Interviu cu creatorii colecției Kenzo X H&M

oktb3-16-b-al-inside-kenzo-story-behind-the-collection

Mai sunt numai câteva zile până la data de 3 noiembrie, când colecţia KENZO X H&M va ajunge online şi în magazine. Noi suntem extrem de entuziasmaţi (ne-am alcătuit deja wishlist—uri şi ne-am gândit cum să integrăm piesele preferate în ţinutele de zi cu zi).

Pentru a face ca aşteptarea să pară mai scurtă, te invităm să descoperi un interviu cu creatorii colecţiei – Anne Sofie Johansson, head of design al H&M şi cei doi designeri KENZO, Carol Lim şi Humbero Leon – realizat şi moderat de Eric Wilson în cadrul evenimentului de lansare a colecţiei ce a avut loc în New York săptămâna trecută.

Ann-Sofie, de ce ai crezut că următoarea pe lista colaborărilor H&M trebuia să fie KENZO?

ANN-SOFIE JOHANSSON: Cred că sincronizarea a fost perfectă cu KENZO. Urmăream brandul de ceva vreme. Ei bine, cam de când Carol și Humberto i s-au alăturat, reînviindu-l într-o oarecare măsură. Cred că e foarte drăguț să ai o casă cu o oarecare istorie, dar care a primit o schimbare și o nouă energie odată cu alăturarea unor noi creatori. Așadar, plănuiam colaborarea de câțiva ani. Era momentul potrivit. Întotdeauna este foarte plăcut să avem ceva care este, ei bine, puțin diferit de ce am avut înainte și, de asemenea, să le prezentăm designuri și creații diferite clienților noștri.

Bethann Hardison, Jean-Paul Goude, Iman, Chloe Sevigny, Humberto Leon și Carol Lim la show-ul KENZO X H&M din New York
Bethann Hardison, Jean-Paul Goude, Iman, Chloe Sevigny, Humberto Leon și Carol Lim la show-ul KENZO X H&M din New York

Carol, Humberto, de ce ați crezut că era bine pentru KENZO, primul brand sub umbrela LVMH, să încheie un parteneriat cu H&M, care este un brand interesant în sine. Am vrea să aflăm mai multe despre motivul pentru care aceasta colaborare a funcționat pentru voi.

CAROL LIM: Luând în considerare viziunea mea și a lui Humberto și întregul proces, iubim ideea de storytelling și, de asemenea, aceea de a ne adresa publicului larg. Așa că atunci când am întâlnit această oportunitate, am fost foarte încântați și cred că încă sunt atât de multe lucruri despre care putem vorbi cu același entuziasm. Am avut o idee excelentă să credem că aceasta ar putea fi oportunitatea perfectă de a ne adresa nu doar oamenilor care cunosc brandul KENZO, ci unei audiențe complet noi care cred că va fi dornică să descopere brandul.

HUMBERTO LEON: Într-adevăr, cred că ideea de a putea experimenta brandul KENZO în diferite moduri face parte din etosul nostru. Ne place să lucrăm cu brandul, drept urmare, din mai multe puncte de vedere, colaborarea aceasta nu a fost una dificilă. Au un portofoliu formidabil de designeri cu care au făcut asta. E un sentiment plăcut să faci parte din acest grup de oameni.

Humberto, ai menționat că tu ai fost cel care a avut ideea aceasta pe care le-ai prezentat-o. Povestește-ne despre concept. Ce este KENZO x H&M?

HUMBERTO LEON: Cred că unul dintre cele mai speciale lucruri la această colaborare este  faptul că fiecare piesă pe care am creat-o  pentru colecția KENZO x H&M este cumva unică. Am vrut să o considerăm o adevărată conversație între mine, Carol și fondatorul, Kenzo Takada. Chiar am mers în arhive într-una din primele dăți și am readus piesele la forma lor originală. Bineînțeles că am modernizat anumite lucruri.

Așadar, ideea a pornit de la a redescoperi colecțiile vechi, continuând să le spunem povestea. Cred că eu și Carol am vrut dintotdeauna să ne asigurăm că toată lumea știe că această casă are o poveste cu adevărat unică. A fost înființată în 1969 de un singur bărbat, cu mult înaintea designerilor japonezi care acum prezintă la Paris. El a fost primul.

Sunt foarte multe detalii pe care le-am remarcat căutând prin colecțiile vechi; a finisat piesele atât de frumos, încât meritau să aibă două fețe. Așa că ne-am decis să le facem pe toate cu două fețe. Iar ideea pe care am susținut-o întotdeauna este de a inspira oamenii să combine singuri ceea ce noi creăm. Cred că e mereu prezentă ideea de a putea purta și adapta o piesă la propria garderobă.

Rochie KENZO X H&M - 599 lei
Rochie KENZO X H&M – 599 lei

Anne-Sofie, istoric vorbind, care sunt cele mai celebre piese ale acestor colecții? Către ce tind clienții? Povestește-ne câte ceva și despre cum ați extins aceste colecții de-a lungul anilor de la Lagerfeld la KENZO.

