Alina Aliman ∙ February 19, 2023 ∙ 13 min read

Desigur, voi pune pe listă și Lisabona, capitala delicioaselor Pasteis de Nata, a străzilor (mereu) în pantă și a barurilor cu muzică fado. Însă Portugalia are mult mai multe de oferit. Într-o vizită de la nord către sud, pe liniște și soare, am descoperit o mulțime de locuri simpatice, cât se poate de instagramabile, perfecte pentru o escapadă de primăvară. 

La început, să ne aducem aminte… de ce Portugalia? Pentru că și iarna chiar temperaturile sunt peste 10-15 grade, ceea ce face ca plimbările să fie mult mai amuzante, pentru că mâncarea e delicioasă și destul de accesibilă ca preț (și vinul de Porto), pentru că în întreaga țară există peste 850 de kilometri de plajă (!!!) și pentru că, oriunde te întorci, vezi clădiri superbe, grădini impresionante sau castele cu sute de ani istorie în spate. Așadar, unde călătorim? 

1. În primul rând, tocmai pentru că pomeneam de Porto, ce-ai spune de o vizită în cel de-al doilea cel mai mare oraș al țării? De la Lisabona poți ajunge în aproximativ 3 ore cu mașina închiriată, pe autostradă sau poți lua trenul (unul dintre mijloacele mai mult decât OK de transport în Portugalia). 

Ce să vizitezi în Porto? Aș spune că două zile ar fi suficiente să vezi, pe repede înainte, câteva dintre atracțiile orașului: poți începe din cel mai înalt punct, Miradouro da Vitória, de unde vezi orașul și fluviul Douro (există și excursii cu barca pe râu, dacă îți dorești să aprofundezi arhitectura orașului – ai altă perspectivă de aici). De aici coboară spre oraș, mai exact spre zonele Ribeira și Baixa, unde găsești o mulțime de cafenele simpatice și restaurante cu pește. Oprește-te să admiri impresionanta clădire a Bursei (Palácio da Bolsa) și Torres do Clérigos. 

Evident, toată lumea caută cele mai frumoase plăcuțe azulejos pentru o minunată poză de Instagram. Ca să prinzi cel mai bun cadru, pune pe hartă unul dintre aceste locuri: stația de tren São Bento, Catedrala Porto, Iglesia de San Ildefonso, Igreja de Carmo. Poți încerca și o vizită la Livraria Lello (https://www.livrarialello.pt/en/home), una dintre cele mai vechi și mai frumoase librării din lume, însă ține minte următoarele lucruri: trebuie să îți iei bilet online să intri (5 euro, coada de intrare este oricum foarte lungă) și nici la prima oră nu vei putea să faci o fotografie reușită, pentru că sunt zeci de oameni înghesuiți pe scări. Dar.. colecțiile lor de cărți clasice cu ilustrații sunt  superbe!

Pentru amatorii de vin – o vizită peste râul Douru, în Vila Nova de Gaia este perfectă! Există peste 50 de crame, cele mai cunoscute (și cu tururi simpatice și degustări de vin de Porto la final – Taylor’s – https://www.taylor.pt/, Croft’s – https://croftport.com/en/, Cockburn’s)

2. Ceva mai jos de Porto fă-ți timp să poposești în orașul Aveiro. Supranumit Veneția Portugaliei, acest orășel e străbătut de tot felul de canale pe care te poți plimba cu niște bărci asemănătoare gondolelor venețiene (aici se numesc moliceiros). Este simpatic, colorat, cu o mulțime de restaurante cu bacalhau (cod – gătit în toate felurile posibile). Nu ocoli nici cofetăriile care pregătesc ovos moles – un fel de dulce cu mult, foarte mult gălbenuș de ou și la fel de mult zahăr.

3. Nu departe de Aveiro (circa 10 minute cu mașina) este Costa Nova do Prado, un oraș cu și pentru surferi, cu case din lemn colorate în dungi, cu plaje enorme și cu un vibe de vacanță în orice anotimp. Plajele de pe malul Atlanticului mi-au amintit de Hamptons și mi s-a părut tare amuzant că și clădirile noi construite în ultimii ani respectă specificul locului (blocuri decorate tot cu dungi colorate).

4. În mjlocul țării dai peste o nestemată – Coimbra, un oraș universitar în care, atunci când ajungi, aproape că îți pare rău că nu mai ai de făcut încă un master sau ceva similar. Cele mai multe dintre clădirile facultăților se pot vizita (cea de chimie sau literatură sunt superbe!). Universitatea din Coimbra este una dintre cele mai vechi universități din Europa (datează din 1290); rezervă-ți un tur în Biblioteca Joanina (în care există păstrate peste 300.000 volume). Poți pune pe lista ta aici și Sé Velha (Catedrala Veche), Igreja de Santa Cru, fostul Palat Regal și Praça do Comércio. 

5. Cum cobori spre Lisabona, fă-ți un plan să oprești măcar pentru 2-3 zile în Ericeira – este un sat de pescari devenit o populară stațiune de vacanță pe coasta de vest a Portugaliei. Valuri perfecte pentru surfing (nu degeaba este parte a World Surf Reserve), căsuțe vechi și restaurante cu mâncare delicioasă, dar și cursuri de Yoga și plaje extrem de instagramabile (pune pe listă Praia do Sul, Praia do Matadouro, Praia da Baleia, Praia dos Pescadores, Praia da Foz do Lizandro). Seara, poți face o vizită și în orășelul apropiat, Mafra (catedrala de acolo e o adevărată operă de artă!). 

