Alina Aliman ∙ April 10, 2023 ∙ 9 min read

Cred că nu există vreun bucureștean care să nu cunoască locul minunat numit Le Château. Evenimente reușite, petreceri minunate, oameni frumoși și multe amintiri plăcute – acestea sunt elementele care formează „meniul” spațiului de evenimente Le Château, condus de Laura Tatoli. Am stat de vorbă cu ea despre cât de greu e să organizezi un eveniment, despre trendurile în ziua de azi și… călătorii spirituale.

Cum a fost parcursul tău profesional, cum ai ajuns să lucrezi în industria aceasta a ospitalității?

Industria ospitalității mereu m-a atras și activez în acest domeniu de mai bine de 15 ani. Într-adevăr, Le Château este, probabil, proiectul meu cel mai drag, în special datorită posibilității de a face evenimente de toate tipurile, de la cele private la cele de business și ajungând la piese de teatru sau festivaluri de dans, așa cum am găzduit în ultima lună din 2022. Cred că interacțiunea cu oamenii și dorința de a vedea bucurie pe chipurile lor au fost lucrurile care m-au atras în HoReCa, eu fiind la bază un om al cifrelor, în condițiile în care am studii cu profil informatic.

Care au fost cele mai fericite momente & cele în care ai crezut că o să renunți, că o să te apuci de altceva?

Momentele fericite sunt de fiecare dată când, după un eveniment reușit, cei pe care i-am găzduit îmi strâng mâna și îmi mulțumesc pentru faptul că eu și echipa mea le-am depășit așteptările pe care le aveau. Sentimentul acesta este extraordinar! În ceea ce privește momentul în care mă bântuia gândul de a renunța – cred că este vorba de perioada aceea teribilă din timpul pandemiei. Incertitudinea și presiunea resimțită în acea perioadă m-au afectat foarte mult, mai ales că erau oameni care depindeau de mine, atât cei angajați, cât și cei care își planificaseră evenimente la noi, iar eu ajunsesem să nu mai știu ce să le spun… Însă decizia mea a fost să luăm lucrurile pe rând, pas cu pas, să ne organizăm și să fim pregătiți pentru momentul în care totul va reveni la normal. A fost greu, dar atunci când vremurile se anunțau mai bune, m-am bucurat enorm că am avut tăria să spun „Mergem mai departe, proiectul acesta merită să continue…”.

Care-i cel mai dificil lucru atunci când conduci un restaurant, un spațiu de evenimente?

Din punctul meu de vedere, cel mai greu este să îți formezi echipa și să o menții. Resursa umană este esențială în aceste vremuri, fără oameni de calitate nu ai cum să ai succes în acest domeniu. Iar exemple negative sunt atât de multe în piață, acolo unde oamenii merg cu încredere și sunt dezamăgiți de serviciile oferite, fie că vorbim de locurile din industria HoReCa din București, cea de pe litoral sau din alte zone turistice. Aici, la Le Château, avem o echipă închegată și pe care mă pot baza în orice situație, însă au trecut ani până să ajung la acest nivel de încredere.

După părerea ta, care sunt acele atribute pe care trebuie să le aibă cineva când intră într-un astfel de domeniu de activitate?

În primul rând, trebuie să știe să lucreze cu oamenii și să fie extrem de adaptabil. Restul lucrurilor se pot învăța pe parcurs, dacă există intenție. Munca în echipă este primordială, pentru că singur nu ai cum să performezi. Este necesar să știi că toți cei care sunt parte a proiectului, de la orice nivel, sunt conștienți că munca lor este importantă pentru rezultatul final și că se pot baza pe colegii lor.

Ai călătorit mult, ai văzut o mulțime de restaurante, spații de evenimente în alte țări. Povestește-ne de experiența care te-a impresionat.

