Îți e foarte cald? Încearcă un duș rece

Este revigorant, îți redă tonusul și buna dispoziție. Scapă de caniculă cu un duș rece.

Da, fac parte din categoria celor care sunt în stare să uite de sine și de trecerea timpului, cufundându-se până la gât, ore întregi, într-o cadă generoasă, plină cu apă fierbinte. Totuși, temperatura de-afară e suficient de ridicată chiar și pentru o friguroasă ca mine, ca să-mi mai doresc băi fierbinți. Am căutat un pic despre beneficiile dușurilor reci și am descoperit că merită să-ți faci curaj, să treci peste disconfortul inițial și să încerci și tu. Iată de ce.

Dușurile reci îmbunătățesc circulația sângelui

Circulația echilibrată a sângelui este vitală pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Mai mult, atunci când sângele circulă în organism la parametri normali, ne revenim mai repede în urma efortului fizic. Ca să obții rezultate, alternează dușurile reci cu cele calde. Apa rece determină sângele să circule prin toate organele, în timp ce apa caldă îl canalizează spre suprafața pielii. Rezultatul? Un corp frumos atât pe dinăuntru, cât și la exterior.

Dușurile reci revigorează organismul

Apa rece în contact cu pielea ascute simțurile, accelerează bătăile inimii și ritmul respirației. Temperaturile scăzute ajută la creșterea metabolismului – corpul se luptă să păstreze o temeperatură constantă. Toate acestea au ca efect o revigorare generală și senzația de forță fizică.

După efort fizic, mulți atleți își scufundă corpul în apă rece unde adaugă chiar și gheață, pentru un efect sporit. Temperatura scăzută la care este supus organismul imediat după solicitarea fizică reduce, de asemenea, inflamația.

Dușurile reci întăresc sisemul imunitar

Cercetătorii au concluzionat că o persoană care se spală cu apă rece poate trece mai ușor peste o afecțiune medicală și, astfel, poate continua să fie funcțională la serviciu sau în viața de zi cu zi. Potrivit unui alt studiu realizat de Institutul de Cercetare a Trombozei din Marea Britanie, cei care fac câte un duș rece zilnic dezvoltă un număr crescut de celule albe responsabile cu lupta împotriva virușilor, comparativ cu cei care preferă apa caldă.

Antidot la depresie

Dușurile reci pot stimula „punctul albastru” al creierului – principala sursă de noradrenalină a creierului –, un produs chimic care ar putea ajuta la atenuarea depresiei prin eliberarea endorfinelor. Totuși, specialiștii recomandă să nu înlocuim antidepresivele prescrise de medic cu dușurile reci. Acesta poate fi un adjuvant, nu un substituent al tratamentului medical.

Un inamic al durerii

Apa rece poate avea efect de anestezic local. Expunerea corpului la temperaturi scăzute pentru 5-10 minute poate duce la contractarea vaselor de sânge, care determină reducerea edemelor dureroase. Apa rece poate încetini viteza cu care semnalele nervoase conduc impulsurile. Astfel, ritmul cu care nervii transmit semnale de durere către creier este încetinit, iar senzația de durere este diminuată.

Păr și piele sănătoase

Apa fiebinte usucă pielea și părul. Cu un duș rece poți evita iritațiile din zonele unde pielea este predispusă la deshidratare. Apa rece poate da un aspect general mai sănătos și strălucitor pielii, prin închiderea cuticulelor și a porilor.

Nu face dușuri reci dacă …

… Sistemul tău imunitar este foarte slăbit din cauza unor afecțiuni medicale serioase, sau dacă suferi de afecțiuni cardiace. Schimbarea bruscă a temperaturii corpului în aceste condiții poate avea consecințe grave. Dacă suspectezi vreuna dintre situațiile descrise mai sus, întreabă mai întâi medicul înainte să faci un duș rece.

Foto: picjumbo.com; unsplash.com

Categorii Lifestyle