Special Guest ∙ January 26, 2019 ∙ 5 min read

„Nu vă supăraţi, care este parola de wi-fi?”. Ştiu, îţi este foarte familiară această întrebare acum şi se întâmplă aşa pentru că este una dintre cele mai frecvente întrebări în dialogul cotidian de pretutindeni. Poţi să verifici foarte simplu această nouă stare de fapt, într-un episod obişnuit, dintr-un restaurant, de exemplu, când, de cele mai multe ori, devine prima întrebare pe care o adresam chelnerului, chiar înainte de a verifica meniul zilei.

DE VICKI NICOLA

Telefonul nostru inteligent s-a insinuat „deștept” în viețile noastre. Ecranul lui ne este întotdeauna la îndemână, ne hipnotizează și ne face să uităm zilele în care aveam nevoie de un fir pentru conexiunea la internet sau, și mai greu de crezut, de acele vremuri îndepărtate și aproape ireale în care pur și simplu nu știam ce înseamnă „www”. Da, au existat și astfel de zile. Și mi-am dat seama cât de neverosimile par atunci când am avut și eu momentul de „pe vremea mea” în dialogurile cu cei doi copii. Le-am povestit că în copilăria noastră aveam doar 10 minute de desene animate la televizor, în singura zi liberă din săptămână, la început de „Album duminical”, iar revelația lor de neînchipuit și de neacceptat a fost „Și, cum, nu exista Youtube în viața ta?!?” Sincer, cred că în acel moment mi-am pierdut puțin și din autoritatea de părinte, care se presupune că a experimentat totul pe îndelete, înaintea lor.

Internetul a adus schimbări multe și, mai cu seamă, radicale, în stilul nostru de viață. A introdus treptat și ireversibil noi tipuri de comportament. Și s-a întâmplat așa pentru că internetul este cel care a valorificat la maximum o monedă de schimb extrem de importantă în societatea contemporană: TIMPUL! Totul se întâmplă instant datorită unui singur beneficiu, acum omniprezent în viețile noastre: accesul la internet. Astfel, „cât ai bate din palme”, expresia magică din poveștile copilăriei, are acum un corespondent real în „cu un singur click”.

Informația a fost primul bun la care internetul ne-a oferit accesul instant. Inovația tehnologică a introdus în viețile noastre tabletele și telefoanele inteligente și, prin aceasta, a desăvârșit proximitatea informației. Și tabletele, și telefoanele inteligente au o caracteristică esențială: mobilitatea.

Nu mai vorbim de un computer cu un loc fix, bine definit, la birou, fie el acasă sau la serviciu. Tableta sau telefonul își găsesc cu ușurință locul și în servieta de birou, dar și pe noptiera de acasă. Doar întinzi mâna, te faci comod și poți accesa un univers informațional teoretic infinit. Mobilitatea acestor inovații tehnologice și comoditatea noastră s-au dovedit formula ideală pentru a adopta instant un nou comportament de consum al informației.

Telefonul nostru inteligent pare că e dintotdeauna în buzunarul nostru și, mai mult, că ne cunoaște chiar „ca pe propriile lui buzunare”… Treptat, nu am mai așteptat ziarele cumpărate la primul drum din dimineață, ci am accesat încă de la ore târzii în noapte site-ul de știri cu informații actualizate în timp real. Și, nici bine nu era rezolvată dilema evoluției ziarelor și a revistelor sub presiunea știrilor actualizate instant în spațiul online, că muzica se contura deja ca un alt bun pe care nu îl mai cumperi pe un CD, de la magazine specializate din oraș, ci pe care îl accesezi oricând și de oriunde ca „playlist” pe Spotify. Interacțiunile noastre de zi cu zi sunt listate toate sub forma unei liste de contacte, iar „itinerariul” nostru financiar este păstrat cu acuratețe în „virtual wallet”, evident „ca să ne facă viața mai ușoară”. Drumurile noastre nu s-au mai măsurat în lucruri rezolvate peste zi, ci pur și simplu în număr de pași, iar un pahar cu apă nu mai este tot timpul cerut de sete, ci determinat de o notificare din aplicația „de băut apă”. De aici nu a mai fost decât un pas psihologic mic până când să ne obișnuim cu ideea că un simplu click se concretizează într-un colet fizic, la ușa casei.

