Kate Moss intră în lumea NFT, noul fenomen digital

kate moss NFT

Noua modalitate de valorifica arta prin NFT a atras-o și pe Kate Moss (47 de ani), care a abordat această lume nouă digitală prin crearea unui triptic de imagini intitulate generic Moment in Time.

Pe scurt, NFT este o noua modalitate de valorificare a artei digitale prin sisteme blockchain (criptomonede).  Inițialele NFT vin de la non-fungible token, adică bunuri nefungibile, determinate prin caractere individuale, nu sunt susceptibile de a fi înlocuite cu un alt bun în executarea unei obligaţii, conform termenilor juridici.

kate moss NFT

NFT-urile nu au o existență fizică, palpabilă, acestea se găsesc pe platforme blockchain și pot fi comercializate și etalate în expoziții digitale, iar cumpărătorul primește un token care îi dă drept de proprietate asupra obiectului digital și nimeni nu poate replica „obiectul de artă”, care este, în fapt, un digital file (imagină, muzică, video, audio etc).

kate moss NFT

”Pentru mine, arta a fost întotdeauna despre a trăi clipa. Timpul nu așteaptă pe nimeni și nu e niciodată suficient. Sunt curioasă și intrigată să văd cine va dori să dețină un moment cu mine. Am fost atrasă și de ideea că valoarea materială obținută în urma comecializării NFT-ului îi va ajuta pe alții. Sunt nerăbdătoare să văd cum va funcționa acest experiment”, spune Kate Moss.

kate moss NFT

Opera de artă digitală cu Kate Moss este disponibilă spre a fi licitată acum pe Foundation.app, iar o parte din câștiguri vor fi direcționate către platforma Gurls Talk, dedicată destigmatizării problemelor de sănătate mentală, înființată de un alt model, Adwoa Aboah.

Casa de licitații Christie’s  anunța pe 11 martie 2021 că a vândut un NFT pentru suma de 69,3 milioane de dolari. Piesa intitulată Everydays: the First 5000 Days este un colaj de 5000 de fotografii în format JPEG, realizat de artistul digital Mike Winkelmann (40 de ani), cunoscut sub pseudonimul Beeple.

Imaginile cu Kate Moss, intitulate generic Moment in Time, vor fi vândute la bucată – “Sleep with Kate”, “Walk with Kate” și “Drive with Kate”, iar fiecare dispune de câte un certificat audio înregistrat de Kate Moss însăși, adresat cumparatorului, al cărui nume va fi anunțat și pe pagina de Instagram a modelului.

Kate Moss a inspirat mai mulți artiști de-a lungul timpului. Un portret de-ale ei, pe când era însărcinată cu fiica sa, Lila Grace și realizat de Lucian Freud, s-a vândut cu 3,9 milioane de lire sterline în 2005. De asemenea, Kate a mai fost surprinsă de sculptorul Marc Quinn într-o poziție acrobatică de yoga, iar cunoscutul artist Banksy a ales-o pe Kate Moss pentru a fi inspirația sa pentru un omagiu adus lui Andy Warhol pentru  lucrările sale care o înfățișează pe Marilyn Monroe.

Foto: @MITNFT

Categorii Lifestyle