Interviu cu James Norton & Tom Riley: „The Nevers este un serial imprevizibil”

Oricât aș încerca să caut cuvintele potrivite pentru a descrie The Nevers, o nouă miniserie care va avea premiera pe 12 aprilie la HBO GO, cred că mi-ar fi destul de greu să ajung la o formulare care să mă mulțumească pe deplin. Și asta pentru că The Nevers e un „cocktail” surprinzător, intens, unic, un mix de personaje complexe, eroi și eroine cu puteri inedite, conflicte puternice, acțiune și mult, mult suspans. 

În ultimii ani ai regimului Reginei Victoria, Londra este plină de „Cei Atinși”: oameni – în mare parte femei – care manifestă brusc abilități anormale – unele de-a dreptul fascinante, altele tulburătoare. Printre ei se numără Amalia True (Laura Donnelly), o văduvă misterioasă cu pumnii iuți, și Penance Adair (Ann Skelly), o tânără inventatoare sclipitoare. Ele sunt liderii noii subclase, care creează un cămin pentru „Cei Atinși”, renumitul Orfelinat, în timp ce luptă pentru drepturile și vocile celor care nu au loc în societatea victoriană.

Din distribuția serialului fac parte și actorii James Norton și Tom Riley, care joacă rolurile a doi buni prieteni, charismaticul Hugo Swann, un cuceritor fără pereche, fascinat de „Cei Atinși, respectiv Augustus (Augie) Bidlow, un tocilar adorabil, care ascunde un secret dureros și care provine dintr-o familie bogată, având o soră foarte influentă. De curând, am avut ocazia de a sta de vorbă cu ei despre The Nevers și mesajul impresionant al acestui serial, iar acum a venit momentul să aflăm împreună la ce să ne așteptăm de la noua miniserie HBO. Ladies and gentlemen, James Norton & Tom Riley!

În ciuda faptului că interpretați două personaje complet diferite, chimia dintre Augie și Hugo este extraordinară. Ați lucrat la ea la repetiții sau pur și simplu vă sincronizați foarte bine?

Tom Riley: Ambele variante. Am fost suficient de norocoși cât să putem repeta destul de mult, ceea ce nu se întâmplă la toate proiecte, am putut să parcurgem totul, să trecem prin scene, să discutăm despre personaje, despre originea lor, despre situațiile în care sunt puse. Apoi, un alt lucru pe care nu îl știi de la început și ești foarte norocos dacă se întâmplă odată ce ajungi pe platou este capacitatea de a te sincroniza cu partenerul tău de filmare, de a vă găsi ritmul. Chiar dacă personajele noastre sunt la poluri opuse, chiar dacă vorbesc diferit, chiar dacă au preocupări diferite, faptul că noi ne-am găsit ritmul ne-a ajutat să facem scenele să decurgă exact așa cum ne-am dorit. 

James Norton: În plus, chiar am mai spus asta de câteva ori, scenele sunt scrise foarte bine, iar personajele noastre, chiar dacă sunt complet diferit, au o dinamică minunată. În permanență, Hugo și Augie se provoacă să iasă din zona de confort. Și cred că amândoi putem spune că a fost o reală oportunitate să ne descoperim ritmul și să lucrăm la chimia care exista pe hârtie. Mai mult decât atât, atunci când scenariul este scris atât de bine, e și mai stresant să joci, pentru că trebuie să îi faci dreptate poveștii, să găsești acea chimie. Din fericire, eu și Tom ne înțelegem excelent, ne știm de câțiva ani, e un partener de scenă grozav, așa că a fost foarte distractiv pentru noi.

Epoca din serial este o epocă a schimbării, o epocă în care oamenii vor să fie auziți, care seamănă într-o oarecare măsură cu timpurile pe care le trăim acum. Cum este pentru voi, ca actori, să faceți parte dintr-un proiect care adresează atât de multe probleme, să lucrați într-o industrie în care se discută cauze și teme cât se poate de variate?

JN: Cred că serialul abordează în mod direct teme precum patriarhatul, cedarea controlului, punctând foarte clar faptul că societatea, comunitatea noastră se poate dezvolta enorm dacă îmbrățișăm varietatea, diferențele, schimbarea, grupurile care odinioară erau marginalizate. Este în avantajul nostru să facem acest lucru, de altfel, acesta este, în esență, mesajul serialului. Vom evolua numai dacă aducem în discuție aceste chestiuni. Nu pot vorbi în numele lui Tom, dar eu, ca bărbat, ca actor, cred că e foarte important să facem astfel de seriale, în care femeile conduc povestea, în care sunt adresate întrebările potrivite. Sunt foarte mândru că am fost inclus în acest serial condus și definit de femei absolut extraordinare. 

