Ioana Ciolacu, despre colecția pentru primăvară-vară 2018

Pentru colecția primăvară-vară 2018, Ioana Ciolacu și-a făcut un moodboard cu tema Bauhaus, așezând în centru personaje care au avut un input major în această mișcare și care au inspirat-o suficient de mult, încât să-și dorească să le dedice o colecție.

Pentru că ne-am dorit să aflăm mai multe despre Women of Bauhaus, am stat de vorbă cu Ioana despre moodboard-ul colecției, despre Bauhaus, dar și despre femeile care au inspirat-o în crearea colecției – fotografa Gertrud Arndt, Anni Albers și designerul de obiect Marianne Brandt.

Care a fost triger-ul care te-a făcut să alegi Bauhaus ca temă inspirațională pentru colecția aceasta?

Am găsit un articol într-o revistă despre femeile care au urmat și apoi au profesat în școală Bauhaus și despre care nu mai auzisem până atunci – treabă ciudată, având în vedere că am studiat arhitectură. Ele, pierdute în negura istoriei recente, m-au inspirat în această colecție, nu Bauhausul în sine.

În cât timp și cum ți-ai construit moodboard-ul?

Moodboard-ul este o treabă care, în cazul meu, se contruiește amănunțit la mine în cap și suferă modificări pe parcursul dezvoltării unei colecții. Cred că asta este metoda cea mai bună pentru a reuși să redau echipei direcția pe care o doresc. Normal că apoi moodboard-ul se materializează și fizic, însă adunarea de imagini și idei de obicei nu durează mai mult de o zi.

Dacă ar fi să alegi trei elemente-cheie specifice școlii Bauhaus, cu care te identifici tu serios, care ar fi? Se regăsesc în colecție?

Mă regăsesc la nivel ideologic cu Bauhaus pentru schimbarea totală de gândire a esteticii care a avut loc în perioada aceea prin intermediul curentului. Apoi, normal că la nivel estetic – rigoarea, simplitatea formei, culorile. Și, în ultimul rând, femeile despre care vorbesc în colecție – care sunt, în sfârșit, relevante. Cum colecția este o odă adusă acestor femei, Bauhausul este secundar, însă se poate întrezări, nu literar, în colecție. Elemente precum pliseuri reinterpretate, paleta de culori și printurile care sunt direct inspirate din câteva obiecte de decor făcute de aceste femei, precum covoare sau obiecte mici de design.

FOTO: Horațiu Șovăială