Lecție de stil de la Copenhaga

Tocmai ce s-a încheiat Săptămâna Modei de la Copenhaga și bineînțeles că am ochit câteva idei de look-uri uitându-mă prin instantaneele de street style surprinse înainte și după show-uri.

Stilul scandinav e mereu o sursă de inspirație pentru mine – curat, minimalist, cu fix doza potrivită de detaliu care să facă un outfit să iasă din zona banalului, fie că e prin intermediul unui *pop* de culoare, fie prin intermediul unui element inedit în croială.

Ce am remarcat, în mare, ca laitmotiv printre look-urile fetelor scandinve? Mult bleu, o culoare care nu e adesea asociată cu nuanțe de maro, dar pe care, pe străzile Copenhagăi, am văzut-o asociată cu tonuri de cafea cu lapte, muștar, nude, bej, etc.

Rozul pudrat e încă o nuanță care a aparut repetitiv. Pastelurile sunt o opțiune clasică pentru primăvară, dar pentru un aer fresh, au fost asociate cu culori tari, cât se poate de aprinse.

Iată câteva look-uri pe care noi le-am salvat la bookmarks, pentru zilele în care suntem în pană de inspirație.

După cum spuneam mai sus, pastelurile sunt o variantă clasică pentru sezonul în care ne aflăm. Pe lângă a le asorta cu tonuri aprinse, mai exista un twist al versiunii pastel pe pastel – rozul pudrat, de exemplu, poate fi asociat cu…baby blue-ul unei perechi de jeans prespălați. De asemenea, încearcă să găsești mai multe elemente în fix același ton pastelat, dar cu texturi diferite, pe care să le suprapui.

Danezii (și, în general, cam toate persoanele din țările scandinave) merg mult pe bicicletă, ceea ce înseamnă că au perfecționat și look-ul perfect pentru acest mod de deplasare. Punctele-cheie ale look-ului de mai sus? Bentița, pe de o parte, care ține părul departe de ochi, dar asigură și faptul că părul nu o să stea mega ciufulit de la vânt, iar pe de altă parte, ghetele care sunt destul de confortabile pentru pedalat, dar și super cool datorită printului.

Borsetele au ajuns să fie purtate… drept poșete plic. Asta după ce lumea s-a săturat să le poarte în mod clasic (la brâu), sau pe modelul Balenciaga/Kendall Jenner, stil mesager. În caz că te întrebai, da, acest accesoriu este în continuare cât se poate de relevant, ba chiar ai să ajungi să vezi borsete peste tot din ce în ce mai des.

Un alt model de geantă în tendințe, în caz că borsetele nu sunt pe placul tău, este cel inspirat de… coșuri. Coșurile reinventate, din plastic sau, mai clasice, din rafie, ori, în cazuri speciale, din plastic.

Niciodată nu poți avea prea mulți ochelari de soare. Dacă te întrebi ce tipuri de rame ar trebui să adaugi la colecție, iată: cele din plastic gros, cu aspect retro, albe sau în culori tari, și modele înguste, cu rame cât mai fine. Cum recomandă, de altfel, și Kanye West, aici.

Un look geeky, cu aer școlăresc, va arăta instantaneu ultra cool dacă adaugi un strop de ruj roșu. De asemenea, dacă ți se pare că paltoanele mari îți înghit silueta, poți oricând să accentuezi talia cu ajutorul unei curele.

După cum povesteam și aici, șosetele au ajuns să aibă o importanță majoră atunci când pui cap la cap un outfit. În exemplul de mai jos, sunt scoase la înaintare într-un mod inedit – vizibile printr-o pereche de cizme transparente! De asemenea, eu una găsesc refreshing faptul că lumea e reînceput să poarte borsetele în modul clasic, la brâu, pentru că am văzut deja prea multe borsete purtate stil mesager, pe diagonala pieptului.

Am spus deja mai sus: bleu + maro este un mix câștigător, chiar dacă unul neașteptat. De asemenea, contrastul dintre pantalonii inspirați de pijamale, din material subțire, și lâna groasă din care sunt croite fularul și căciula, produce un efect foarte cool.

Blănurile stil muppet sunt încă în tendințe – poartă-le alături de piese cu aer utilitar, pentru a le tempera prețiozitatea. O pereche de pantaloni din pânză și sneakerși merg de minune alături de o jachetă lungă din blană de oaie.

Încă un exemplu care confirmă că nuanțele de bleu și cele de maro fac pereche bună. Și o reconfirmare că ochelarii retro sunt mega în tendințe (dacă mai ai puși la păstrare de prin anii 2000 ochelari cu lentile colorate non-opace, scoate-i din nou la lumină).

Foto: hepta.ro