Interviu: Backstage cu design duo-ul responsabil pentru colecţia H&M Studio primăvară 2017

H&M îşi prezintă colecţiile Studio în cadrul Săptămânii Modei de la Paris de ceva vreme încoace, însă sezonul acesta, este prima dată când brandul suedez pune în scenă (literalmente, căci show-ul a fost un adevărat spectacol – te poţi convinge aici) o prezentare a unei colecţii ce devine disponibilă pentru achiziţionare imediat după încheierea defilării pe podium.

Şi acest lucru – debutul brandului pe planul see-now/buy-now – nici că putea să vină într-un moment mai oportun, căci actuala colecţie Studio este ATÂT de cool şi de irezistibilă încât cu greu am fi putut aştepta şase luni să ajungă în magazine!

Înainte de începerea show-ului H&M Studio primăvară/vară 2017, am stat un pic de vorbă în backstage cu Angelica Grinberg (concept designer) & Emily Johansson (concept manager) despre inspiraţia care stă la baza colecţiei, despre tendinţele actuale din modă şi despre cum purtăm toate aceste piese. Şi spun „stat de vorbă”, nu „făcut un interviu” pentru că Angelica şi Emily sunt nişte persoane atât de calde şi binevoitoare încât am avut mai degrabă impesia că sunt acolo cu două prietene cu care am descoperit colecţia şi ne-am ales piesele favorite.

***********************************************************************************************

Pentru început, vorbiţi-mi puţin despre colecţie. Care e vibe-ul general pe care v-aţi propus să îl creaţi?

Angelica Grinberg & Emily Johansson: Am zice că această colecţie este un melanj între technical streetwear şi elemente feminine, cu aer istoric. Am numi-o chiar o „ciocnire”, pentru că aceste două concepte sunt atât de diferite, iar asocierea lor una neaşteptată. Are un aer foarte modern. Putem remarca cel mai bine antiteza uitându-ne la elementele delicate, feminine – jacarduri, volane, siluete fluide – care sunt apoi asociate cu piese streetwear – pe acestea, de exemplu, le-aş numi „couture nylon”. Acest duet este pilonul de bază a colecţiei.

Ştiu că una dintre sursele de inspiraţie pentru această colecţie au fost costumele de balet – cum s-a ajuns la acest lucru?

A.G. & E.J.: Totul a început cu o călătorie în Cuba. Echipa H&M a organizat o excursie în Havana pentru a căuta inspiraţie. Cât timp am fost acolo, am stat la un hotel care se afla fix vis-a-vis de o şcoală de balet. Era o instituţie veche şi frumoasă.

Deci asta este povestea din spatele îmbinării elementelor din balet cu sportswear. Elementele atletice sunt de ceva vreme foarte des întâlnite în modă, însă chiar mă întrebam de unde şi până unde a apărut imaginea balerinelor în cadrul colecţiei.

A.G. & E.J.: Da, a fost o coincidenţă fericită să ne aflăm în acel loc. Cei de la hotel ne-au spus că putem să asistăm la examene, aşa că fix asta am şi făcut. În plus, am văzut o mulţime de persoane care plecau acasă după repetiţii şi aşa s-a născut acest look pe care îl vezi în colecţie: ballet basics, precum colanţi sau o bentiţă de păr, peste care pui ceva relaxat, sporty, şi eşti gata să ieşi pe uşă. E practic un look offstage peste care adaugi ceva… „to go”.

Am remarcat şcoala de balet chiar în prima zi a şederii noastre acolo, imediat după ce am ajuns, deci a fost o demarare perfectă a procesului de inspiraţie pentru noua colecţie. A fost de fapt un întreg mood absolut superb – de la ferestrele şcolii se auzea mai mereu un pian… Ne bucurăm mult că s-a întâmplat aşa şi ni se pare foarte frumos ce a ieşit!

Îmi plac foarte mult materialele – sunt atât de diverse! Am văzut piese din bumbac lângă piese din nylon cu efectul acesta special…

A.G. & E.J.: Da, avem multe piese din bumbac natural, iar acest efect special care face nylonul să pară şifonat este obţinut printr-o serie de procedee şi tratamente, iar apoi mai avem aceste inserţii de dantelă care sunt inspirate din modul în care femeile se îmbrăcau în secolele trecute.

Este impresionant cum aceste piese cu dantelă arată cât se poate autentic! Aş putea crede fără urmă de îndoială că sunt vintage!

A.G. & E.J.: Acesta este fix efectul pe care am vrut să îl obţinem! Ne-a plăcut mult ideea de a îmbina eleganţa trecutului cu elementele cool ale prezentului.

Am observat că ţinutele sunt foarte uşor de purtat şi merg îmbrăcate oriunde. Voi unde le-aţi purta?

A.G. & E.J.: Oriunde! La cină, când ieşim să dansăm, sau pe stradă, pur şi simplu.

