Les Films de Cannes à Bucarest: Everybody Knows, pariul spaniol al lui Asghar Farhadi

everybody knows

A început a noua ediție a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, probabil cel mai așteptat eveniment de film din fiecare toamnă, care ne aduce an de an pelicule senzaționale, premiate la marile festivaluri europene (Cannes, în special), întâlniri cu actori, regizori, oameni care fac lucruri extraordinare în industria cinematografică, expoziții, masterclass-uri. Pe scurt, o adevărată bucurie pentru iubitorii de film și nu numai!

Anul acesta, festivalul a debutat cu Everybody Knows, filmul în limba spaniolă al iranianului Asghar Farhadi, cu Penélope Cruz și Javier Bardem în rolurile principale. Dacă nu vă sună cunoscut numele Asghar Farhadi, poate vă spune ceva titul A Separation, pelicula scrisă și regizată de el, care i-a adus Ursul de Aur la Berlin și Oscarul pentru Cel mai bun film străin. A Separation este o dramă impresionantă, povestea tulburătoare a unei familii din Iran, un titlu pe care, dacă încă nu l-ați văzut, acum este momentul să o faceți, mai ales că este proiectat și la Les Films de Cannes à Bucarest 2018.

Dar să ne întoarcem la Everybody Knows, filmul din deschiderea festivalului, care a fost și în competiție la Cannes. Farhadi are o înclinație către dramele de familie, așa că nu este deloc surprinzător că reia această temă și în actuala peliculă, mutând acum focusul asupra unei familii din Spania. Poate acesta este și motivul pentru care pare destul de soapy, însă, la o analiză mai atentă, Everybody Knows este un film cu multă substanță.

Aparent, lucrurile stau foarte simplu: Laura (Cruz) se întoarce în orășelul natal pentru nunta surorii sale, fiind însoțită de cei doi copii ai ei. Asta în timp ce soțul ei, Alejandro (Ricardo Darin), rămâne în Buenos Aires cu treabă. Bucurie mare în familie, agitație, toată lumea contribuie la pregătirile de nuntă. De altfel, chiar ajungi să ai un oarecare sentiment de familiaritate urmărind filmul acesta, pentru că tot ce se întâmplă pe marele ecran e ceva de care ne-am lovit cu toții, mai mult sau mai puțin, la un moment dat în viață. Unii ar putea acuza de clișee povestea lui Farhadi, dar mie mi s-a părut, mai degrabă, că este o poveste despre viață așa cum este ea. Și că este de un realism absolut tulburător.

Desfășurarea evenimentelor nupțiale are loc conform planului până într-un punct, punctul în care brusc se ia curentul la nuntă. Și fiica adolescentă a Laurei dispare fără urmă. Să fie un grup de profesioniști care au mai răpit oameni și în trecut? Să fie un invitat de la nuntă? Sau cineva apropiat de familie? Orele trec și Laura se simte tot mai neputincioasă, fiind incapabilă să își salveze fiica. Singurul care îi este alături la fiecare pas este Paco (Bardem), bărbatul de care a fost îndrăgostită nebunește în urmă cu zeci de ani.

Dar răpirea fiicei sale declanșează și o serie de conflicte între membrii familiei. Secretele unui trecut complicat încep, treptat, să iasă la iveală și să sporească tensiunea dintre Laura și cei apropiați. Și aici ar putea fi acuzat Farhadi că alunecă în zona clișeelor, dar mie mi s-a părut că tocmai în asta constă farmecul poveștii: în adaptarea unor drame universale, până la urmă, despre care toată lumea a auzit (sau cu care toată lumea s-a confruntat), drame care tot te emoționează, te revoltă, ba chiar te surprind.

Un alt lucru care mi-a plăcut la Everybody Knows este dinamica poveștii, ritmul care mai că nu te lasă să clipești. Filmul are mai bine de două ore, dar nici nu îți dai seama când trece timpul, pentru că în fiecare moment se întâmplă ceva care îți captează atenția. Și oricât ai încerca să pui cap la cap piesele unui puzzle de familie întortocheat, finalul tot este unul neașteptat. Începi să-l întuiești, ce-i drept, în a doua jumătate a filmului, dar îți este atât de bine distrasă atenția încât nu reușești să identifici firul corect. Există, într-adevăr, și un aspect negativ al acestei acțiuni pe fast-forward: personajele rămân undeva în plan secund. Îți dorești să afli mai multe despre ele, să ai un portret ceva mai bine creionat al lor, eventual să ai și niște flashbacks care să te ajute să înțelegi cum s-a ajuns unde s-a ajuns. Dar nu e timp pentru așa ceva.

Chiar și așa, filmul lui Asghar Farhadi, care se numără și printre invitații speciali de la Les Films de Cannes à Bucarest 2018, rămâne un must-see. Iar Penélope Cruz și Javier Bardem demonstrează încă o dată (dacă mai credea cineva că e nevoie) că funcționează excelent împreună și pe marele ecran și că pot ajunge la substratul personajelor pe care le interpretează, reușind să emoționeze din nou cu prestațiile lor.

Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc anul acesta între 19 și 28 octombrie în București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union – și în alte șapte orașe din țară.

Foto: outnow.ch

Categorii Lifestyle