Astăzi, nu mai pare nimic neobișnuit ca o piesă exclusivistă dintr-un magazin concept din Miami să ajungă prin curier la tine acasă, în oricare sector din București. Și chiar și clasicul mers la piață, în diminețile senine de sâmbătă, s-a metamorfozat într-o repriză de cumpărături în pauza de masă de la birou, pe site-ul de legume bio. Și asta pentru că shoppingul online reprezintă deja un tip de comportament comercial asimilat de aproape orice consumator. Telefoanele mobile inteligente sunt cele care au adus experiența de achiziție virtuală în proximitatea noastră. Cumpărăturile sunt acum „la îndemână”, la propriu și la figurat. E simplu: comerțul online pornește de la două premise favorabile.

În primul rând, magazinul online are întotdeauna cea mai apropiata adresă din oraș, în computerul tău de acasă sau, și mai aproape, pe ecranul telefonului tău mobil. Și, în plus, el are întotdeauna și cel mai convenabil program: se deschide atunci când începe timpul tău liber.

Navigăm fără să avem bariere fizice sau de timp și avem practic la îndemână orice informație sau orice produs ne dorim. Suntem fascinați de această mobilitate pe care ne-o oferă Internetul. Câștigăm timp, dar parcă viteza noastră face și ca totul să pară că trece mai ușor pe lângă noi. Și uneori, prinși în acest carusel al tehnologiei 4G și al accesului „nelimitat”, e bine să facem o pauză și să ne bucuram de experiențe. Spre exemplu, să savurăm o cafea și să ne delectăm pe îndelete cu această versiune printată A List Magazine. Enjoy!

FOTO: arhiva personala

Related Posts

Povestea continuă cu un nou capitol în culori vibrante. Reinventează-ți atitudinea și ținutele cu noile IQOS Originals DUO & One

Luna decembrie este întotdeauna prilej de meditație asupra anului care se încheie. Tragem linie mental și luăm mai…

George Clooney și soția lui, Amal, apariții strălucitoare pe covorul roșu la Washington

George Clooney (61 de ani) și soția lui, Amal (44 de ani), au fost din nou cele mai…

Povestea lui Bambi, celebrul desen animat, va fi transformată într-un film horror

Desenele animate Bambi au fost lansate în 1942 de Disney și au fost adaptate după cartea scrisă în…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne dezvăluie în cele ce urmează care sunt planurile astrelor în perioada 5-11 decembrie. Berbec …

Începe sezonul de schi: pregătirea fizică este esențială 

Cu toții așteptăm să vină zăpada, pentru a merge pe pârtiile de schi. Doctorul Vlad Predescu, specializat în…

Timian Chalet – O oază care îți farmecă simțurile

Povestea Timian Chalet a început cu zece capre, pe care proprietarii, oameni gospodari și întreprinzători din Miercurea Ciuc,…

Antreprenoriat la Feminin – programul gratuit de mentorat dedicat femeilor din Romania

Andreea Tudorache, Owner Beauty Connection si Andra Pintican – fondatoarea “Scolii de HR” si “Co-Fondator 1000” – si-au…

Cum arată casa de vacanță a lui Ellen Pompeo (Grey’s Anatomy) din Malibu

Ellen Pompeo, actrița care a interpretat timp de aproape 20 de ani personajul iconic Meredith Grey din serialuld…

Meghan Markle și Printul Harry își lansează trailerul documentarului lor de pe Netflix

Sincronizare perfectă, neintenționată sau un plan bine pus la punct de a umbri vizita Prinților de Wales în…

Viva Magenta, Viva 2023!

Viva Magenta este culoarea anului 2023: „o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”. Institutul Pantone a anunțat…