Jean-Michel Basquiat și Egon Schiele, într-o expoziție gigantică la Paris

louis vuitton fondation

Până pe 14 ianuarie 2019, dacă aveți drum la Paris, nu ezitați să faceți o vizită la Fondation Louis Vuitton: două dintre cele mai mari expoziții de artă din ultima vreme și-au găsit locul simultan în acest muzeu: Jean-Michel Basquiat și Egon Schiele. 

Practic, toate spațiile muzeului sunt ocupate de aceste expoziții gigant, curatorii Suzanne Pagé și Dieter Buchhart adunând din muzeele lumii și din colecțiile particulare peste 100 de lucrări din opera fiecărui artist. Rezultatul? Expoziția „Egon Schiele” este cea mai mare din tot ce a fost expus în ultimii 25 de ani la Paris, iar  „Jean-Michel Basquiat ” cuprinde lucrări din colecții particulare care nu au mai fost expuse public niciodată până acum.

Egon Schiele este un artist care aparține uneia dintre cele mai captivante perioade din arta secolului al XX-lea: Viena în anii 1900, o capitală care îi avea la acea dată pe Gustav Klimt, muzica lui Arnold Schönberg și psihanaliza lui Sigmund Freud. Arta lui Jean-Michel Basquiat, pe de altă parte, ne aduce în prim-plan scene din New York în anii 1980. Numărându-se printre cei mai importanți artiști ai secolului XX, cei doi au avut o surprinzătoare similitudine în parcursul lor, ambii afirmându-se în peisajul artei în mai putin de o decadă, cu o operă relativ restrânsă (și, din păcate, cu o durată a vieții de doar 28 de ani).

Egon_Schiele_Autoportrait_au_gilet
Egon Schiele, Autoportrait au gilet
Egon_Schiele_La_femme_aveugle
Egon Schiele, La femme aveugle

Expoziția „Egon Schiele” reunește aproximativ 100 de lucrări – desene, guașe și picturi – așezate în peste 600 metri pătrați, organizate cronologic în patru camere, urmând dezvoltarea liniei specifice opera artistului. Curatorul expoziției, Dieter Buchhart explică alegerea sa: „Foarte puțini artiști au abordat linia și desenul cu aceeași virtuozitate și intensitate ca Schiele”.

Jean-Michel_Basquiat_Untitled_1982
Jean-Michel Basquiat, Untitled, 1982
Jean-Michel_Basquiat_Pez_Dispenser_1984_Acrylique_
Jean-Michel Basquiat, Pez Dispenser 1984

Cele 120 de lucrări ale lui Jean-Michel Basquiat sunt grupate pe patru nivele și opt galerii și operele expuse includ cele mai neobișnuite suporturi folosite de artist: pânză, hârtie, bordură, uși, scânduri, obiecte, silkscreens. Prezentarea începe cu Untitled (Car Crash) (1980), referindu-se la accidentul care a marcat viața artistului chiar atunci când era copil, și se încheie cu Riding with Death (1988), desenat chiar înainte de moartea sa.

Foto: (c) https://www.fondationlouisvuitton.fr/en.html 

Categorii Lifestyle