Bianca Sterie ∙ March 3, 2020 ∙ 4 min read

Autobiografii pline de emoție, aventuri memorabile și povești pline de inspirație: iată care sunt cărțile care nu ne vor lipsi primăvara aceasta de pe noptieră.

Amos Oz, Din ce este făcut un măr? Convorbiri cu Shira Hadad, editura Humanitas Fiction

Dialogând cu editoarea lui, Shira Hadad, scriitorul israelian Amos Oz ne oferă o privire de ansamblu asupra întregii sale vieți, aranjând, ca într-un puzzle, momente-cheie ale propriei existențe, pe care le analizează cu multă sinceritate, dintr-o perspectivă profund subiectivă. Teme actuale, precum sexualitatea masculină și feminină, erotismul, dinamica de cuplu, dar și subiete ce țin de sfera literaturii, de critică și de creativitate: toate sunt abordate în convorbirile celor doi, fiind tratate cu o deschidere care va lua adesea cititorul prin surprindere.

David Foenkinos, Către frumusețe, editura Humanitas Fiction

Scriitorul francez David Foenkinos pornește, prin acest volum, în explorarea artei ca formă de vindecare și de soluționare a multora dintre conflictele de care ne lovim în fiecare zi. În prim-planul poveștii sale sunt trei personaje care gravitează, într-un fel sau altul, în jurul frumosului și al creației: Antoine, un respectat profesor de istoria artei, care brusc renunță la tot ce are, Camille, tânăra pictoriță a cărei vulnerabilitate se ascunde în spatele poveștilor desenate pe pânză, și Mathilde, o mamă singură, care nu mai speră să iasă din rutina cotidiană.

Yoko Tawada, Ultimii copii din Tokio, editura Polirom

Yoko Tawada ne introduce într-un univers distopic, în Japonia devastată de o catastrofă ecologică şi izolată de restul lumii. Populaţia este în pericol de dispariţie. Limbajul se reduce treptat, cuvintele ieşind din uz fără să mai fie înlocuite. Efectele contaminării se resimt atât în natură, cât şi în ceea ce privește speranța de viaţă a locuitorilor. Copiii, din ce în ce mai slăbiţi fizic, sunt atât de fragili, încât medicii pediatri, neputincioşi şi epuizaţi de eforturile făcute pentru a-i salva, încep să se sinucidă. Puţini vor supravieţui închişi între graniţele arhipelagului tot mai sărac în plante şi animale. Bătrânii, rămaşi în putere cu mult după ce ating vîrsta de o sută de ani, nu pot decât să urmărească, torturați de sentimentul de vinovăţie, dezastrul ce se desfăşoară sub ochii lor. Un dezastru care pare a fi de neoprit.

Guillaume Musso, Viața secretă a scriitorilor, editura Trei

Guillaume Musso este un maestru al intrigilor și al suspansului, iar Viața secretă a scriitorilor se numără printre cele mai bune exemple în acest sens. Personajul central al poveștii este Nathan Fawles, autorul a trei romane cult, care anunță că renunță la scris și se retrage în Beaumont, o insulă din Marea Mediterană. Ani mai târziu, romanele lui continuă să fie un hit, așa că Mathilde Monney, o tânără jurnalistă elvețiană, debarcă pe insulă, hotărâtă să afle secretul succesului scriitorului. În aceeași zi, cadavrul unei femei este descoperit pe o plajă, iar insula este închisă de autorități. Între Mathilde și Nathan începe o confruntare în care adevărurile ascunse se ciocnesc de minciuni asumate, iar frica și iubirea se întrepătrund treptat.

John Gottman, Julie Schwartz Gottman & Joan DeClaire, De la ceartă la dialog, editura Pagina de Psihologie

Știm cu toții că viața de cuplu nu este întotdeauna doar lapte și miere și că, inevitabil, apar conflicte și nenumărate acuzații de ambele părți. John și Julie Gottman, cunoscuții cercetători americani în domeniul vieții de cuplu și familie, au extras – în urma deceniilor de studii făcute pe eșantioane însumând mii de cupluri – câteva dintre poveștile de viață reprezentative pentru zbuciumul prin care, într-un fel sau altul, trecem toți. Și le-au adunat în cartea de față, spre beneficiul cititorilor dornici să afle cum își pot salva relația.

Billie Holiday & William Dufty, Lady Sings the Blues, editura Nemira

Billie Holiday este una dintre cele mai faimoase cântărețe de blues, jazz și swing, un adevărat icon al peisajului muzical american. În autobiografia ei, Billie oferă cititorului o lecție de viață, pornind de la copilăria cumplită, petrecută la Baltimore (unde făcea comisioane pentru un bordel ca să-i poată asculta pe Louis Armstrong), și ajungând până pe scenele din Harlem și în sălile arhipline unde a susținut spectacole alături de Count Basie Orchestra.

Claudia Hammond, Arta relaxării, editura Baroque Books

Profesoară de Psihologie la Boston University, filiala din Londra, și prezentatoare de emi­siuni la posturile BBC World Service şi BBC Radio 4, Claudia Hammond ne scoate în evidență, prin volumul de față, lucrurile cu adevărat importante în viață. Arta relaxării este o carte superbă, care ne amintește un adevăr de care tindem să uităm: odihna nu e un răsfăţ, ci o parte esenţială dintr-o viaţă trăită în armonie și echilibru.

Foto: Unsplash.com

Related Posts

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, primit cu aplauze de către publicul și presa de la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii a avut vineri premiera internațională în Competiția Oficială a celei de-a 77-a…

O iubire de 20 de ani: Jessica Alba și Cash Warren

S-au cunoscut în urmă cu 20 de ani și au aniversat, zilele trecute, 16 ani de căsătorie. Jessica…

Cher, supărată că a mai îmbătrânit un an

Celebra Cher nu este deloc încântată că a adăugat încă un an cifrei care îi exprimă vârsta. Pe…

5 secrete pentru un make-up perfect

Oricât de bune ar fi produsele de machiaj folosite și talentul celui care le aplică, fără o investiție…

Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria, prietene pe covorul roșu

Cele două ambasadoare L’Oréal Paris, Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria s-au reîntâlnit pe covorul roșu, la cea…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

NESPRESSO X PANTONE: cea mai nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață 

Nespresso lansează o nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață, espressoare și accesorii în ediție limitată. Completată…

Cum a fost la evenimentul A List Magazine X Nostalgia (VIDEO) 

Alist Magazine a lansat impreună cu cei de la Nostalgia un număr special de revistă, ca să ne…

Pilaf, partenerul lui Demi Moore, la Cannes

Demi Moore și-a făcut debutul în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, duminică seara, cu…

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…