Am văzut că la o petrecere post-Oscar, Rooney Mara purta H&M! Arăta senzaţional, a fost una dintre ţinutele mele favorite de la party-urile de după ceremonie.

A.G. & E.J.: Da, Rooney Mara a purtat o rochie din colecţia H&M Conscious şi am fost absolut încântate când am văzut fotografiile cu ea! De fapt, asta ne dorim să realizăm prin colecţiile noastre – haine care pot fi purtate în tot felul de contexte.

Accesoriile sunt de asemenea foarte cool!

A.G. & E.J.: Da, printre accesoriile noastre favorite sunt aceşti pantofi din piele moale, cu elastic la spate. Sunt foarte simpatici şi comozi, şi partea cea mai bună este că îi poţi purta în diferite moduri – poţi să îi faci slingbacks, cu banda elastică în jurul călcâiului, sau poţi să calci peste bandă şi să îi porţi drept slippers. Şi încă un accesoriu care ne place nouă mult de tot este bentiţa aceasta care e inspirată direct din ceea ce poartă balerinele la repetiţii şi pe scenă ca să le ţină părul în loc. E ceva atât de simplu, un lucru util pe care îl pui pe cap şi pe care nici nu-l simţi, dar care arată foarte foarte bine!

Aceasta este prima colecţie straight to consumer a brandului. Cum v-aţi decis să vă alăturaţi iniţiativei see-now/buy-now?

A.G. & E.J.: H&M e un brand care adoră să fie mereu cât mai aproape de fani, aşa că a fost pur şi simplu ceva natural pentru noi. Când am văzut că alte branduri produc colecţii care ajung direct de pe podium la clienţi, nu a rămas nicio urmă de îndoială că ne dorim şi noi ca produsele noastre să poată ajunge cât mai rapid la cei ce şi le doresc!

Acest re-work al calendarului modei este abia la început, sunt puţine branduri care fac asta – în Paris, casele de modă au refuzat pentru moment să se alăture acestei mişcări, voi sunteţi singurul brand care îşi prezintă o colecţie straight to consumer în cadrul acestui Fashion Week. Credeţi că până la urmă o să se ajungă ca toate brandurile să facă acest lucru?

A.G. & E.J.: Nu ştim ce să spunem… După cum ai spus şi tu, este totul într-un stadiu de început şi e greu de spus dacă toate casele de modă o să ajungă să funcţioneze după acest model. Nouă ni se pare interesant şi un lucru bun şi suntem încântaţi că putem să oferim direct fanilor colecţia aceasta.

Mai aveţi un proiect în premieră – e prima dată când prezentaţi o colecţie unificată – linia feminină + linia masculină. Aţi lucrat împreună cu echipa de menswear, colecţiile s-au născut in paralel?

A.G. & E.J.: Da! Cu toţii am fost în acea călătorie în Havana şi ambele colecţii au mers în paralel, şi se completează perfect. De aceea, poţi cu uşurinţă să „împrumuţi” orice piesă din cadrul uneia dintre ele şi să o porţi cu piese din cealaltă.

Eu am pus deja ochii pe o jachetă şi două hanorace din colecţia masculină, asta pe lângă încă vreo 3 piese din cea de womenswear! Piesele voastre favorite care sunt?

Angelica: A mea este rochia aceasta albă. E ceva ce poţi purta în orice context. Poţi să dress it up sau dress it down – merge asortată cu flats pentru orice activitate în timpul zilei, sau poţi să o porţi cu pantofi cu toc la o petrecere.

Emily: Eu sunt îndragostită de această bluză – îmi plac la nebunie detaliile care amintesc de moda secolelor trecute şi modul în care nişte elemente elegante sunt alăturate unui material atât de simplu precum bumbacul.

La H&M găsim mereu cele mai noi trenduri, toate piesele din magazine sunt extrem de actuale şi urmează direcţiile tendinţelor internaţionale. Care sunt însă trendurile pe care voi două vă doriţi cu precădere să le purtaţi în 2017? Care sunt cele mai cool piese pe care le putem cumpăra de la H&M sezonul acesta?

A.G. & E.J.: Cu siguranţă orice fel de piesă care e uşor de purtat în orice context. Îţi poţi da seama din colecţia de faţă că ne place foarte mult când hainele sunt simplu de asortat şi de purtat.

***********************************************************************************************

Piesele din colecţia H&M Studio primăvară/vară 2017 pot fi achiziţionate din magazinul H&M din Băneasa Shopping City sau online.

Davă va întrebaţi şi care sunt piesele mele favorite – mi-e imposibil să aleg doar una. Cămaşa roz transparentă (care în show a fost purtată cu o bustieră în aceeaşi nuanţă), hanoracul roz din colecţia masculină (cu broderie super cool pe mâneci!) şi salopeta-fustă-pantalon (nu că e super acest hibrid neaşteptat?) ar fi în top 3.

Foto: H&M