Editor Alistmagazine.ro ∙ October 6, 2021 ∙ 6 min read

Depozitul de grăsime suplimentar din jurul taliei ne afectează sănătatea, chiar dacă nu ne încadrăm într-un grad ridicat de obezitate. Medicul chirurg Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezității, explică de ce grăsimea acumulată în această zonă a corpului crește riscul de a dezvolta o serie de boli.

„Zona abdomenului este cea mai expusă acumulării de grăsime în cazul bărbaților și a majorității femeilor. Din pricina alimentației neadecvate și a lipsei sportului, chiar și la vârste tinere, apare depozit de grăsime suplimentar în jurul taliei. Cercetările au susținut de mult timp că excesul de greutate crește riscul apariției multor boli cronice și a complicațiilor diverse, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și accidentul vascular cerebral. Dar locul de pe corp unde se depune excesul de greutate poate face, de asemenea, o diferență în ceea ce privește starea de sănătate”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Grăsimea de sub piele vs grăsimea viscerală

„Indicele de masă corporală (IMC) este un raport între greutate și înălțime. Cu cât este mai mare acest IMC, cu atât crește riscul de boală. De exemplu, un IMC de 30 este clasificat ca obezitate de grad I, în timp ce un IMC între 18,5 și 24,9 este considerat greutate normală. O greutate sănătoasă se află în acest interval. Cu toate acestea, în ultimii ani, cercetările au sugerat că surplusul de grăsime din jurul abdomenului, indiferent de IMC, crește și riscul de a dezvolta anumite boli.

Există două tipuri de grăsime corporală: subcutanată și viscerală. Gândiți-vă la grăsimea subcutanată ca la „centimetrul pe care îl puteți ciupi”. Se află chiar sub piele și se găsește pe tot corpul – coapse, brațe, chiar și tălpile picioarelor. Deși prea mult din acest tip de grăsime poate fi dăunător, nivele moderate din acest tip de grăsime sunt esențiale pentru o viață normală.

Grăsimea viscerală, pe de altă parte, se găsește profund în abdomen și înconjoară sau ‘împănează’ organele majore, cum ar fi inima și ficatul. În cantități crescute, le perturbează funcția și duce la probleme de sănătate. Acest tip de grăsime este biologic activ, ceea ce înseamnă că poate deranja echilibrul mai multor hormoni și poate produce substanțe care provoacă inflamații în organism și rezistență crescută la insulină, care poate duce la diabet.

Cel mai bun mod de a determina dacă aveți prea multă grăsime abdominală este să vă măsurați talia deasupra buricului. Femeile cu o circumferință a taliei mai mare de 90 cm și bărbații cu talia mai mare de 100 cm prezintă niveluri ridicate de grăsime viscerală”, explică medicul chirurg.

Ce riscuri generează grăsimea viscerală

„Un surplus de grăsime viscerală poate provoca următoarele probleme de sănătate:

1. Probleme cardio-vasculare

Grăsimea viscerală declanșează inflamații care contribuie la bolile cardiace. În urma unui studiu la care au participat aproximativ 15.000 de bărbați și femei, timp de aproape 13 ani, cei cu cea mai multă grăsime viscerală au prezentat un risc de deces dublu din motive cardiace, comparativ cu cei din intervalul normal.

2. Diabet de tip 2

Cercetările indică o asociere puternică între grăsimea viscerală și rezistența la insulină – un factor de risc pentru diabetul de tip 2. Într-un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, acumularea de grăsime viscerală a fost legată de un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

3. Performanțe mentale

Cine și-ar fi închipuit că talia ne poate afecta creierul? Un studiu publicat în British Medical Journal a constatat că circumferința abdominală la persoanele în vârstă este un predictor mai puternic al performanței cognitive slabe decât indicele de masă corporală. Un studiu publicat în revista Neurology a indicat, de asemenea, că obezitatea centro-abdominală la mijlocul vieții crește riscul de demență la vârsta a treia.

4. Accident vascular cerebral

Denumit informal atac cerebral, un accident vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge într-o anumită zonă a creierului este întrerupt, provocând moartea celulelor creierului. Un studiu din revista Stroke a arătat că dimensiunea taliei și alți markeri ai grăsimii viscerale pot fi predictori mai buni ai accidentului vascular cerebral decât IMC.

