Bianca Sterie ∙ November 4, 2020 ∙ 5 min read

La cum se arată treaba în momentul de față, probabil cel mai bun lucru pe care îl putem face în această perioadă este să încercăm să ne petrecem timpul acasă… cât mai frumos cu putință. Cu ceaiuri calde, ciocolată, muzică în surdină și… lecturi memorabile. Iată care sunt noutățile lunii noiembrie.

Isabel Allende, Ce vrem noi, femeile?, editura Humanitas

Isabel Allende, autoarea bestsellerurilor Paula, Amantul japonez, O lungă petală de mare, ne propune în noiembrie o incursiune în în adâncurile memoriei și ne oferă o carte emoționantă, dar îmbibată de umorul său caracteristic, despre relația cu feminismul și condiția de femeie, o pledoarie pentru viața care trebuie trăită, simțită și savurată cu deplină intensitate. În cea mai nouă carte a sa, autoarea chiliană ne invită s-o însoțim într-o călătorie personală în care, cu harul ei de povestitoare, revizitează episoadele ce o leagă de feminism, din copilărie până astăzi. Ne face cunoscute portretele unor femei cu rol esențial pentru destinul său, ne vorbește despre scriitoare și activiste, laudă creația unor tinere artiste care exprimă revolta generației lor și, nu îl ultimul rând, se înclină în fața anonimelor care, cunoscând suferința produsă de violență, s-au ridicat și, cu demnitate și curaj, au mers mai departe. Ele sunt cele care au inspirat-o și au însoțit-o pe întregul parcurs al al vieții, sunt femeile sufletului ei. Toate acestea fără să piardă nici o fărâmă din inconfundabila sa bucurie de a trăi și amintindu-ne că, dincolo de vârstă, există întotdeauna o vreme pentru dragoste.

Ashley Elston, 10 întâlniri aranjate, editura Trei

În prag de sezon festiv, avem o carte absolut adorabilă. În prim-plan se află Sophie, care își dorește un singur lucru de Crăciun: să scape câteva zile de sub supravegherea părinților ei. Când aceștia se hotărăsc să plece în sudul Louisianei, Sophie rămâne acasă, dorindu-și cu ardoare să-și petreacă vremea doar cu iubitul ei, Griffin, care însă vrea o pauză în relație. Distrusă, Sophie se duce la bunici, unde s-a adunat tot restul numeroasei lor familii. Iar bunica pune la cale un plan (nu tocmai) strălucit: în următoarele zece zile, Sophie va merge la zece întâlniri aranjate de diverși membri ai familiei. Când apare pe neașteptate Griffin și o imploră să-i mai acorde o șansă, Sophie este derutată, pentru că tocmai a început să simtă ceva pentru altcineva… O să fie oare cea mai îngrozitoare vacanță de Crăciun… sau poate că nu?

Annette Hess, Casa germană, editura Humanitas

Romanul de debut al strălucitei scenariste Annette Hess s-a impus printre cele mai apreciate cărți ale anului 2018 publicate în Germania, devenind și un bestseller internațional, tradus în peste douăzeci și cinci de țări. Procesul Auschwitz de la Frankfurt se află în centrul acestui roman, dar povestea se țese în sânul familiei Bruhns: Ludwig si Edith, cârciumari harnici și de treabă, care-și iubesc copiii și nu vor decât să uite trecutul dureros. Romanul te ține în tensiune de la prima pagină, te atrage în atmosfera provincială a familiei, te aduce în sala de tribunal și la Auschwitz, în Polonia comunistă, te cufundă în ambianța și mentalitatea anilor ’60 cu o scriitură detașată, cinematografică.

Mona Kasten, Un nou început, editura Bookzone

Dacă îți plac volumele young adult, trece și acest roman de Mona Kasten pe lista de must-read. Allie fuge de trecut și de regulile mamei sale, în timp ce Kaden trăiește în trecut și își ghidează viața după un set de reguli care nu permit nimănui să ajungă la inima sa. Ea visează la un nou început, pe când el ridică ziduri tot mai înalte în jurul lui. Povestea clasică de iubire neîmplinită? Mai degrabă o dragoste imposibilă.

