tineri artiști reinterpretează piesa „A Kind of Magic” a legendarei trupei Queen, într-un videoclip lansat la nivel…

Ce filme noi vedem în iulie la cinema

Da, știm, în luna iulie nu prea mai stă nimeni în oraș. E sezonul vacanțelor la plajă și…

Cameron Diaz revine în lumea filmului după o pauză de 8 ani

Cameron Diaz iese oficial din lunga pauză de pe platourile de filmare, timp în care s-a dedicat în…

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Cântărețul R. Kelly a fost condamnat miercuri de tribunalul din New York la o pedeapsă cu închisoarea de…

TIFF.21 a ajuns la final. 10 zile de poveste și momente speciale alături de comunitatea IQOS

Una dintre cele mai așteptate ediții ale Festivalului Internațional de Film Transilvania s-a încheiat cu rezultate de excepție…

5 lucruri pe care nu le știai despre Anne Hathaway

Anne Hathaway (39 de ani) a revenit în atenție recent cu două noi mega-producții, după o perioadă de…

Winona Ryder și-a găsit sufletul-pereche. Cine este bărbatul cu care are o relație de 10 ani

Winona Ryder (50 de ani) are de mai bine de 10 ani o relație cu designerul Scott Mackinlay…