Jurnal de Milan Fashion Week: cum a fost, ce ne-a plăcut și care sunt tendințele pentru sezonul următor

milan fashion week

Săptămâna Modei de la Milano tocmai s-a încheiat, și chiar dacă acum, când scriu aceste rânduri, sunt la Paris, unde vibe-ul e cu totul diferit, Milano rămâne un episod aparte despre care o să tot vorbim și pe care o să-l analizăm amănunțit, de la microtrenduri la ținute de street style și show-uri. Dar până atunci, o să povestesc la cald ce-am văzut acolo, ce mi-a plăcut și, mai ales, care sunt tendințele care s-au conturat aici pentru sezonul primăvară-vară 2019. 

Cum a fost și ce mi-a plăcut

Am plecat cu emoții către Milano (mulțumesc Wizz Air pentru zborurile line și cele mai cool fotografii de deasupra norilor) și, deși știam în mare ce urmează, imediat ce a început programul, am intrat într-un fel de loop care m-a absorbit instantaneu, cu prezentări care se desfășurau ca pe bandă rulantă, cu oameni pe care am ajuns să-i cunosc tot văzându-i pe la show-uri, și într-un final, să ne recunoaștem și să ne salutăm pe străzi, cu doza impresionantă de plasturi care poate încăpea într-o micropoșetă, cu momente cu totul speciale din timpul prezentărilor etc.

amalia dobre milan fashion week

Street style

Chiar dacă atât la Milano, cât și la Paris ai senzația în orice săptămână din an că e Fashion Week și că majoritatea cetățenilor se-ndreaptă către vreo prezentare, când chiar se-ntâmplă Săptămâna Modei, styling-ul urcă „o notă“, iar ceea ce observi de regulă în shootinguri, prin reviste, vezi acum pe străzi – iar spectacolul ăsta în sine te ține în atmosfera aceea particulară, care n-ai vrea să se mai termine și de care poți ajunge ușor să devii dependent. Au fost foarte multe outfituri inspiraționale, o să le analizăm pe toate în perioada următoare.

Show-uri

La Milano, core-ul prezentărilor se contura cumva după o regulă recunoscută de toată lumea, aceea a look-urilor ultra sexy – lucru care a luat o turnură ușor neașteptată sezonul acesta, dar asta nu-nseamnă că au fost totuși în minoritate, ci că au avut, în mare, un twist sofisticat. Au fost și prezentări spectaculoase, vezi Philipp Plein, care a avut rapperi în deschidere, balerini, dansatori și efecte pirotehnice în închidere. Prezentări-performance, la Daniela Gregis, al cărei setting te ducea mai degrabă cu gândul la un spectacol de teatru, doar că artiștii – de toate vârstele – nu interpretau roluri, ci defilau pe podium. 

Tendințe 

Ca după orice Fahion Week, facem o recenzie a tendințelor și ne pregătim cum se cuvine pentru sezonul umător. În mare, se păstrează trendurile din sezonul toamnă-iarnă 2018-2019, doar că sunt într-o formă mai acută, mai bine conturate. La Cividini, am văzut un mix foarte interesant de bon ton și military – buline, pattern-uri grafice pictate manual, camuflaj. Cristiano Burani a reinterpretat moda străzii din Los Angelesul de altădată și i-a dat un boost urban, așa că am văzut umeri supradimensionați (da, își păstrează poziția în lista trendurilor), talia marcată, pantaloni cu talie înaltă, iar paleta coloristică s-a desfășurat în jurul nuanțelor nude, mov, alb și negru, cu accente puternice de neon – toate acestea fâcând înconjurul tuturor podiumurilor, în forme diferite. Un alt aspect care se conturează cât se poate de clar și devine un must e prețul pus pe look-ul impecabil, pe tailoring și croiul desăvârșit, care a fost foarte evident la Ermanno Scervino. Mai jos, câteva dintre tendințele majore de reținut pentru sezonul următor.

Sport-lux

Am văzut la Blumarine, unde pantalonii de scurți, de biker, au fost integrați în ansambluri cu piese de inspirație romantică, cu volane și materiale fluide, iar la Fendi cu jachete din plastic transparent și pantofi cu toc.

milan fashion week fila

Neon 

Piesele neon își fac și mai bine loc în acest sezon, mai toți designerii au introdus, sub diferite forme, accente neon. Le-am văzut la GCDS, Annakiki, Blumarine, Cristiano Burani, Daizy Shelly, Versace etc.

gcds milan fashion week

Late ’60s

Sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70 au fost laitmotivul colecției la Anteprima, am văzut rochii scurte, pantaloni scurți, tricot sub toate formele, de la cardigane la costume de baie și maiouri.

ante milan fashion week

Alb

De câteva sezoane încoace albul e un fel de stăpând al podiumurilor, iar sezonula acesta nu a făcut niciun pas în spate, au fost colecții întregi focusate pe alb, la Alberto Zambelli a fost omniprezent, iar la Tod’s, Jil Sander, Ermanno Scervino a venit sub formă de total look-uri, în timp ce Moschino l-a folosit ca „pânză de lucru“.

ermanno scervino milan fashion week

Futuristic

Materiale tehnologice, look-uri ca rupte din filmele Sci-fi, da, au fost din plin la Milano, le-am văzut  la Max Mara, la GCDS, Ricostru.

Sparkles

Bijuterii în exces, total look-uri „strălucitoare“, nici sezonul următor n-o să ducem lipsă de  ele. La Roberto Cavalli am văzut blazere și rochii, la Emporio Armani a venit sub formă de accente.

milan fashion week

Knittwear

La Jil Sander și Anterprima a fost foarte prezent și am văzut rochii lungi, care acoperă generos corpul, pulovere oversized, costume de baie, pantaloni scurți și blazere. 

Polka Dots

Grafismele, în special bulinele, au avut un rol aparte pe podiumuri, le-am văzut la Missoni, Cividini, Roberto Cavalli, Dolce & Gabbana. 

milan fashion week dolce and gabbana

Foto: hepta.ro, arhiva personală