ANNE-SOFIE JOHANSSON: Cred că, în general, oamenii aleg piesele standard, ca să fiu sinceră, cum ar fi rochia cu panglici. Acestea sunt lucrurile după care oamenii aleargă, în general.

Dar, în același timp, preferă și tricourile, spre exemplu, pentru că încercăm mereu să avem ceva mai accesibil, cum sunt tricourile sau hanoracele pe care le avem în colecția aceasta. Oamenii vor alege și aceste piese.

Când am început colaborarea cu Lagerfeld, niciodată nu ne-am gândit că o vom continua pentru atât de mulți ani. De fiecare dată ne întrebăm dacă o să o continuăm în fiecare an. Dar se pare că toți clienții noștri îndrăgesc colaborările, asemeni nouă. Este un lucru care ne bucură pe fiecare în parte.

Să ne întoarcem la referințele specifice din cadrul colecției. Este chiar fascinant ce ați descoperit în colecțiile vechi, poate chiar mai mult decât o faceți în colecțiile KENZO. Ce elemente aparțin colecțiilor trecute?

HUMBERTO LEON: Toate imprimeurile florale sși benzile de panglică sunt din colecțiile precedente. Modelul inițial de leopard print este din colecțiile trecute.

Unul dintre lucrurile pe care ne-am decis să le facem a fost un mash-up între print-urile din colecțiile anterioare și printurile noastre.

În noua colecție, am recreat salopete, doar că am folosit două piese în locul unui costum întreg. Au rezultat aceste piese minunate, din lână lavabilă, un material minunat. H&M a acordat o atenție deosebită adaptării acestui material la vremurile moderne, transformându-l într-un jerseu super-cool, din lână lavabilă.

Celalalt aspect, asupra căruia ne-am concentrat, probabil, cel mai mult, a fost includerea în colecție a articolelor tricotate, pentru care KENZO obișnuia să fie super faimos. Avem rochii și pantaloni tricotați. Pentru bărbați, avem aceste pulovere patchwork țesute.

Una dintre principalele caracteristici ale colecției este mixul cultural – aveți sandale și chiar și un kimono. Cum abordezi acest aspect ca designer, când, într-un fel, integrezi mostre din culturi diferite? Ce mesaj transmite asta pentru brand?    

HUMBERTO LEON: Cred că și pentru mine, și pentru Carol, locurile în care călătorim sunt principala sursă de inspirație și cred că încercăm de fiecare dată să îmbrățișăm autenticitatea fiecărei culturi.

Întocmai precum Kenzo Takada, care, la rândul lui, a făcut acele călătorii celebre, pe care le-a reunit în colecțiile sale. Cred că cel important lucru pe care îl poți face este să le dai propria interpretare, propriul tău twist creativ.

Rochie KENZO X H&M - 799 lei
Rochie KENZO X H&M – 799 lei

Întrebări din sală:

Care este piesa voastră preferată din colecție?

HUMBERTO LEON: Chiar îmi plac jachetele acestea cu două fețe care au leopard print pe o față. Este una care are negru pe exterior. Consider că piesele cu două fețe sunt amuzante și mereu plăcute.

CAROL LIM: Pentru mine este foarte greu să aleg. Dar cred că rochia scurtă cu panglici este un must-have pentru oricine.

Sunt curios în legătură cu procesul creativ. Lucrați împreună sau începeți separat? Vi le prezentați unul altuia? V-ați certat vreodată, ca și când unuia dintre voi i-ar fi plăcut ceva și celălalt să-i fi spus că e imposibil?

HUMBERTO LEON: Niciodată. Eu și Carol vorbim foarte mult. Cred că motivul pentru care am reușit să facem atât de multe este faptul că am lucrat împreună. În același timp, cred că fiecare știe la ce se pricepe și, în 15 ani, am învățat și care sunt lucrurile la care nu suntem atât de buni.

Am sentimentul că am putut comunica foarte bine. Niciodată nu ne certăm dacă, să zicem, un lucru este bun, rău sau corect în ceea ce privește designul. Aș spune că ne sincronizăm destul de bine.

La sfârșitul zilei, avem același scop final și încercăm să lucrăm împreună pentru a-l atinge.

Colecția pentru bărbați este mai mult sau mai puțin egală cu cea pentru femei, ați spus. Folosind termenul corect, sunt la fel de neconvenționale. Credeți că piața articolelor bărbătești este pregătită pentru acest tip de nonconformism?

HUMBERTO LEON: Acel cuvânt, „nonconformism”, vine de la Jean-Paul Goude. Personal, nu cred că e chiar așa. Dar cred că bărbații sunt pregătiți petru fashion. Cred că bărbații s-au plictisit să poarte haine plictisitoare. Iar dacă există un timp oportun, este acesta. Aș spune că acum patru ani s-ar putea să nu fi fost pregătiți, dar  astăzi, cred că bărbații vor să se exprime prin vestimentație la fel de mult ca femeile. Este fascinant să urmărești cum s-au schimbat percepțiile  masculine despre ce este și ce nu este acceptabil. Chiar și bărbații străini de lumea modei își doresc ceva diferit. Am sentimentul că nu mai vor să se îmbrace ca toți ceilalți.

Sunt convins că este momentul potrivit.

Foto: H&M