TR: Nu are cum să fie altfel decât minunat. Pentru noi, pentru industrie. Și doar pentru că, uneori, se poate simți ca o schimbare uriașă, care îi face pe unii să se simtă inconfortabil, asta nu înseamnă că nu este o schimbare benefică, minunată. 

Ce a însemnat pentru voi experiența acest serial care are un mesaj atât de puternic și de frumos: faptul că ești diferit chiar te face unic, important și relevant?

JN: Am fost foarte bucuros să fac parte din acest serial care este interesant și care oferă o doză de escapism, dar care, în egală măsură, transmite un mesaj important despre incluziune, celebrând faptul că oamenii sunt diferiți și că asta îi face puternici. Așa că da, a fost grozav să fac parte din acest proiect care are o conștiință socială, care pune întrebările potrivite despre schimbare, care susține progresul și combate discriminarea, dar care, în același timp, e distractiv de urmărit. 

Tom, personajul tău, Augie, este cel mai adorabil și ciudățel tocilar al serialului. Ce ți-a plăcut cel mai mult și ce nu ți-a plăcut deloc la el?

TR: Nu am mai jucat niciodată un rol ca acesta, dar echipa și-a asumat acest pariu cu mine și chiar m-a văzut în rolul lui. Ce mi-a plăcut cel mai mult la Augie este faptul că are capacitatea de a-și manifesta emoțiile, de a răspunde la tot ceea ce simte. Pur și simplu îi ies cuvintele pe gură, fie că vrea sau nu. Îmi place această abilitate a lui de a-ți arăta cele mai mari vulnerabilități chiar mai mult decât îmi place să joc personaje care încearcă de fiecare dată să își ascundă slăbiciunile. În schimb, vestimentația este ceva ce nu mi-a plăcut deloc la el, purtam zilnic cămăși cu gulerele acelea rigide, extrem de apretate, care se întindeau până la bărbie și care îmi lăsau tot felul de semne roșii. 

De ce crezi că Augustus nu îi spune surorii sale despre puterea sa?

TR: Oh, asta e o întrebare grozavă. Cred că este o combinație între teama pe care o are față de ceea ce cred oamenii despre el, pentru că mereu a fost un tip destul de retras, care și-a trăit viața în umbră, și teama de a fi desconsiderat, emasculat, de a nu fi privit la fel ca toți bărbații din jurul său. La toate acestea se adaugă și sentimentul de rușine: având un anumit statut social și provenind dintr-o familie respectabilă, Augie și-a trăit viața fiind convins că a fi Atins este cel mai îngrozitor lucru ce i se poate întâmpla unui om. Prin urmare, sora lui, care ar fi extrem de rușinată de el, este ultima persoană căreia ar putea să îi mărturisească secretul său. 

James, la un moment dat, Augustus spune că Hugo știe totul despre flirt. Care este cea mai importantă lecție despre flirt și încredere în sine pe care ai învățat-o de la Hugo?

JN: Ei bine, eu nu mă pricep deloc la flirtat. La școală, nu am fost deloc bun la asta. Eram foarte modest. Cred că întotdeauna mi-am dorit să am ceva din atitudinea lui Hugo, încrederea în sine și charisma lui. Cred că pe acestea le poți învăța în timp. În plus, când nu ești bun la flirtat de la sine, există riscul de a jigni oamenii. Hugo nu este așa, nu îi pasă dacă jignește, de fapt, el nici nu intenționează să jignească. Însă are suficient de multă încredere în sine cât să nu îi pese ce cred oamenii despre el. Mă gândesc că acesta este secretul celor care se pricep la flirt: ajung să se facă de rușine și să fie refuzați, dar nu se lasă afectați. În schimb, mie îmi pasă mult prea mult. Dar cred că acesta e secretul, lecția de învățat: FLIRT MORE, CARE LESS!

Cum ați descrie The Nevers?

TR: Este un serial imprevizibil, cu o conștiință socială intensă, care te va surprinde de la un minut la altul, de la o săptămână la alta. Acordă-i o șansă!

JN: Ce este minunat la acest show e faptul că e greu de definit, e ceva ce nu s-a mai făcut până acum și, după cum a spus și Tom, e foarte imprevizibil, e imposibil să îi pui o etichetă. 

THE NEVERS este creat de Joss Whedon care este și producător executiv; Bernadette Caulfield, Ilene S. Landress, Doug Petrie, Jane Espenson și Philippa Goslett sunt producători executivi. Serialul va debuta pe 12 aprilie la HBO GO

Credit foto: HBO / Keith Bernstein

Categorii Lifestyle