Sir David Attenborough, O viață pe planeta noastră, editura Publica

Cu siguranță ai urmărit sau ai auzit despre documentarul A Life on Our Planet, disponibil acum pe Netflix. Filmul este inspirat de această carte a lui Sir David Attenborough, în care autorul propune o viziune pentru viitor. Împărțim Pământul cu lumea vie – cel mai remarcabil sistem de susținere a vieții imaginabil, construit în miliarde de ani. Stabilitatea planetei a început să fluctueze imediat ce biodiversitatea ei a intrat în declin. Prin urmare, pentru a reface stabilitatea planetei noastre va trebui să-i refacem biodiversitatea, însuși lucrul pe care l-am eliminat. Este singura cale de scăpare din această criză pe care noi înșine am creat-o: trebuie să resălbăticim lumea – aceasta e concluzia lui Attenborough.

Nadia Terranova, Adio, fantasme, editura Polirom

O carte nostalgică, de o sensibilitate aparte, Adio, fantasme este povestea unei întoarceri şi a unei eliberări de traumele trecutului. Revenită în oraşul ei natal, Messina, pentru a-şi ajuta mama la renovarea locuinţei, Ida Laquidara retrăieşte în memorie toate despărţirile dinaintea plecării ei definitive la Roma – tatăl dispărut misterios în urmă cu douăzeci şi trei de ani, dar niciodată uitat, înflăcărata prietenie adolescentină cu Sara, destrămată pe nesimţite, conflictele cu mama ei. Toate poverile sufleteşti ale Idei o copleşesc cu o forţă reînnoită şi o împing să înfrunte în sfârşit realitatea. În calea Idei apare şi Nikos, un meşter de origine greacă ce lucrează la renovarea apartamentului familiei şi care ascunde el însuşi trauma unei iubiri pierdute. 

Katherine Center, Cum să mergi mai departe & Flăcările care m-au învățat să iubesc, editura Bookzone

Katherine Center propune două povești care te învață cum să te ridici după ce viața ți-a dărâmat toate visurile pe care le-ai clădit cu atât de multă pasiune și iubire în sufletul tău. Două povești a căror putere vine chiar din esența vieții, a speranței și a iubirii, învățându-ne să apreciem delicatețea micilor bucurii ale vieții, chiar și în mijlocul furtunilor sufletului. Cărțile ei devin ancora de care avem nevoie în momentele dificile, când am uitat ce înseamnă vindecarea și iertarea. 

Foto: Unsplash

Related Posts

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la MasterChef România – PRO TV

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV, la emisiunea care i-a consacrat, MasterChef România,…

Beneficiile postului pentru detoxifierea corpului și a minții

Postul este o practică sănătoasă, care susține în mod evident corpul în detoxifiere, iar dacă timpul, voința sau…

Miranda Kerr, despre planurile de a mai avea copii, după 4 nașteri

Modelul australian Miranda Kerr (40 de ani) a născut în luna februarie cel de-al patrulea fiu, botezat Pierre,…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Cristina Carp, Naționala Feminină de Fotbal

Dăm startul unui nou proiect, odată cu lansarea noului telefon OPPO Reno11 F 5G Dacă te-am întreba unde…

Horoscopul săptămânii 15-21 aprilie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în săptămâna…

Falafel verde – rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Falafelul verde este o îmbinare de arome cum doar în poveștile din ”1001 de nopți” mai găsești. Iată…

Casa Regelui Charles III din Viscri se redeschide pentru vizitare cu o nouă expoziție a fotografului britanic Barry Lewis

Casa din Viscri a Regelui Charles III s-a redeschis publicului pentru un nou sezon de vizitare.  Șura reconvertită…

Copii de vedete care își croiesc propria lor carieră artistică, în fața sau în spatele reflectoarelor

Copiii vedetelor calcă pe urmele părinților și aleg cariere artistice, fie ca se afla in lumina reflectoarelor sau…

Istoria fenomenală a succesului “Dragostea din tei”, reînviată recent de celebrul DJ David Guetta

Refrenul binecunoscutei melodii “Dragostea din tei”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de trupa O-Zone, este…

Richard Gere, apariție rară alături de soția lui, mai tânără decât el cu 33 de ani

Richard Gere (74 de ani) și-a făcut una dintre rarele apariții zilele acestea la un eveniment caritabil din…