Cred că ar fi lungă lista locurilor care m-au impresionat, fiecare în parte cu un anumit lucru. Însă dacă am fi să le luăm per total, să ne referim la un cumul de elemente, pornind de la atmosferă, oamenii prezenți și ajungând până la mâncare și stilul de servire, cred că L’Opéra Saint-Tropez ar fi în topul listei mele, chiar dacă este ușor extravagant și opulent. Însă au spectacole extraordinare, show-urile de cabaret sunt duse la rang de artă, iar de fiecare dată când ajungi acolo ceva te surprinde, chiar dacă ești un obișnuit de-al casei.

Oamenii caută acum locuri instagramabile, uneori chiar în defavoarea experienței în sine. Cât crezi că ajută social media, cât strică în domeniul tău de activitate? De ce?

Este evident că trăim într-o perioadă în care rețelele de social media tind să aibă o importanță mare în dezvoltarea unui produs din zona HoReCa. Luați exemplu notorietatea explozivă pe care a avut-o Salt Bae cu ale sale restaurante Nusr-Et din toată lumea, el devenind celebru după o filmare care a devenit virală. Dar, în același timp, social media poate ruina o afacere, dacă aceasta nu corespunde standardelor sau este implicată, direct sau indirect, într-un fenomen social de boicotare. Și aici avem multe exemple în acest sens. Consider că o linie de echilibru și un raport corect al costurilor versus servicii este cea mai indicată rețetă a succesului pe termen lung. Trebuie să fii în social media, dar nu îți poți baza existența și evoluția pe dinamica opiniilor care circulă acolo.

Dacă ai putea să aduci pe orice bucătar din lume să creeze un meniu pentru restaurantul tău, pe cine ai solicita? De ce?

Cred că aș fi foarte subiectivă și am învățat, de-a lungul timpului, că, într-adevăr, gusturile sunt diferite și ceea ce îmi place mie nu trebuie să placă neapărat și altora. Mai trebuie să reținem și faptul că Le Château nu este un local cu servire „à la carte”, nu experimentează diferite tipuri de bucătărie internațională, întrucât trebuie să păstreze permanent un echilibru între ceea ce poate oferi invitaților și ceea ce ei așteaptă de la evenimentul la care participă. Am avut mese de gală, sub lumina candelabrelor, unde am putut oferi preparate rafinate, exclusiviste, pentru că așa și-a dorit clientul nostru. Dacă mă întrebați pe mine, sunt atașată de bucătăria japoneză, întrucât mixul de arome care poate fi experimentat într-un preparat de tipul „bite-sized” este absolut incredibil. Deja mi se pare artă ceea ce unii pot realiza prin combinațiile pe care le reușesc în bucătăria japoneză.

Ai mai făcut și alte business-uri înainte de acesta? Și dacă da, ce-ai învățat din succesul (sau eșecul lor)?

Așa cum vă spuneam, experiența mea în domeniu se întinde pe mai bine de 15 ani, dintre care ultimii opt la Le Château, primii fiind legați de Trattoria del Tatoli, un restaurant cu specific italian situat în centrul vechi al Capitalei. A fost un loc extrem de intim și drag mie, dar conjunctura a făcut ca, după mult timp și energie investite acolo, să mă decid să-l vând, atunci când nu mai corespundea cu planurile mele pentru anii următori…

În telefonul tău vom găsi…

… fotografii, foarte multe fotografii, întrucât este una din pasiunile mele. Așa că am imagini cu băiatul meu, Denis, cu locurile pe care le-am vizitat dar și multe legate de activitatea de la Le Château. Apoi, numeroase aplicații de optimizare a timpului, de organizare și de creștere a eficienței. Le testez ca să îmi dau seama care se pliază cel mai bine pe felul meu de a fi. Mai am, de asemenea, o aplicație de învățare a limbii spaniole, în care trebuie zilnic să lucrez minim 20 de minute, altfel pierd punctajul. Deja am 120 de zile consecutive de studiu și asta mă motivează din ce în ce mai tare.

