”IT Girls” din fashion la 40+ ani: Anna Dello Russo, Giovanna Battaglia, Emanuelle Alt și Carine Roitfeld

fashion 40 plus

Lumea modei nu duce lipsă de fashion icons şi fashioniste, ne mărim în fiecare an listele de to watch, există însă câteva nume care şi‑au păstrat locurile fruntaşe, pe care le urmărim pentru stilul şi estetica personală şi alături de care traversăm tendinţele de câteva decade încoace. Anna dello Russo, Giovanna Battaglia, Carine Roitfeld şi Emanuelle Alt – aşa începe seria noastră de IT girls favorite.

Carine Roitfeld

carine roitfeld

Parcursul lui Carine Roitfeld în modă a început în anii ’90 – a fost stilist și fashion editor la Elle Paris, a lucrat alături de Mario Testino la campaniile Gucci și Yves Saint Laurent, sub bagheta lui Tom Ford, director de creație pe atunci al celor două case (1990-2004). A continuat la Vogue Paris, unde a fost redactor-șef timp de 10 ani (2001- 2011), iar acum e style adviser al brandului Karl Lagerfeld, redactorșef al propriei reviste bianuale CR Fashion Book, pe care a lansat-o în 2012 și global fashion director la Harper’s Bazaar. A devenit în timp un nume de referință, pe alocuri controversat, în industrie datorită esteticii pe care o promovează – un mix de atitudine, senzualitate și edgyness, care se traduce și în stilul personal. Carine e recunoscută pentru outfiturile all black, iar lookurile ei au întotdeauna un element statement, edgy, actual. (@carineroitfeld)

Giovanna Battaglia

giovanna battaglia

Tot Scott Schulman a transformat-o și pe Giovanna Battaglia într-un superstar al streetstyle-ului. Însă „flerul“ artistic al Giovannei trebuie să se fi activat atunci când era încă mică – tatăl ei este pictor, iar mama ei predă sculptura la Academia de Arte Plastice din Brera, unde Giovanna a și studiat istoria artei. Începutul ei în moda a venit odată cu propunerea Annei Dello Russo de-a o ajuta la shootingurile pentru L’Uomo Vogue, discuția lor devenind apoi celebră. (Întrebată de câtre Anna dacă ar vrea să facă styling pentru bărbați, Battaglia i-a răspuns: „Aș face styling și pentru câini, orice“.) A lucrat apoi alături de Anna și Franca Sozzani la Vogue Italia, a avut o scurtă carieră în modeling, iar în 2011 s-a mutat la New York, unde a preluat frâiele revistei W. Outfiturile ei sunt un mix de piese pe care deja le are în garderobă și piese achiziționate din colecțiile noi ori primite de la designeri. Garderoba ei este mereu actuală, la fel și styling-ul, ceea ce o ține, în topul fashionistelor to watch în fiecare an. (@bat_gio)

Emmanuelle Alt

emanuelle alt

Un job de baby sitting pentru un editor Elle, când avea 17 ani – cam așa începe povestea lui Emmanuelle Alt. Internship la Elle Paris, apoi fashion editor, redactor-șef la revista Mixte, fast forward până în 2000, când Emmanuelle Alt devenea fashion editor la Vogue Paris. În 2011, când Carine Roitfeld a renunțat la postul de redactor-șef, Alt, pe atunci fashion director, a preluat frâiele revistei. Spune că s-a îndrăgostit de modă la 19 ani, după o prezentare Jean Paul Gaultier. Stilul ei e adrogin, casual with a twist, e recunoscută pentru „uniforma“ jeans+tricou/cămașă+pantofi cu toc. A fost descrisă poate cel mai clar de către Karl Lagerfeld – „umeri proeminenți, picioare lungi, skinny jeans, mânecile suflecate până la coate, un șold în afară“. (@emmanuellealt)

Anna dello Russo

anna dello russo

Profilul public al Annei dello Russo a început să prindă contur în 2006, când Scott Schulman a fotografiat-o pentru blogul său, The Sartorialist. A fost fashion editor la Vogue Italia timp de 12 ani, redactor-șef la L’Uomo Vogue timp de șase ani, în 2012 a colabrorat cu H&M pentru o colecție capsulă de accesorii, iar în 2018 a publicat cartea AdR Book: Beyond Fashion. Acum e editor at large și creative consultant la Vogue Japonia (din 2006) și de anul trecut fashion brand ambasador al Istituto Marangoni. Cu toate acestea, e prezentă și online, are grijă și de site-ul annadellorusso.com, unde își publică un jurnal al proiectelor și de conturile sale de social media. Când te gândești la Anna dello Russo îți vin în minte mai toate outfiturile iconice pe care le-a purtat de-a lungul timpului – rochia Saint Laurent în formă de inimă, cea neagră, cu crinolină, Dolce & Gabbana, rochia geometrică Rei Kawakubo ș.a.m.d. E una dintre fashionistele care și-au păstrat relevența, a traversat decade fiind încontinuu actuală, a revoluționat moda străzii și a fost inițiatoare ținutelor statement la fashion week-uri. Anna dello Russo e regina stylingului maximalist și a true fashion maniac, așa cum a descris-o Helmut Newton. (@anna_dello_russo)

Foto: Hepta