JK Rowling, autoarea seriei ”Harry Potter”, a lansat o carte controversată, intitulată ”Troubled Blood”

jk rowling troubled blood

Sub pseudonimul Robert Galbraith, autoarea JK Rowling (55 de ani) a lansat un nou thriller polițist din seria consacrată Cormoran Strike, intitulat Troubled Blood. Povestea cărții se concentrează pe un criminal în serie care se deghizează în femeie când ucide, iar felul în care scriitoarea și l-a imaginat pe protagonistul psihopat deja agită spiritele.

JK Rowling a fost deseori acuzată de transfobie (aversiune sau ură față de transsexualitate și de persoane transsexuale sau transgen) și de aversiune față de feminismul modern, cu tot ceea ce implică acesta, iar cel mai recent personaj descris de ea nu face decât să pună gaz pe foc, chiar dacă personajul din carte nu are nicio legătură cu mișcarea transgender. Scriitoarea susține că protagonistul ei, care poate fi descris cel mult travestit, a fost inspirat de doi criminali care au existat în realitate- Jerry Brudos și Russell Williams – care aveau fetișuri legate de hainele de damă, fără ca aceștia să fi fost categorisiți vreodată drept ”transgender”.

jk rowling troubled blood

Cu toate criticile aspre legate de morala autoarei, Troubled Blood se află deja în topul bestseller-urilor din Marea Britanie, cu 64 633 de copii vândute în primele cinci zile de la lansare. Activiștii transgender nu au pierdut însă timpul și au instigat la boicotarea noului volum din seria Cormoran Strike.

JK Rowling a fost aspru criticată că-și arată fățiș atitudinea ostilă față de persoanele transgender și ca nu susține drepturile acestora.

În ciuda succesului de casă, cartea a primit review-uri negative până acum, cel puțin din partea criticilor americani, care spun că noul volum este cel puțin plictisitor. ”Poate că Rowling are trebui sa renunțe la Robert Galbraith și la romanele polițiste și să concentreze pe ceea ce contează cu adevărat pentru ea, și anume să continue să se comporte ca o persoană <<cisgen>>”, menționează jurnaliștii de la LA Times.

Acestora le țin isonul cei de la publicația VOX, care afirmă că ”toate ideile expuse de JK Rowling în Troubled Boold sunt transfobice, că aceasta încearcă sa diminueze astfel importanța drepturilor persoanelor de orientare trans și că nu ia deloc în serios această minoritate sexuală, pe care nu o tratează cu demnitatea cuvenită. În plus, autoarea a și amenințat că-i va da în judecată pe cei care o acuză de transfobie”, mai scrie VOX.

Foto: Hepta

Categorii Lifestyle