Despre tine nu știm că…

… îmi plac călătoriile spirituale. Am avut parte de câteva, ultima având loc în toamna lui 2022, atunci când am petrecut două săptămâni extraordinare într-unul dintre cele mai importante temple șamanice din Peru – The Temple of the Way of Light – aflat la marginea pădurii amazoniene. Un loc fără electricitate și tehnologie, departe de agitația și stresul urban. Energie în cea mai pură formă a sa și o regăsire a sinelui dusă la alt nivel. Un alt lucru pe care nu îl cunoaște multă lume este faptul că am urmat cursurile de pilot ULM – ultra light motorized – avioane ușoare. A fost o dorință de-a mea pe care mi-am îndeplinit-o acum mulți ani, într-o perioadă în care eram fascinată de libertatea pe care ți-o oferă zborul.

Ce nu-ți lipsește ție, niciodată, din frigider? O sticlă de prosecco pentru momente speciale, alături de cei dragi. Iar din congelator nu lipsește înghețata cu caramel.

Țara în care ai deschide un restaurant (în afară de România)? Probabil că pe Coasta de Azur – aș vedea-o ca pe o provocare supremă, mai ales că acolo poți performa doar dacă întreg timpul ți-e dedicat locului și clienților care îți trec pragul. Cine reușește acolo, cred că poate performa oriunde în lume.

Desertul tău preferat este… Ciocolata. Pare un răspuns simplu, dar în realitate e multă complexitate în cuvântul acesta. Cine are aceeași pasiune, îmi dă dreptate…

Îți doreai (când erai mică) să devii… inginer geolog ca tatăl meu. Mă fascina tot ceea ce făcea el, asemenea oricărei fetițe care își adora părintele.

O găsim pe Laura Tatoli pe Instagram la @tatolilaura și Le Château – Castelul din Inima Capitalei @le_chateau_bucuresti.

Related Posts

PLOOM X: DESIGN ELEGANT, EXPERIENȚĂ UNICĂ, GUST AUTENTIC

Ploom X, cel mai nou produs din portofoliul JTI România, vine pe piață cu o experiență unică a…

Dezvăluirile intime ale lui David Beckham, într-un documentar pe Netflix

Cele mai intime amănunte din viața fostului fotbalist britanic David Beckham (48 de ani) vor fi dezvăluite într-un…

Mădălina Ghenea, apariție strălucitoare la Scala din Milano

Mădălina Ghenea a avut o apariție marcantă la Teatrul Scala din Milano, la gala CNMI Sustainable Fashion Awards…

Horoscopul săptămânii 2-8 octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în perioada…

Un festival de creație: începe DIPLOMA Show 2023

Ediția a X-a va prezenta 130 de lucrări publicului larg la Combinatul Fondului Plastic și va avea o…

Toamna aceasta călătorești cu stil datorită beneficiilor din platforma Visa Premium!

Bucură-te de curse exclusiviste BlackCab în drumul spre aeroport, de reduceri la tarifele saloanelor de înfrumusețare, de prețuri…

Horoscopul lunii octombrie 2023

Astrologul Anca Stoica ne aduce previziunile astrologice ale lunii octombrie 2023. Pe Tauri îi așteaptă schimbări la locul…

Dieta Okinawa – 5 principii pentru a trăi mai mult și mai sănătos

Dieta Okinawa cuprinde principiile de viață și de alimentație ale locuitorilor din arhipelagul Okinawa, Japonia, unii dintre cei…

Cel mai nou film al lui Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon, se vede prima oară la Les Films de Cannes à Bucarest (20 – 29 octombrie)

Leonardo DiCaprio și Robert de Niro joacă în filmul eveniment al lui Martin Scorsese, Killers of the Flower…

„AI-ul va produce democratizarea design-ului”, spune Julio Obelleiro, manager agenție de tehnologie inovativă 

„AI-ul va produce democratizarea design-ului”, spune Julio Obelleiro, manager agenție de tehnologie inovativă  „AI lucrează precum oamenii. Oamenii…