În acest studiu, participanții cu circumferințe ale taliei – mai mari de 100 cm la bărbați și 90 cm la femei – au avut un risc de patru ori mai ridicat de a dezvolta un accident vascular cerebral în comparație cu persoanele cu dimensiuni medii ale abdomenului. Persoanele cu cea mai mare grăsime abdominală au avut de aproape opt ori mai mare riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral sau o afecțiune similară.

5. Deces prematur

Într-unul dintre cele mai lungi studii de sănătate din lume, cercetătorii au descoperit că persoanele cu cea mai mare grăsime abdominală au aproape dublu riscul de a muri prematur, comparativ cu cele cu cea mai mică cantitate de grăsime abdominală. Riscul de deces prematur a crescut odată cu circumferința taliei, indiferent dacă subiecții au fost supraponderali sau nu”, declară specialistul.

Sfaturi pentru a scăpa de grăsimea viscerală

„1. Urmăriți cât și ce mâncați

Pierderea în greutate, spre cea normală, nu numai că va scădea grăsimea totală a corpului, ci și grăsimea viscerală. Acest tip de grăsime răspunde bine dietei, o puteți reduce la minimum, fiind atenți să consumăm alimente în porții normale, fructe, legume și insistând pe cereale integrale și carne slabă. Limitați, de asemenea, băuturile dulci și excesul de făina albă, cum ar fi fursecurile, prăjiturile și gustările sărate.

2. Faceti mișcare

Oamenii fac adesea greșeala de a presupune că o burtă mare poate fi redusă făcând o mulțime de abdomene și genuflexiuni. Singure, aceste exerciții nu vor elimina grăsimea! Efectuarea unei activități fizice regulate, de intensitate moderată, cum ar fi mersul rapid cel puțin 30 de minute pe zi, vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să reduceți grăsimea corporală.

Un studiu publicat în revista Obesity a dezvăluit că bărbații sănătoși care au făcut 20 de minute de antrenament cu greutăți în fiecare zi au avut o creștere mai mică a grăsimii abdominale, odată cu trecerea anilor, comparativ cu bărbații care au petrecut aceeași perioadă de timp implicându-se doar în activități aerobice. Cu toate acestea, este mai benefic să combinăm antrenamentul cu greutăți cu cel de tip aerobic. 

3. Atenție la somn

Un studiu al Școlii de Medicină a Universității Wake Forest a arătat că un somn mai scurt de cinci ore sau mai mare de opt ore, este asociat cu creșterea grăsimii centro-abdominale.

Efectuând aceste câteva ajustări simple, vă puteți îndrepta spre o talie mai suplă și, mai important, o viață mai sănătoasă și mai lungă”, încheie medicul chirurg Mihai Ionescu.

Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. 

Related Posts

Andre Agassi și Stefanie Graf, despre prima vizită în România și viața de sportiv. Interviu de Andreea Esca

Legendele tenisului mondial Andre Agassi și Stefanie Graf au pășit pentru prima dată pe pământ românesc, fiind invitați…

Daniel Radcliffe, primul său premiu Tony Awards

Actorul faimos pentru interpretarea lui „Harry Potter”, Daniel Radcliffe a primit primul său premiu Tony Awards, în acest…

Ben Affleck, la ușa fostei soții

Chiar dacă J Lo și Ben Affleck nu confirmă niciunul dintre zvonurile legate de divorțul iminent, acțiunile lui…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

„Retreat Vama Veche”, din 18 octombrie, în cinematografe

Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi rămân „goale” în Vama Veche. Mai precis, în sufletele goale, după…

Clujul, orașul unde IQOS continuă seria evenimentelor aniversare Together X

Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o…

Nicole Kidman și Zac Efron, aventură toridă în ”A Family Affair”

Nicole Kidman (56 de ani) nu-și ia nicio clipă pauză și lansează film după film. Cel mai recent…

Top 10 destinații pentru 2024, potrivit TikTok

Nu mai e niciun secret că rețelele sociale, în special TikTok, dau tonul în modă, beauty, călătorii și…

Începe TIFF.23!

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o…

Ce mesaj a transmis Coldplay, după două seri de concerte la București

Trupa Coldplay a susținut, pe Arena Națională din București, două concerte la care au participat aproximativ 100.000 de…