Leonardo DiCaprio, de la visul său din copilărie la primul Oscar

leonardo dicaprio

Leonardo DiCaprio a câștigat luna trecută Oscarul pentru rolul lui Hugh Glass din The Revenant și toată lumea a răsuflat ușurată în momentul în care Julianne Moore i-a anunțat numele și actorul a urcat pe scena Teatrului Dolby din Los Angeles pentru a primi trofeul.

Leonardo DiCaprio a fost nominalizat pentru prima dată la Oscaruri în 1994, la numai 20 de ani, pentru rolul din What’s Eating Gilbert Grape, în care a jucat alături de Johnny Depp. Au urmat nominalizările pentru rolurile din The Aviator, Blood Diamond, The Wolf of Wall Street, dar și pentru filmul The Wolf of Wall Street (a fost nominalizat alături de Martin Scorsese, Emma Koskoff, Joey McFarland). Iar dacă ne întrebați pe noi, Leo ne-a cucerit și în Catch Me if You Can, Inception și, bineînțeles, în popularul The Great Gatsby.

Actorul povestește care a fost visul său din copilărie, cum s-a pregătit pentru rolul din The Revenant, care i-a adus și prima statuetă de aur, dar și cum crede el că va evolua cinematografia.

În The Revenant, pari neînfricat. Povestește-mi despre scena în care ai fost mușcat de urs.
Leonardo DiCaprio: Ei bine, nu o să îți dau detalii despre cum arată, pentru că îți vei da seama când vei vedea filmul. Dar îți voi spune că scena a implicat multe cabluri, multă repetiție, a trebuit să zbor prin pădure.

Au fost momente în timpul filmului în care ți-ai pus întrebarea: „În ce naiba m-am băgat?”?
Leonardo DiCaprio: Îți pot spune 30 sau 40 de scene care se numără printre cele mai dificile lucruri pe care a trebuit să le fac în viața mea, fie că a fost vorba de scufundarea în râurile înghețate, de faptul că am dormit în cadavrul unui animal sau de ce am mâncat pe platoul de filmare.

Ce a trebuit să mănânci la filmări?
Leonardo DiCaprio: În mod sigur nu obișnuiesc să mănânc ficat de bizon crud. Când veți vedea filmul, îmi veți vedea și reacția, pentru că Alejandro nu mi-a spus nimic despre ficatul crud. Am reacționat din instinct.

Cum te-ai descurcat cu un rol atât de complicat?
Leonardo DiCaprio: În cea mai mare parte, am vrut să am o prestație cât se poate de instinctivă, să reacționez, ca actor, la tot ce au avut de oferit peisajul și sălbăticia, dar cred că și structura narativă a poveștii a fost construită în acest fel pentru noi.

Sunt din ce în ce mai puține filme de genul acesta, studiourile de producție mizează acum mai mult pe francize și supereroi. Ca actor și producător, ești îngrijorat de acest lucru?
Leonardo DiCaprio: Da. De fapt, chiar mă gândesc foarte mult la asta, pentru că The Revenant este un film unic. Este o poveste simplă și foarte lineară, care nu are acel scenariu clișeistic propus de studiouri. Pe măsură ce televiziunea devine din ce în ce mai bună, cred că multe dintre aceste povești se vor îndrepta către zona de TV. Televiziunea este acum mai bună ca niciodată. Și pentru că sunt greu de realizat, multe scenarii sunt împinse către Netflix sau alte canale pe cablu. Rămâne de văzut dacă filmele vor supraviețui sau nu. Nu știu dacă peliculele de genul acesta vor mai primi finanțare. Așa că tot ce pot face eu, ca pasionat de film, este să profit din plin de oportunitățile care apar.

Filmul este foarte onest în redarea brutalității specifice perioadei respective (n.red.: acțiunea din The Revenant are loc în America de Nord, în 1823). Cum crezi că vom fi priviți noi peste 200 de ani?
Leonardo DiCaprio: Am spus asta și în discursul meu pentru Națiunile Unite: „În prezent, nu ne mai rezumăm la individ! E vorba de întreaga comunitate, e vorba de faptul că oamenii care sunt într-o poziție de putere și influență în corporații și guverne, care pot susține tranziția către un viitor nou, vor fi denigrați pentru ceea ce fac astăzi.”

La ce te referi?
Leonardo DiCaprio: Am spus acest lucru pentru că ne îndreptăm spre o tranziție absolut înfricoșătoare, care va transforma climatul pentru mii, dacă nu chiar milioane de ani, iar asta se întâmplă chiar acum. 2015 a fost punctul culminant pentru ceea ce oamenii de știință au tot discutat în ultimii 30, 40 de ani. Am fost sub influența corporațiilor și a puterii capitaliste care nu ne-au permis să ne îndreptăm către ceva sustenabil, mai bun pentru planeta noastră. Și este păcat.

Care era visul tău atunci când erai copil?
Leonardo DiCaprio: Am avut o singură dorință de când am intrat în industria filmului, la vârsta de 13 ani: să rămân în această industrie pentru totdeauna.

De ce?
Leonardo DiCaprio: Motivul e simplu: dragostea mea pentru arta filmului. Am vrut să fiu o parte din această artă a cinematografiei. Acesta este visul meu – același pe care îl aveam și acum mulți ani.

Cine te-a ajutat să rămâi cu picioarele pe pământ pe parcursul ascensiunii tale profesionale?
Leonardo DiCaprio: În mod sigur părinții și prietenii mei.

Cum ai reușit să dobândești încredere în tine pentru a reuși în industria filmului?
Leonardo DiCaprio: M-a ajutat faptul că părinții mei au avut încredere în mine, mi-au fost alături și m-au susținut, fără să facă presiuni asupra mea. Mi-au zis că, dacă vreau, pot să mă opresc oricând, trebuie doar să spun asta. Dar am vrut să merg cât mai departe cu putință. Eu am fost cel care a pus presiune asupra sa.

În ceea ce privește cariera, te simți mai confortabil acum că ai depășit pragul de 40 de ani?
Leonardo DiCaprio: Am crescut în această industrie, joc în filme încă de când aveam 13 ani. Mă simt mult mai confortabil ca înainte, poate și pentru că am devenit conștient de acest drum lung pe care l-am parcurs pentru a-mi îndeplini visul din copilărie.

Cum așa?
Am trăit la Hollywood. Știam de industria filmului și mi-am dorit să devin actor. Am pus piciorul în pragul ușii, iar din acel moment, simt că am câștigat la loterie. Am fost atât de entuziasmat că pot face ceea ce fac. A fost un drum lung. Și încă sunt foarte entuziasmat – de-asta sunt în continuare aici.

Cum îți alegi rolurile, care au fost atât de variate până acum?
Leonardo DiCaprio: Singurul criteriul pe care îl am este să am suficient de multe lucruri de făcut. Și să joc un personaj suficient de complex. Altfel, știi… m-aș plafona ca actor.

Ai fani în întreaga lume care adoră să te vadă în filme, dar mă întreb ce îți place ție să urmărești?
Leonardo DiCaprio: Ador filmele de la Turner Classic Movies – îmi place să mă uit la ele acasă, când mă relaxez.

De ce ești atât de pasionat de filme?
Leonardo DiCaprio: Nu este o altă situație în care să uit de orice altceva pentru două ore. Chiar mă pierd într-un film. E un sentiment foarte puternic, dacă filmul este interesant, mă prinde cu totul. Nu există ceva mai bun, aș putea spune.

Text: Jessica Young/FAMOUS. Foto: hepta.ro