Iulia Ionescu (iLikeIT, PRO TV): ”Sunt un om al soluțiilor. Pentru mine nu există nu se poate”

iulia ionescu ilikeit

Iulia Ionescu, realizatoarea rubricii iLikeIT, din cadrul Știrilor PRO TV, a pregătit zilele acestea multe surprize pentru telespectatori. Începe săptămâna cu harta digitală a cozonacilor din România, dar și o aplicație gândită special pentru cei care vor să afle unde sunt cei mai buni cozonaci din orașul lor. Continuă cu o invitată specială, psihoterapeutul Diana Lupu, care va vorbi despre aplicațiile de dating, atât de folosite pe timp de pandemie, mai ales în preajma sărbătorilor. În plus, pentru Ajunul Crăciunului a pregătit o selecție de zece food bloggeri de la care ne putem inspira pentru masa de Crăciun. Iulia Ionescu ne vorbește despre evaluările sale personale, despre felul în care tehnologia ne-a ajutat în acest an de cumpănă și despre ce așteptări are de la 2021.

Iulia, anul 2020 a stat sub semnul tehnologiei, fie că ne-am dorit sau nu…

Se pare că mulți dintre noi ne vom petrece sărbătorile de iarnă pe Zoom, cu familia și cei apropoiați. Anul acesta am învățat online, am muncit online și vom sărbători online…

Crezi că tehnologia ne apropie sau ne înstrăinează?

Este o întrebare foarte bună. Cred că este întrebarea pe care ne-am pus-o toți anul acesta. Din punctul meu de vedere, ne apropie și a avut ocazia să ne dovedească asta chiar anul acesta, în 2020, când mulți dintre noi au fost nevoiți să apeleze la tehnologie pentru prima dată. Ce ne-am fi făcut în 2020 fără internet, video call-uri sau aplicații de dating? Tehnologia ne-a ajutat să ne adaptăm, să păstrăm legătura cu cei dragi, să socializăm și să evoluăm.

iulia ionescu ilikeit

Ce abilități în ceea ce privește tehnologia și-au dezvoltat oamenii cel mai mult și ce impact crezi că va avea acest an în cei care vor veni, datorită felului în care am interacționat în 2020?

Cred că oamenii au descoperit anul acesta și părțile bune ale tehnologiei, iar asta se va vedea și se va simți și mai mult în anii următori, când nu ne vom mai folosi de anumite resurse tech doar pentru că suntem nevoiți, ci pentru că ne dorim să facem asta. Nu cred că vom mai merge la medic după o adeverință sau o rețetă medicală după ce am văzut cât de ușor este s-o primim pe mail. La fel se întâmplă și cu shopping-ul online, plata facturilor sau cu ședințele pentru părinții, care pot avea loc în continuare online. În perioada asta, am întâlnit foarte mulți părinți care mi-au spus că sunt ușurați că nu mai sunt nevoiți să meargă la școală, să piardă ore întregi în trafic doar pentru o sedință și că acum pot face asta online, de la serviciu, din vacanță, de oriunde. Școala nu cred însă că ar trebui să se desfășoare online. Cel puțin nu în condițiile astea.

Ce aplicații ai folosit cel mai des în acest an și ce descoperiri noi ai făcut?

Chiar și eu am folosit anul acesta mai multe aplicații ca niciodată. În prima parte a pandemiei, pe perioada stării de urgență, am căutat tot felul de soluții digitale mai puțin cunoscute pentru video call-uri și pentru înregistrarea apelurilor video. Am ajuns la concluzia că Google Duo și Skype sunt cele mai bune variante pentru apeluri video, dar când a apărut Facebook Rooms m-am bucurat foarte tare. Era nevoie de așa ceva și chiar au făcut o treabă bună. I-au cam copiat pe cei de la Zoom, dar ne-am obișnuit deja cu asta. Nu cred că a mai surprins pe nimeni decizia lui Mark Zuckerberg.

Profesional, pentru tine fost un an bun?

Sincer, putea să fie un an mult mai bun. 2020 nu cred că a fost un an bun pentru niciun jurnalist. Primele luni ale anului au fost extrem de grele, când toată lumea stătea acasă și noi mergeam la serviciu. A fost foarte greu. Atunci nici nu știam ce ne așteaptă, ce urmează, cât de mare este pericolul. A fost, însă, și un an în care am învățat foarte multe lucruri. Nu aș fi vrut să fiu în nicio altă redacție din țara asta în 2020.

iulia ionescu ilikeit

Trei lucruri pe care vrei să le faci în 2021?

Sper să reușesc să călătoresc în 2021. Îmi lipsește foarte tare asta, dar îmi lipsesc și îmbrățișările, prietenii. Cred că o să-mi fac mai multe bucurii în 2021 și probabil că voi încerca să-mi îndeplinesc și cea mai mare dorință de până acum. Nu o spun pentru că vreau să se îndeplinească.

Un lucru care te-a surprins la tine în 2020?

2020 este și anul în care am început să am mai multă încredere în mine. Am fost pusă în multe situații dificile, dar am trecut cu bine peste toate, iar asta mi-a dovedit că sunt mai puternică decât cred. Sunt un om al soluțiilor. Pentru mine nu există nu se poate, dar abia anul acesta am realizat asta.

Care sunt gadget-urile tale preferate, în afară de telefon?

Sunt o fire creativă. Ascult foarte multă muzică și sunt pasionată de tot ce are legătură cu muzica…boxe, căști, sisteme audio pentru mașină, pick-up-uri.

Foto: PRO TV