Adriana Moscu ∙ February 19, 2020 ∙ 5 min read

 

Chiar și în zilele noastre, ideea că “EL” trebuie să aducă mai mulți bani în casă continuă să aibă mulți adepți. Și dacă, totuși, lucrurile stau invers?

E complicat să fii femeie în ziua de azi. Libertatea de alegere și câștigarea a tot mai multe drepturi au venit la pachet cu situații care pot deveni copleșitoare uneori. Pentru că, pe lângă grija față de casă și copii, o femeie are acum și un job. Sau mai multe.

În mod normal, sarcinile ar trebui împărțite echitabil între cei doi parteneri. Dar rareori se întâmplă așa. Dimpotrivă,un studiu realizat în 2014 de Pew Research, a constat că, în patru gospodării din zece unde există copii minori, femeile sunt unicul sau principalul furnizor financiar.

În aceste condiții, senzația de burnout s-ar putea să se instaleze rapid. Dar, dincolo de cine câștigă mai mult dintre voi doi, situația trebuie evaluată de la caz la caz. Nu e cazul ca între voi să se instaleze o competiție nesănătoasă, ci să nu abuzați de aparenta putere pe care câștigul superior vi-o poate da asupra celuilalt. Cel mai bine e să discutați deschis despre importanța banilor în viața fiecăruia, separat, dar și împreună, în viața de cuplu. Veți afla mai multe unul despre celălalt și veți înțelege dacă vă potriviți și din punct de vedere financiar.

Totuși, dacă partenerul tău se întâmplă să aibă o perioadă mai mai lungă de timp în care să nu câștige satisfăcător sau, mai mult, să nu-și găsească nimic de lucru, iată câteva sfaturi care te pot ajuta să nu te frustrezi și să treci mai ușor prin această perioadă de instabilitate financiară.

Înlătură sentimentul de vină. Nu-ți cere iertare în fața lui sau a cunoscuților că tu câștigi mai mult și acceptă-ți rolul de cap al familiei. În Finlanda și alte țări nordice, de exemplu, situațiile în care mamele se duc la lucru imediat după ce au născut, iar tații stau acasă cu cei mici sunt mai multe decât ți-ai putea închipui. Așa, se creează o legătură între tată și copii pe care multe familii “tradiționale” nu ajung s-o experimenteze niciodată. Faptul că tu câștigi mai mult nu-l face pe el mai puțin bărbat. E doar o situație de viață și atât.

Fii sinceră cu felul în care te simți. Totuși, nu încerca să-ți negi sentimentele – lupta cu prejudecățile cu care ai crescut nu e niciodată ușoară. Nu trebuie să-ți pierzi feminitatea doar pentru că tu aduci mai mulți bani în casă. În schimb, bucură-te că unul dintre voi câștigă mai bine și că, astfel, familia voastră are tot ce își dorește.

Încearcă să-ți înțelegi frustrările. Ce se ascunde dincolo de emoțiile negative pe care le simți? De ce nu poți pur și simplu să te bucuri de împlinirea ta profesională? Poate ai fost prea des învățată ca femeile să câștige mai puțin decât bărbații, deși depun eforturi similare? Poate crezi că soțul sau partenerul tău ar trebui să facă eforturi sporite pentru a-și găsi un job mai bine plătit? Ți-ai dori să muncești mai puțin, dar pentru că el nu câștigă îndeajuns, nu poți s-o faci? Crezi că partenerul ar trebui să compenseze lipsa banilor ajutându-te mai mult prin casă? Sau poate există probleme conjugale mai profunde, rămase nedescoperite încă? Notează pe o foaie tot ce simți în legătură cu această situație, ca și când i-ai adresa lui o scrisoare. Apoi, scrie și răspsunsurile pe care crezi că el ți le-ar da. Odată ce vei putea avea o oarecare perspectivă asupra felului în care vede el lucrurile, vei fi mai pregătită să aveți o confruntare adevărată – față în față.

Cere ajutor. Discută cu alte cupluri care s-au confruntat cu același tip de situație și află cum s-au descurcat, ce soluții au găsit, cum au depășit impasul. Cere-le sfatul și încearcă să aplici trucurile și în ceea ce vă privește.

Faceți împreună lucruri care să detensioneze situația. Încercați să descoperiți acele acticități care vă unesc, pe care amândoi le faceți cu plăcere. Mergeți în vizită la familie, prieteni, vizionați un film sau faceți o excursie în natură. O relație adevărată rezistă nu datorită banilor, ci a tuturor celorlalte lucruri care-i fac pe parteneri să se simtă bine unul în preajma celuilalt.

Discutați despre ce simțiți fiecare dintre voi. Conversațiile liniștite, fără să faceți apel la critici și fără să vă judecați unul pe altul, sunt menite să vă unească și să vă facă să rămâneți conectați la realitatea și dinamica din cuplul vostru, mai ales în momente dificile. Află ce îl determină să nu se implice pe cât ai crede tu necesar în a câștiga mai bine. Ia în considerare că ar putea să treacă printr-o perioadă de “doliu” care se poate instala în urma pierderii unui loc de muncă în car se simțea bine, care-l împlinea, sau a câștigurilor care sunt legate de identitatea, stima de sine și sentimentul de succes. Sau poate că trece printr-o perioadă de depresie cauzată de alte motive pe care trebuie să le descoperiți împreună, pentru că, dincolo de toate, sunteți o echipă și trebuie să treceți peste toate împreună, atât la bine, cât și la greu. Poate că partenerul tău nu-și dorește un post de conducere, cu responsabilități sporite, care să atragă după sine și câștiguri mai mari. Dacă așa stau lucrurile și vrei să rămâneți împreună, poate fi cazul să vă reduceți cheltuielile și să vă reevaluați prioritățile și stilul de viață împreună. Până la urmă, banii trec, dar dragostea adevărată, niciodată.

Și nu uita: într-o relație, nu doar ajutorul financiar este important, ci – poate mai mult ca orice – acela emoțional.

Related Posts

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, primit cu aplauze de către publicul și presa de la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii a avut vineri premiera internațională în Competiția Oficială a celei de-a 77-a…

O iubire de 20 de ani: Jessica Alba și Cash Warren

S-au cunoscut în urmă cu 20 de ani și au aniversat, zilele trecute, 16 ani de căsătorie. Jessica…

Cher, supărată că a mai îmbătrânit un an

Celebra Cher nu este deloc încântată că a adăugat încă un an cifrei care îi exprimă vârsta. Pe…

5 secrete pentru un make-up perfect

Oricât de bune ar fi produsele de machiaj folosite și talentul celui care le aplică, fără o investiție…

Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria, prietene pe covorul roșu

Cele două ambasadoare L’Oréal Paris, Aishwarya Rai Bachchan și Eva Longoria s-au reîntâlnit pe covorul roșu, la cea…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

NESPRESSO X PANTONE: cea mai nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață 

Nespresso lansează o nouă colecție de cafele pentru rețetele cu gheață, espressoare și accesorii în ediție limitată. Completată…

Cum a fost la evenimentul A List Magazine X Nostalgia (VIDEO) 

Alist Magazine a lansat impreună cu cei de la Nostalgia un număr special de revistă, ca să ne…

Pilaf, partenerul lui Demi Moore, la Cannes

Demi Moore și-a făcut debutul în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, duminică seara, cu…

Queen of Make-up: strălucește în cele 4 zile la Neversea

A List și Neversea, the queen of festivals, ți-au pregătit o serie de articole cu tips & tricks…