Special Guest ∙ October 16, 2016 ∙ 2 min read

hadean-1

Pulpa de miel e una dintre părțile mele preferate. Fie că vorbim despre pulpa secționată, pe care o puteți găsi în măcelăriile arăbești sau în piață, fie că vorbim despre pulpa întreagă (prefer pulpa din față, numită spată), se aplică aceleași principii ale gătitului încet: low&slow, adică fără grabă, la temperatură joasă, între 125-140 de grade Celsius, cel mult 150. Pulpa feliată se găsește în supermarket, ambalată în vacuum, la gramaje situate în jurul valorii de 400 de grame. Poate fi gătită și pe grătar, asezonată cu sare de mare, piper zdrobit, rozmarin și ulei de măsline (5-7 minute pe fiecare parte urmate de o perioadă de odihnă de 10 minute, duc la o friptură suculentă și suficient de gătită). Totuși, frăgezimea plină, rotundă, oferită de coacerea îndelungată, la temperatură joasă, e greu e egalat. Pe scurt, merită efortul. Iată pașii de urmat:

  1. Scoate carnea din ambalaj și las-o la aer între un sfert de oră și 25 de minute.
  2. Presară peste carne sare și piper din belșug (lucrăm doar cu sare grunjoasă su fulgi și doar cu piper zdrobit pe loc).
  3. Încinge o tigaie și frige pulpa 2-3 minute pe fieare parte, e important să se caramelizeze la exterior și în felul acesta să capete aromă. Fă asta și dacă alegi să gătești o pulpă întreagă.
  4. Pune carnea într-un vas rezistent la temperaturi mari, acoper-o cu roșii cherry  și frunze de mentă (dacă-ți place busuiocul, pune busuioc, dacă preferi oregano, pune oregano).
  5. Opărește 200 de mililitri de vin alb sec, ametecă-l cu 100 de mililitri de apă și toarnă amestecul peste carne.
  6. Acoperă vasul cu un capac sau cu folie de staniol și pune-l în cuptorul încins la 200 de grade Celsius.
  7. Coboară temperatura din cuptor la 150 de grade și lasă vasul cu carnea la copt timp de 4 ore.
  8. Îndepărtează folia și mai lasă la copt o oră, la aceeași temperatură.
  9. Servește cu salată, cartofi copți sau sfeclă coaptă, cu sosul rămas în vas și cu roșiile cherry.
  10. Dacă te sperie timpul îndelungat de gătire, gândește-te doar la câte lucruri poți face în cinci ore. Pentru că nu-i cazul să păzești cuptorul.

Text și foto: Adi Hădean (hadean.live)

Related Posts

Eva Longoria va interpreta rolul principal într-un nou serial

Eva Longoria revine într-un nou serial produs de Apple TV+, intitulat Land of Women, inspirat de romanul best-seller…

5 trucuri de care ar trebui să ținem seama pentru a fi în formă

Slăbește în mod sănătos, fără dietă, urmând câteva sfaturi recomandate de specialiștii din domeniu. Pe lângă mișcare în…

All White Party – A List Magazine, magie albă!

Revenim cu noi imagini de la cea de-a doua petrecere organizată de A List Magazine la Cluj-Napoca, în…

E scris în stele, zodia A List înseamnă distracție!

V-am mai spus și se poate observa și cu ochiul liber că ne place să ne distrăm alături…

Naomi Osaka promovează noua colecție de genți Louis Vuitton

Casa de modă de lux prezintă o nouă colecție de genți Twist pentru această vară, având-o ca ambasador…

Concursul Miss Universe își schimbă regulile și devine mai permisiv

Pentru prima dată în istoria sa de 70 de ani, competiția Miss Universe își schimbă regulile și devine…

5 motive pentru care abia așteptăm să-l vedem pe Paolo Nutini la festivalul Fall in Love

Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul Fall in Love îl aduce în premieră pe Paolo Nutini în…

Jane Fonda lansează o colecție de haine sport și își împărtășește filosofia de viață la 84 de ani

La 84 de ani, Jane Fonda nu dă semne că ar vrea să se retragă din lumina reflectoarelor…

Serena Williams se retrage din tenis. Ce planuri are campioana

După o carieră sportivă impresionantă de 25 de ani, Serena Williams, una dintre cele mai bune jucătoare de…

Tot ce trebuie să știi înainte să ajungi la Summer Well 2022

Mai sunt doar câteva zile până la Summer Well. La doar 30 de minute distanță de București, peste…