Jos pălăria? No way! De ce să ai măcar una în garderobă

Până nu demult, pălăria era un accesoriu obligatoriu, iar ținuta era pur și simplu incompletă fără ea. Află de ce s-o transformi la loc într-un item indispensabil. 

Dacă în secolul trecut pălăria se scoatea doar când intrai în biserică sau ca un gest de onoare, în fața unei doamne, în prezent, prea puțini dintre noi își mai “complică” viața acoperindu-și capul cu una. Trebuie s-o potrivești cu restul hainelor, să găsești materialul potrivit, să-ți vină bine. Unde mai pui că ocupă spațiu și îngrijire specială. Cu toate acestea, pe lângă aerul rafinat, șic pe care îl oferă, pălăria este și un mijloc de a proteja pielea de razele nocive ale soarelui. Dacă și ție ți se pare prea dificil să o integrezi în outfiturile tale, ți-am pregătit o scurtă istorie amuzantă a pălăriei, menită să-ți stârnească interesul și să-i dai o a doua șansă. La final, trei argumente vor întări ideea că “Jos pălăria” ar trebui să rămână doar o expresie și nimic mai mult.

Marlene Dietrich

Prima atestare documentară a unei pălării se regăsește într-o pictură dintr-o peșteră de la Lussac-les-Chateaux din Franța și datează, aproximativ, din anul 15.000 î.Hr.

Taxiurile londoneze sunt proiectate pentru a fi mai înalte pentru ca domnii să poată călători cu pălăriile lor pe cap.

Pălăriile înalte și albe ale bucătarilor au în mod tradițional 100 de pliuri care reprezintă tot atâtea feluri în care poate fi preparat un ou. Au fost inventate de maeștrii culinari Marie-Antoine Carème și Auguste Escoffier, ca metodă de stabilire a ierarhiei în bucătărie.

Regina Elisabeta I a dat o lege potrivit căreia orice persoană care a împlinit șapte ani trebuie să poarte o pălărie pe cap în zilele de duminică și în cele de sărbătoare

Catherine, Ducesă de Cambridge

Fedora a fost, inițial, o pălărie destinată femeilor, înainte de a fi purtată și de domni, spre 1920. Cea care i-a dat numele este actrița Sarah Bernhardt, care a purtat o astfel de pălărie atunci când a interpretat-o pe prinţesa Fedora Romanova.

Pălăria trilby, o variantă cu boruri mai înguste a pălăriei fedora, purtată la ocazii mai puțin ceremonioase, și-a căpătat numele după eroina nuvelei lui George du Maurier, Trilby O’Ferral.

Iar pălăria Panama nu a fost creată în Panama, ci în Ecuador. În anii 1850, însă, producătorii de pălării din Ecuador au emigrat în Panama, pentru a obține schimburi comerciale mai avantajoase.

Vikingii nu au purtat niciodată caschete cu coarne. Vinovat pentru confuzie este designerul de costume Carl Emil Doepler, care a adăugat caschetelor coarne atunci când a creat costumele pentru interpretarea din 1876 a clasicii saga norvegiene a lui Wagner, Inelul Nibelungilor.

Cel care a scos prima oară un iepure dintr-un joben a fost magicianul Louis Comte. “Minunea” s-a întâmplat în anul de grație 1814.

Al Pacino

În Wyoming există o lege care interzice purtarea unei pălării care obstrucționează vederea într-o sală de teatru sau alt loc destinat recreerii.

Iar în orașul Fargo din Dakota de Nord, potrivit legii, nu ai voie să dansezi purtând o pălărie pe cap.

Cea mai mică pălărie purtată de bărbați datează din secolul al VIII-lea. Este vorba de un tricorn minuscul de doar doi centimetri, așezat în vârful perucii.

Trei motive pentru care să porți pălărie

Shirley Temple

Te protejează de soare. Oricât de mult ne-am bucura de zilele însorite de vară, nu trebuie să uităm de efectele nedorite ale razelor UV asupra sănătății. O expunere directă poate îmbătrâni tenul, poate produce arsuri, riduri, pete solare, insolație, deshidratare sau chiar cancer de piele.

O pălărie îți protejează scalpul, gâtul, nasul și obrajii și, pe deasupra, îți oferă un aer feminin, aristocrat. Însă pentru o protecție sporită, nu uita să folosești întotdeauna creme și produse cosmetice cu factor de protecție anti-UV.

Și nu, nu e adevărat că îți va ține de cald și nu va lăsa pielea să respire. Dimpotrivă. O pălărie ușoară de vară, din paie, va menține răcoare în zona capului și va permite aerului să pătrundă nestingherit.

Te apără de frig. Ei, bine, și viceversa e valabilă. Dacă te-ai plictisit de banala șapcă și omniprezentul fes, sau pur și simplu stilul sport nu ți se potrivește, încearcă o pălărie classy, care să îndeplinească două funcții: să îți întregească ținuta și să te protejeze de temepraturile scăzute și zilele vântoase. Adică să-ți șină de cald într-un mod confortabil. 

Adio, bad hair day! Pentru zilele acelea în care ai apăsat de trei ori pe snooze sau în care îți îngropi capul în taskuri, pălăria poate fi soluția salvatoare. Plus că îl poți spiona pe sub borurile largi pe băiatul drăguț întâlnit la shopping sau pe stradă. 🙂

Foto: Hepta

Categorii Lifestyle