6. Continuă-ți călătoria către sudul țării, către superba zonă Algarve. Însă, până acolo, mai am câteva popasuri demne de bifat. Oprește-te pentru o cafea și o vizită în piața locală din Setúbal, dar și la un scurt popas la Castelo de Sao Filipe, o fortăreaţă din secolul al XVI-lea, care oferă cele mai bune privelişti panoramice asupra oraşului. De aici poți merge către Faro – un oraș sudic, cu o piață centrală incredibilă, mărginită de portocali și ruine istorice despre care îmi place să cred că sunt în restaurare (mai e ceva cale de bătut până vor fi cu adevărat puse în valoare) sau către Estoi (foarte foarte mică, localitatea se laudă cu niște grădini superbe, atent îngrijite, aflate în curtea hotelului Estoi Palace, dar care sunt însă deschise publicului pentru vizite). 

7. Toată zona Algarve: practic, 200 de kilometri de plaje care de care mai frumoase pe coasta Oceanului Atlantic. Dacă vii aici direct de la Lisabona, e autostradă (300 de kilometri pe un drum care trece razant pe lângă grădini de măslini, migdali și portocali). Există ceva pentru oricine, de la golfuri protejate cu peșteri de calcar până la plaje întinse, cu nisip fin. Cele din zona Lagos sunt superbe, în special pentru cei care vor să se aventureze cu caiacul sau SUP-ul printre stânci și prin peșteri. De la Praia de Dona Ana te plimbi de-a lungul coastei (nu rata Ponta da Piedade!). Praia de Benagil și peștera cu același nume sunt următoarele pe listă. Apoi, dacă ai vreme, ia-le la rând și vezi care îți place cel mai mult: Praia do Caniço, Praia do Camilo, Praia da Marinha, Praia de Odeceixe, Praia da Coelha, Praia da Luz, Praia Grande de Pêra Poente. 

8. Lisabona. Da, clar am ajuns cu lista și aici. Însă Lisabona este ceva mai vizitată, așa că n-o să vă dau tipsuri turistice (presupun că deja știți că pe lista obiectivelor clasice se află Mosteiro dos Jerónimos, podul Vasco da Gama, Praça do Comércio, ascensorul Santa Justa sau castelul São Jorge) ci o să vă spun ce mi-a plăcut mie cel mai mult. În primul rând, pasteis… 🙂 da, da, am mâncat câte 3-4 în fiecare zi măcar (iar clar, cel mai bune, mai  calde și mai gustoase sunt în Belém, la Pastéis de Belém)!

Apoi, muzeele de artă – Museu Nacional de Arte Contemporâneo do Chiado, Centro de Arte Moderna, Museu Coleção Berardo, dar și MAAT – Museum of Art, Architecture and Technology (https://www.maat.pt/en), cu o clădire absolut impresionantă proiectată de arhitecta Amanda Levete. Mi-au plăcut mult sculpturile artistului Bordalo II realizate din resturi de metal și obiecte reciclate (dacă vrei să faci un tur să vezi mai multe, aici – https://www.bordaloii.com/), vederea de noapte de pe podul pe care ajungi (după câteva minute bune de așteptare) de la ascensorul Santa Justa și, bineînțeles, celebrul tramvai galben 28, vechi de un secol. 

Plus… trebuie să faci o vizită la Sintra, să vezi minunatul castel Pena (cam 20-30 de minute cu masina, autobuz) sau te poți relaxa o zi pe plajele din Cascais și Estoril (cu trenul la nici o oră de Lisabona). Enjoy!

Foto: arhiva personală. 

Related Posts

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…

Jon Bon Jovi își recunoaște infidelitatea față de soția sa, cu care e căsătorit de 34 de ani

Jon Bon Jovi (62 de ani) și soția lui, Dorothea, sunt căsătoriți de 34 de ani și se…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Prinții de Wales, William și Catherine, sărbătoresc ziua mezinului lor, Louis

Louis, cel mai mic dintre copiii Prinților de Wales, William și Catherine, împlinește azi șase ani. O fotografie…

Irina Shayk dezvăluie rutina ei de skincare, cu metode moștenite de la mama ei

Irina Shaik (38 de ani) este una dintre cele mai râvnite femei din lume și totodată una dintre…

Două producții românești, selectate la Festivalul de Film de la Cannes

”Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, și documentarul ”NASTY”, despre viața și cariera…

Actrița Christina Hendricks (Mad Men) s-a măritat a doua oară

Actrița Christina Hendricks (48 de ani), cunoscută publicului mai ales datorită rolului Joan Harris din serialul de succes…

Milan Design Week – o experiență numită The Red Experience by Ploom

Sute de mii de amatori de artă și design, mii de instalații care de care mai interesante, sute…

Paris Hilton, primele fotografii cu fiica ei în vârstă de cinci luni

La cinci luni de la venirea pe lume a fiicei ei, Paris Hilton împărtășește cu publicul primele fotografii…